Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по тижнях: вісімнадцятий тиждень

Розвиток дитини по тижнях: вісімнадцятий тиждень
 

Дитина

Ваш малюк стає все сильнішим з кожним тижнем. На 18 тижні його життя ви навіть можете помітити, що він може деякий час сидіти без підтримки. Ну а якщо ні – не переживайте, це трапиться дуже скоро. Ви також можете посприяти цьому процесу, підкладаючи подушки з боків, коли дитина сидить, щоб довше утримати її в цьому положенні і розвивати відповідні м'язи.



Чи готова моя дитина до твердої їжі?

Можливо, в останні пару тижнів ви помічали, що у вашого малюка наближається час введення прикорму – він все більше зацікавлений їжею, яку досі не пробував. Звичайно ж, перш ніж вводити прикорм вам потрібно обов'язково порадитися зі своїм педіатром. А взагалі перший прикорм рекомендується вводити в період між 4 і 6 місяцями, або ж коли дитина подвоїть свою вагу при народженні. Ще більш важливим показником, ніж вік малюка, в даному випадку є його здатність тримати голову прямо і сидіти рівно, коли ви його підтримуєте.

З чого почати?

Більшість педіатрів рекомендують починати прикорм з рисової каші. Цей продукт не містить глютену і найменш алергенний в порівнянні з іншою їжею, навіть з пшеничними і вівсяними кашами. Починати перший прикорм потрібно дуже акуратно: новий продукт вводиться малими порціями (1-2 чайних ложки) раз на день, в іншому годування дитини залишається колишнім. Кашу для першого прикорму рекомендується готувати на основі грудного молока або суміші, якою дитина харчується регулярно.

Візьміть дитячу ложечку з гумовим наконечником, наберіть на її кінчик напіврідкої кашки і запропонуйте її дитині. Якщо ваш малюк не розуміє, що робити з ложкою, дайте йому понюхати кашу або спробувати на смак. Швидше за все малюк не зможе відразу утримувати їжу в роті через вроджений «рефлекс екструзії» - дитина випинає язик, коли її губи стикаються.

Коли малюк почне справлятися з цими 1-2 чайними ложками напіврідкої каші на день, почніть потроху збільшувати кількість прикорму. Також потихеньку зменшуйте кількість суміші або грудного молока в каші, щоб вона ставала густішою. Потім спробуйте ввести наступний продукт прикорму.

Як вводити інші продукти прикорму?

Кожен новий продукт потрібно вводити так само акуратно, маленькими порціями, раз на день і по одному продукту, щоб відслідковувати реакцію організму на кожен новий продукт прикорму. Якщо ви запропонуєте малюкові більше одного продукту за раз, і він відреагує на новий прикорм не дуже добре, ви не будете знати, що саме викликало проблему. Якщо у вашій родині є харчові алергіки, кожен новий продукт прикорму рекомендується перевіряти протягом тижня.

Як розпізнати харчову алергію

Якщо після введення нового продукту в раціон дитини у вашого малюка з'явився висип, діарея, здуття живота або посилилися «газики» - це основні симптоми харчової алергії. Також зверніть увагу на такі симптоми, як:

- Червоні лускаті висипання на обличчі, навколо ануса і на інших ділянках шкіри;

- Набряклі ручки або ніжки;

- Темні кола під очима;

- Чхання, кашель, свистяче дихання, гіперемія і нежить;

- Недобір у вазі;

- Дратівливість або гіперактивність.

Якщо у вашого малюка з'явилися якісь із цих симптомів після введення нового продукту, вам краще звернутися до свого педіатра за консультацією. В залежності від реакції дитячого організму, лікар може рекомендувати спробувати цей продукт знову або на деякий час утриматися від введення його в раціон дитини. У деяких випадках також може бути призначений аналіз крові, щоб визначити причину появи даних симптомів.

Мама

Як ви себе почуваєте? Вам вже вдалося повернути своєму тілу форму як до вагітності? Чи ви все ще намагаєтеся цього досягти? Цей тиждень – прекрасний час для того, щоб подумати про своє тіло і розум, розслабитися і визначити для себе найближчі цілі в житті і вирішити, як ви будете їх досягати. Нехай список того, що потрібно робити щодня для досягнення тієї чи іншої мети, висить у вас на видному місці, щоб у вас був хороший стимул.

Розвиток дитини

Змінюйте обстановку в будинку. Намагайтеся грати в різних кімнатах, міняйте іграшки та їхнє розташування раз на тиждень або раз на місяць. Навіть така проста річ, як новий плед або ковдра на підлозі, на якій можна грати, або інші іграшки на дитячому тренажері викличуть купу нових емоцій і захоплення у вашого малюка.

Кривляйтеся в дзеркало, посміхайтеся дитині, щоб і вона більше сміялася. Також в даному віці діток бавлять різні звуки – свист, цокання язиком, наслідування тваринам і т.д. Дітки навчаються за допомогою імітації!

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок восьмий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що перший день народження вашого малюка буде вже через чотири тижні? Весь минулий рік для вас напевно був, як захоплююча пригода. Ваша дитина не тільки потроїла свою вагу, але і можливо вже навчилася ходити і говорити кілька слів. Вона вже вміє повідомляти вам, що хоче і що їй потрібно, вона прив'язалася до вас і ваших близьких, а її особистість стає все більш і більш визначеною з кожним днем.

Розвиток дитини по тижнях: сорок сьомий тиждень

Дитина

Складно повірити, що той маленький клубочок щастя, який ви привезли з пологового будинку, перетворився на цей гучний, активний згусток енергії, після якого вам постійно доводиться прибирати.

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень

Дитина

Ваш малюк продовжує вчитися, взаємодіючи з навколишнім світом, і цікавиться інтерактивними іграми все сильніше з кожним тижнем. Також ви можете помітити, що він стає все сильнішим. Якщо дитина ще самостійно не ходить, не варто турбуватися, адже всі дітки розвиваються за своїм індивідуальним планом і переходять на нові етапи розвитку, коли вони до цього готові. Повірте, як тільки малюк почне ходити, ви ледве будете встигати за ним стежити – ваші спокійні дні вмить закінчаться.

Розвиток дитини по тижнях: сорок п´ятий тиждень

Дитина

На цьому тижні ваш малюк продовжує стверджувати свою незалежність. Тепер змусити його сидіти – справжня проблема, а особливо поводитися спокійно під час зміни підгузників. Ваш непосида постійно намагається кудись залізти, до чогось дістатися, тому ще раз перевірити безпеку будинку для дитини – чудова ідея!