Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по тижнях: двадцять сьомий тиждень

Розвиток дитини по тижнях: двадцять сьомий тиждень
 

Дитина

До 27 тижня життя ваш малюк вже розвинув широкий репертуар різних навичок. Він впізнає своє ім'я, напевно вже познайомився з першим прикормом, може передавати предмети з руки в руку, об'єднувати склади, сидіти деякий час без підтримки і повторювати різні звуки. Також крихітка вже вміє розрізняти яскраві кольори і повзати або пересуватися на попі.



Тепер, коли дитина проявляє все більше інтересу до навколишнього світу, вам необхідно запропонувати їй більше різноманітних інтерактивних іграшок і розвиваючих ігор, щоб допомогти їй розширювати свої горизонти та досліджувати цей величезний світ.

Іграшки для фізичного розвитку

Сучасні магазини пропонують величезний вибір іграшок для фізичного розвитку дитини. Відмінно для цих цілей підійдуть іграшки на колесах, адже вони не тільки розвивають зорово-моторну координацію – ви можете відкотити таку іграшку від малюка, щоб йому довелося її наздоганяти. Також гарним вибором стануть іграшки-м'ячі, які можна катати туди-сюди і намагатися зловити, що теж добре позначається на розвитку моторних навичок і координації крихітки.

Іграшки для розвитку мислення

Тепер, коли дитина починає знайомитися з такими просторовими поняттями, як «за» або «всередині», ви можете стимулювати розвиток її мислення, граючи з іграшками, які змушують думати. Пам'ятайте, що завдання в таких іграх не повинні бути занадто складними, адже це гра, а не тест! Сховайте одну іграшку під іншою і подивіться, чи зможе малюк її знайти. Або побудуйте вежу з кубиків або дерев'яних блоків, а потім зруйнуйте її. Подивіться, чи зрозуміє дитина, що сталося, і чи спробує побудувати свою вежу. І не забувайте хвалити дитину за кожне маленьке досягнення!

Музика

Ви напевно помітили, що у вашої дитини з'являються свої смаки в музиці, що музика впливає на її настрій, змушує танцювати і т.д. Але чи знали ви, що раннє знайомство з музикою може зробити важливий внесок у розвиток малюка?

Раннє знайомство з музикою стимулює розвиток мовлення. Спів навіть простих звуків допомагає малюкові розуміти основи граматики, математики, а також стимулює розвиток соціальних навичок. А емоційна складова музики неймовірно корисна для розвитку емпатії.

Ви вже втомилися від одних і тих самих старих пісень? Спробуйте що-небудь новеньке! Вам не обов'язково слухати тільки лише дитячу музику, дітки розвиваються від прослуховування музики усіх жанрів. Крім своїх улюблених композицій і виконавців також спробуйте включати дитині те, що зазвичай не слухаєте. Можна навіть послухати музику різних народів світу. Впевнені, ви знайдете те, що сподобається і вам, і вашому малюкові.

Мама

Ви вже знайшли нове захоплення? Якщо ні, то зараз – саме час зробити це. Спробуйте себе у творчості: шиття, в'язання, малювання, різні вироби ручної роботи і т.д. Можливо, ви давно хотіли спробувати приготувати щось новеньке – так дозвольте собі кілька кулінарних експериментів. Що б ви не вибрали, почніть робити те, що вам подобається!

Розвиток дитини

Ігри у воді не повинні обмежуватися часом, проведеним у ванній під час купання. Дайте дитині декілька різних чашок, каструль, мисок, воронок, ложок і покажіть, як вона може переливати воду, використовуючи різні ємності і предмети. Не сумнівайтеся, малюк буде в захваті від таких експериментів!
 

Поради

Дитина і ванна: поради для батьків

З введенням першого прикорму купання у ванній стануть ще більш регулярними. Адже ніхто не знає, як дитяча їжа опиняється у вухах, волоссі і навіть підгузниках малюків, але трапляється це постійно.

Ви вже могли перейти від ванночки для новонароджених до звичайної ванни. Але ви як і раніше повинні бути впевнені, що дотримуєтеся всіх запобіжних заходів. Не залишайте дитину у ванній без нагляду, адже навіть невеликої кількості води деколи достатньо для нещасного випадку. І мова йде не тільки про утоплення, у ванній дитина може просто-напросто послизнутися і травмуватися. Тому протиковзкі килимки зобов'язані бути у вашій ванні і на підлозі ванної кімнати.

Будьте уважні і з температурою води у ванні. Спробуйте воду перш, ніж опускати в ванну дитину. А краще – налаштуйте пристрій, що нагріває воду, на не надто гарячу температуру.

Зверніть увагу на те, як дитина реагує на прийняття ванни. Діткам, яких ванна радує і бадьорить, підійде ранкове купання. А малюкам, які після прийняття ванни заспокоюються і розслабляються, краще купатися ввечері, незадовго до сну.

Якщо ж ваша дитина вередує під час купання і не любить дану процедуру, вам варто зменшити частоту прийняття ванн, принаймні, на даний момент. Багато діток проходять через період часу, коли вони не люблять купатися. На цей час деякі купання можна замінити обтираннями теплою вологою ганчірочкою, потихеньку і терпляче знову привчаючи малюка до ванни. Рано чи пізно всі дітки повертаються до купання у ванні.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок восьмий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що перший день народження вашого малюка буде вже через чотири тижні? Весь минулий рік для вас напевно був, як захоплююча пригода. Ваша дитина не тільки потроїла свою вагу, але і можливо вже навчилася ходити і говорити кілька слів. Вона вже вміє повідомляти вам, що хоче і що їй потрібно, вона прив'язалася до вас і ваших близьких, а її особистість стає все більш і більш визначеною з кожним днем.

Розвиток дитини по тижнях: сорок сьомий тиждень

Дитина

Складно повірити, що той маленький клубочок щастя, який ви привезли з пологового будинку, перетворився на цей гучний, активний згусток енергії, після якого вам постійно доводиться прибирати.

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень

Дитина

Ваш малюк продовжує вчитися, взаємодіючи з навколишнім світом, і цікавиться інтерактивними іграми все сильніше з кожним тижнем. Також ви можете помітити, що він стає все сильнішим. Якщо дитина ще самостійно не ходить, не варто турбуватися, адже всі дітки розвиваються за своїм індивідуальним планом і переходять на нові етапи розвитку, коли вони до цього готові. Повірте, як тільки малюк почне ходити, ви ледве будете встигати за ним стежити – ваші спокійні дні вмить закінчаться.

Розвиток дитини по тижнях: сорок п´ятий тиждень

Дитина

На цьому тижні ваш малюк продовжує стверджувати свою незалежність. Тепер змусити його сидіти – справжня проблема, а особливо поводитися спокійно під час зміни підгузників. Ваш непосида постійно намагається кудись залізти, до чогось дістатися, тому ще раз перевірити безпеку будинку для дитини – чудова ідея!