Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по місяцях: 8 місяць життя

Розвиток дитини по місяцях: 8 місяць життя
 

За восьмий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 550 г; збільшення в рості – 2 см.

Малюк вже може сісти без сторонньої допомоги і впевнено сидить з прямою спинкою, добре повзає (проте, не всі малята повзають, нехай Вас не лякає, якщо Ваша дитина відмовляється освоювати цей спосіб пересування, вона, швидше за все, зайнята зараз іншими тренуваннями: намагається встати, зробити перший крок). Наступна вершина, яку дитя наполегливо хоче підкорити - вміння стояти, ходити (перехід тіла у вертикальне положення). Деякі сміливці вже вирушають у перші подорожі по кімнаті, тримаючись за опору (все, що трапиться на шляху: меблі, підвіконня, чи просто опираючись на стіну).



Як правило в цьому віці з'являється дивна ("дивна" тому, що раніше Ви такого не помічали) тривожність: дитя раптом починає боятися чужих людей, відмовляється йти на руки до бабусі, якої не бачило протягом 2 останніх тижнів чи ін. (при тому, що ще недавно воно посміхалося кожному зустрічному). Насправді, це зовсім не дивно, а, швидше, закономірно, малюк росте, він вже чітко усвідомлює, хто є близьким йому (кого він бачить щодня, хто доглядає за ним), а хто - стороння людина. Звісно, прикро, якщо дитя різко реагує на Вашу маму, яка живе в іншому місті і не часто приїжджає, чи близьку подругу, яка прийшла Вас провідати, але в жодному разі не сваріть за це дитину, не примушуйте подати ручку цій людині і т. ін. Підготуйте маля: "Зараз до нас прийде бабуся", а гостя попросіть не "атакувати" маля з порогу, не брати одразу дитину на ручки, не підходити надто близько, щоби не налякати крихітку. Дитя звикне до нової людини в домі і перестане боятися, якщо на нього не давити.

У дитини зараз активно прорізуються зубки, навіть якщо досі немає жодного (нехай Вас це не лякає), скоро вже точно з'явиться перший! В зв'язку з цим, дитина зазнає больових відчуттів і може стати тривожною, примхливою, відмовлятися від їжі, гірше спати вночі (частіше прокидатися, плакати), посилюється слиновиділення, можуть почастішати випорожнення (інколи змінюється і їх консистенція - вони стають більш рідкими).

Харчування. Зазвичай, в цьому віці дитині вже вводять третю страву прикорму (якщо, звісно, введені перші дві), яка витісняє ще одне грудне годування. Орієнтовний режим харчування для дитини 8 місяців такий: 5 годувань (три з яких - стравами прикорму) з інтервалом приблизно 4 год. (якщо є потреба - плюс нічне годування). Залишається лише 2 (3) годування грудьми, найзручніше давати дитині груди зранку, після пробудження, і перед сном.

Якщо у малюка вже є зубки (інколи до кінця восьмого місяця їх може бути аж цілих 4 ;) - потрібно поступово зменшувати ступінь подрібнення їжі, яку Ви даєте дитині (менш перетерті овочі, більш густі каші), адже для малечі дуже важливо вчитися жувати. Також добре стимулює цей процес споживання сухарика, бублика (дайте його дитині в ручку, вона здогадається, що з ним робити ;). Продовжуйте освоювати пиття з чашки.

Одна з найулюбленіших ігор зараз - викидати іграшки (з манежа, ліжечка, дитячого стільця для годування). Не потрібно сердитись, маля не випробовує Ваші нерви, просто воно освоює нові навики, вивчає поняття простору. Не втрачає актуальності і гра «Ку-ку?!», в 8 місяців малята вже інколи самостійно ховають личко, а потім визирають, - із захопленням грають в цю милу гру з дорослими.

Загалом же, іграшки дитини зараз - найрізноманітніші: від речей побуту (те, що знайдеться у шухляді - будьте особливо обережними, малюка цікавить все, і він дуже полюбляє "пробувати на зуб" цікаві предмети) - до різноманітних брязкалець, неваляшок, м'ячів, ляльок, машин, пірамідок, сортерів, кубиків і т. п. Спробуйте разом збудувати хатинку з кубиків. Зазвичай малята можуть самостійно скласти 2-3 кубики вже ближче до року, але їм подобається спостерігати, як будують дорослі, а потім руйнувати вежу ;). Дуже цікавими для маленьких дослідників є іграшки, які видають різні звуки (пищать, дзвенять і т. ін.). Покажіть малечі, як видобувати звук з такої іграшки, зверніть увагу, що одні іграшки пищать (дзвенять, співають), а інші – ні.

Гімнастика для восьмимісячних малят дещо корегується: старі, звичні вправи ускладнюються, додаються нові.

1. Кругові рухи руками тепер можна виконувати як в положенні лежачи, так і сидячи.

2. Вчимося стояти, опираючись на ручки (з положення на четвереньках): малюк стоїть на випрямлених руках, Ви підтримуєте його під грудьми і піднімаєте випрямлені ніжки, захопивши їх за гомілки іншою рукою (таким чином тренуються ручки; вправа сприяє освоєнню повзання).

3. "Місток". Малюк лежить на спині, однією рукою ви фіксуєте ніжки, притискаючи ступні дитини до поверхні, іншою рукою невисоко піднімаєте дитя, тримаючи його під спинку (утворюється дуга). Голівка залишається притиснутою до поверхні.

4. Дитина лежить на спині. Візьміть її ніжки і підтягніть до голівки, затримайте їх у такому положенні на декілька секунд. Поверніться у вихідне положення, повторіть 4-6 разів.

Наприкінці восьмого місяця життя малюк вміє:

• самостійно сідати, добре сидіти з прямою спинкою;

• переноси частину ваги на ніжки, якщо його підтримувати у вертикальному положенні (інколи малята в цьому віці вже намагаються самостійно встати);

• годувати себе сушкою, бубликом, пряничком;

• маніпулювати предметами в положенні сидячи;

• повзати (робить спроби повзати) чи «ходити» на четвереньках;

• шукати предмет, який впав.

Автор: Марта Павлюк

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по місяцях: 10 місяць життя

За десятий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 450 г; збільшення в рості – 1,5 см.

Малюк вже не лише самостійно сидить, а й намагається стояти, тримаючись за опору, чи на короткий час відпускаючи її, ходить навколо стільця чи по периметру манежа, тримаючись за його бортики. Ті малюки, які освоїли повзання - активно вдосконалюють тут свої навики, починають долати перешкоди, намагаються кудись вилізти: беруть штурмом стільці, дивани і т. п.

Розвиток дитини по місяцях: 9 місяць життя

За дев'ятий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 500 г, збільшення в рості - 1,5 см.

Дитя вже цілком впевнено сидить протягом тривалого часу, самостійно сідає, з положення сидячи – лягає. Може навіть підвестися, тримаючись за опору, пересуватися в такий спосіб (наприклад, по периметри манежу, або вздовж дивану).

Розвиток дитини по місяцях: 7 місяць життя

За сьомий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 600 г; збільшення в рості – 2 см.

Малюк наполегливо відпрацьовує уміння сидіти без сторонньої допомоги, ручки вже не служать опорою. Лежачи на животі – вільно, без особливих зусиль перевертається на спинку. Найближчим часом дитя швидше за все освоїть і повзання.

Розвиток дитини по місяцях: 6 місяць життя

За шостий місяць життя дитина повинна набрати у вазі приблизно 650 г; збільшення в рості – 2 см.

Цей місяць є дуже відповідальним, адже стільки змін відбувається у звичному житті дитини. Потреби маленького організму зростають з кожним днем, тому навіть якщо грудне молоко є у мами в надлишку – воно вже не може покрити їх усіх. Саме тому шостий місяць життя вважається ідеальним для введення першого прикорму. Детально про те, як правильно вводити перші страви, з чого почати та інші цікаві деталі, які стосуються цього важливого етапу в житті малюка, читайте у наших статтях з розділу «Грудне вигодовування».