Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Календар вагітності: чотирнадцятий тиждень вагітності

Чотирнадцятий тиждень вагітності: плід
 

Плід

Плавати і борсатись в навколоплідній рідині, рухати руцями і гратися маленькими кулачками, штовхатися і потягуватися, позіхати і смоктати свого маленького пальчика – у вашої дитинки купа справ. Вона робить це завше, поки не спить, адже спить вона більшість часу. А чи знаєте ви, що ваша дитинка вже вміє рухати кожним пальчиком окремо, незалежно від інших, по перетинки між пальчиками вже зникли? Шкода, що всього цього ви не відчуєте, бо вона ще дуже маленька: десь біля 8,5 см завдовжки і важить біля 60 грамів.

А ще ваша дитинка тепер вміє пісяти. Вона ж постійно ковтає навколоплідну рідину і має все це кудись подіти. Але не думайте тепер, що ваша навколоплідна рідина стає брудною, вона постійно оновлюється, а непотрібна виводиться як шкідливі речовини виводяться з організму. Окрім ембріональної сечі, навколоплідна рідина також містить клітини відмерлої шкіри, волосся, жирові клітини дитинки. А під кінець вагітності вона стає зовсім чистою. Навколоплідна рідина захищає вашу дитину він інфекцій, які можуть вразити її, потрапивши через піхву або шийку матки. Просо через оболонку та пуповину не проходять нервові закінчення і через це в разі пошкодження оболонки ви нічого не відчуєте. Якщо таке станеться, то у вас з піхви тектиме рідина і з’явиться відчуття, що ви намочили нижню білизну. Це немала загроза на таких строках вагітності і вам треба негайно звернутися до вашого лікаря. Але це вкрай рідкісні випадки, коли оболонка рветься так рано.

Майбутня мама

Якщо ви подивитесь на себе в дзеркало, особливо вночі, то помітите, що у вас з’явився животик. Ваші джинси вже не сидітимусь на вас так добре і ви ледь зможете їх на собі застібнути. Ваші стегна також трошки поправилися, груди збільшились і обличчя теж стало круглішим. Все ваше тіло змінюється. Одним жінкам подобається, що вони стають трошки круглішими, інші ж до останнього намагаються виглядати якомога стрункішими. Також зміниться ваша шкіра і волосся. Прищі, плями, жирна шкіра – з вашою шкірою може трапитись що завгодно, якщо ви вагітні. Ваше волосся може стати тусклим і сухим або, навпаки, може засяяти з новою силою. В будь-якому випадку ви матимете розкішну шевелюру, тому що шкіра під час вагітності значно краще збагачується і волосся стає густішим. Деякі матері майже не втрачають волосся під час вагітності, проте після пологів воно сильно випадає. В деяких вагітних жінок зявляються пігментні плями чи смуги від низу живота до лобка. Але після народження все зникає.
Всі жінки по-різному реагують на вагітність. Мати змішані відчуття і емоції під час вагітності – це нормально. Ви можете хвилюватися з приводу вагітності і досі потерпати від нудоти. Ви можете бути щасливою і схвильованою в той самий час. Це чудовий час розібратися зі своїм життям, наприклад з відносинами з чоловіком та іншими нерозв’язаними проблемами. Ви можете дійти до думки, що в вас з чоловіком чудові відносини і це дуже полегшує вагітність. На щастя, ви маєте півроку, щоб звикнути до того, що ви вагітні!

Підіть гуляти з подругами, на масаж обличчя чи до перукаря. Пам’ятайте, ваше волосся може бути сильнішим, ніж звичайно, і ще воно може змінити колір чи структуру під час вагітності. Деякі матусі бояться фарбувати волосся і уникають салонів, де використовують багато хімії, або бояться показувати животика під час вагітності. Сауни, гарячі ванни та загоряння – це не дуже вдалі ідеї протягом вагітності, адже дитинка не дуже добре почувається, коли тіло мами перегрівається. Також ви можете помітити, що ваша шкіра загоряє значно швидше, ніж звичайно. Це тому, що ви приймаєте більше вітаміну D і гормони, через які ваша шкіра змінює колір під сонцем, стають сильнішими.

* підрахунок з першого дня вашої останньої менструації

Попередній тиждень Наступний тиждень


(За матеріалами 3D Pegnancy)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Калькулятор вагітності та календар для вагітних: корисні інструменти для майбутніх мам

Ви вагітні?

Вітаємо і пропонуємо Вам декілька чудових інструментів від онлайн школи материнства “Стукіт серця” – календар для вагітних та калькулятор вагітності.

Плюси і мінуси зимового зачаття

Зима - це не найвдаліший час для планування і зачаття дитини. У цьому упевнені багато майбутніх мам і тат. У цей час в жіночому організмі підвищений рівень пролактину - гормону, який пригнічує роботу яєчників і пригнічує сексуальний потяг людини. Саме тому дозрівання яйцеклітини в холодну пору року трапляється набагато рідше, ніж навесні або влітку. Однак діток, зачатих взимку, не набагато менше, ніж літніх, весняних або осінніх.

Сонце море і ... вагітність

Відсоток наших співвітчизниць, що постійно проживають поруч з морем і насолоджуються без обмежень сонячною погодою, морськими купаннями та іншими задоволеннями, пов´язаними з тропічним кліматом, настільки невеликий, що можна зрозуміти абсолютно природне бажання всіх інших мешканок України і ближнього зарубіжжя долучитися хоч на годинку до цих радощів життя. Тим більше, якщо це майбутні мами, яким необхідно перед вирішальною подією набратися позитивних емоцій і відпочити.

«Вагітність» чоловіка

Вагітною жінка одна не буває, якщо вона живе з близькою людиною. Зазвичай завжди «вагітні» обидва партнери. Як це може бути? Усім відомо, що в людей, що живуть разом, які близькі одне одному, навіть думки сходяться, вони стають схожими ззовні, повторюються симптоми хвороби в обох, якщо хворіє один (не про інфекційні хвороби).