Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по тижнях: тринадцятий тиждень

Розвиток дитини по тижнях: тринадцятий тиждень
 

Дитина

Ваш малюк стає все міцнішим з кожним тижнем! Ви напевно помітили, що він довше тримає голівку під час викладання на животик, а також вже може утримувати частину маси свого тіла, коли стоїть на ніжках з вашою підтримкою. Однак на те, щоб навчитися стояти, йому буде потрібно ще кілька місяців!



Він голосно сміється, коли ви з ним граєте або коли приносите його улюблену іграшку. До речі, говорячи про улюблені іграшки, на 13 тижні дитина вже може сама вибирати іграшку, з якою хоче грати.

Приємні зміни

Тепер малюк нарешті може спати всю ніч або, принаймні, більшу її частину! Якщо у вас такого ще не сталося, не впадайте у відчай. Дотримуючись рутинного розпорядку вдень і ввечері, а також графіка годувань, ви допоможете крихітці спати міцніше вночі. В будь-якому разі, всі дітки розвиваються за власним, індивідуальним планом.

Прорізування зубів

Ви можете здивуватися, але прорізування зубів може початися задовго до того, як ви побачите перший зубик у свого малюка. І хоч ви можете чекати появи першого зуба до шостого місяця, відчувати, як зубки ріжуться, дитина може вже зараз. Деякі дітки проходять цей період без жодних проблем, у інших же можуть з'явитися такі симптоми, як біль, посилене слиновиділення і червоні щічки.

Іграшки для прорізування зубів зараз будуть дуже доречні. Ще краще буде, якщо ви будете охолоджувати їх у холодильнику. Якщо у малюка посилене слиновиділення, намагайтеся постійно підтирати його ротик серветкою, щоб уникнути проблем зі шкірою навколо рота. Якщо дитина відчуває біль, педіатр може порекомендувати вам якесь знеболююче на даний період. Але ні в якому разі не користуйтеся ніякими медикаментами без консультації з лікарем, навіть якщо на упаковці написано, що препарат натуральний.

Годування грудьми під час прорізування зубів

У період прорізування зубів грудне вигодовування може стати проблематичним, тому намагайтеся дотримуватися наших порад, щоб зробити процес годування більш комфортним. Якщо дитина намагається вас вкусити під час годування, відразу ж приберіть її від грудей. Роблячи так постійно, ви допоможете їй зрозуміти, що кусатися під час годування не можна (після укусу їжу забирають).

Якщо дитина все ж кусає сосок, притисніть її ближче до грудей, ніжно, але так, щоб їй довелося дихати ротом. Якщо носик крихітки упреться в ваші груди, йому доведеться ширше відкрити рот, щоб вдихнути – так ви набагато менше будете страждати від цих маленьких зубок.

Як би там не було, поява першого зуба у малюка не означає, що вам потрібно припиняти грудне вигодовування. Більшість діток швидко схоплюють, що після укусу годування закінчується. Як правило, цієї причини дитині достатньо, щоб навчитися їсти грудне молоко, чи не кусаючись.

Мама

Ви добре висипаєтеся? Материнство може бути виснажливим, тому намагайтеся кожен день виділяти час на те, щоб подрімати і відновитися. Вам потрібно багато енергії, щоб підтримувати регулярний приплив молока, вставати ночами до дитини, а також встигати з усіма іншими щоденними справами. Намагайтеся спати, коли спить ваш малюк. Якщо ж ви не можете спати вдень, попросіть когось допомогти вам ввечері, щоб ви могли лягти спати раніше. Такий сон буде дуже корисним не тільки для відновлення сил, але і для вашої краси.

Розвиток дитини

Ніколи не рано почати читати дитині. Ритми мови і звук вашого голосу завжди будуть втішати і забавляти дитину. Вибирайте прості книги з красивими картинками (їх має бути багато). Книги з тканин відмінно підходять для найменших – малюкам так цікаво з ними грати! А книги з твердими картонними сторінками стійкі до дитячої слини (але не до укусів, звичайно), тому теж стануть чудовим варіантом для вашого малюка.

Поради

Нові розміри дитячого одягу

Ви напевно вже помітили, що ваш малюк росте дуже швидко. Можливо, йому більше не підходять його підгузники – це вірний знак того, що вам потрібно перейти на розмір побільше. Або, може бути, у вас стали сильніше втомлюватися руки, коли ви дістаєте крихітку з ліжечка, або в улюбленому бодіку вже не вистачає місця для дитячих пальчиків.

Протягом перших півроку життя малюк може набирати 0,5-1 кг на місяць, виростаючи з одягу буквально за тиждень.

Що робити?

Не покладайтеся на розміри, зазначені на бірках – вони можуть бути різними в залежності від виробника і фасону. Щоб не оновлювати дитячі речі надто часто, ви можете вибирати певні фасони одягу, з яких малюк буде виростати повільніше. Це піжамки з довгими штанцями, подовжені сукні та футболки, трикотажний одяг, який добре тягнеться.

Так як в перший рік життя дітки ростуть дуже швидко, вам варто пошукати б/в одяг в хорошому стані. Продавайте речі, які вам більше не підходять і купуйте у таких же матусь одяг потрібного розміру або міняйтеся дитячим одягом зі своїми подругами, які також стали мамами.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок восьмий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що перший день народження вашого малюка буде вже через чотири тижні? Весь минулий рік для вас напевно був, як захоплююча пригода. Ваша дитина не тільки потроїла свою вагу, але і можливо вже навчилася ходити і говорити кілька слів. Вона вже вміє повідомляти вам, що хоче і що їй потрібно, вона прив'язалася до вас і ваших близьких, а її особистість стає все більш і більш визначеною з кожним днем.

Розвиток дитини по тижнях: сорок сьомий тиждень

Дитина

Складно повірити, що той маленький клубочок щастя, який ви привезли з пологового будинку, перетворився на цей гучний, активний згусток енергії, після якого вам постійно доводиться прибирати.

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень

Дитина

Ваш малюк продовжує вчитися, взаємодіючи з навколишнім світом, і цікавиться інтерактивними іграми все сильніше з кожним тижнем. Також ви можете помітити, що він стає все сильнішим. Якщо дитина ще самостійно не ходить, не варто турбуватися, адже всі дітки розвиваються за своїм індивідуальним планом і переходять на нові етапи розвитку, коли вони до цього готові. Повірте, як тільки малюк почне ходити, ви ледве будете встигати за ним стежити – ваші спокійні дні вмить закінчаться.

Розвиток дитини по тижнях: сорок п´ятий тиждень

Дитина

На цьому тижні ваш малюк продовжує стверджувати свою незалежність. Тепер змусити його сидіти – справжня проблема, а особливо поводитися спокійно під час зміни підгузників. Ваш непосида постійно намагається кудись залізти, до чогось дістатися, тому ще раз перевірити безпеку будинку для дитини – чудова ідея!