Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Календар вагітності: двадцять дев´ятий тиждень вагітності

Двадцять дев\'ятий тиждень вагітності: дитина
 

Дитина

Зараз ваша дитинка вже важить понад 1 кг і трошки довша за 36,5 см. Ще чекати більше 10 тижнів до її появи. Цей час маля ростиме і ви відчуватимете його рухи все частіше. Рухи маляти все сильніші і воно б’ється довго в ту саму точку, це може бути боляче. Якщо воно знаходиться в верхній частині вашого живота, то може штовхатися в шлунок, а якщо внизу – то в кишечник, від чого ви можете потерпати. Дитина досі може рухатися у всі боки і перекидатися. Якщо вона лежить в позі головою вниз, ви можете відчувати її руки.

Якщо голова в верхній частині живота, то буде таке відчуття, ніби у вас в животі триває гра в баскетбол. Також є дні, в які ви все це дуже слабко відчуваєте, тоді дитина спить. Якщо ви дуже зайняті, особливо вдень, то маля сидітиме тихо. Проте вночі воно почне рухатись, і , можливо, не дасть вам заснути. Якщо воно штовхне вас у порожній шлунок, у вас з’явиться печія. Або маля крутитиметься, поки ви не прокинетеся. Будьте терплячою, ще трошки, і незабаром воно опиниться в позі для народження.

А чи знаєте ви, що не відчуваєте навіть половини його рухів? Маля змінює види своїх рухів із дня у день, ніби то гуляє, то спить.. Якщо воно не спить, ви навіть встигаєте звикнути до його ритму і характеру рухів. Якщо ви помітили, що рухи дитини стають слабшими і рідшими, то захочете сказати про це лікареві. А дитина може просто сьогодні відпочиває. В будь-якому разі, дійте за своїми інстинктами і не зволікайте піти до лікаря, якщо відчуваєте, що це потрібно.

Майбутня мама

Як ви спите по ночах? Скоріше за все тепер ви спите тихіше, ніж до вагітності. Це нормально, але вам від цього ніякої користі. Це все завдяки поколюванню в ногах, судорогам в щиколотках, неспокійному шлунку і животу, який іноді стає на заваді, а не тому, що маля щоразу нагадує про себе штовхаючись, то ж ви вже не хропете. Ви можете обкластися подушками і знайти зручну позу, але проспати всю ніч… забудьте! Вам вже не доставляє задоволення лежати на спині, а крутитися – ще гірше. В будь-якому разі, ви спите на стільки чутливо, що найменший шорок вас розбудить. А як прокинетеся, то засинатимете ще кілька годин.

Один товчок по вашому кишечнику і вам знов треба до туалету. І тоді вже важко розслабитися і заснути знову. Чи часто ви бачите погані чи страшні сни? Частіше за звичайне? Це все частина процесу. І все одно ви продовжуєте перейматися, як все піде далі. Чи зможете ви народити та піклуватися про дитину, як справиться з цим майбутній батько, як відреагують ваші діти (якщо ви вже маєте дітей)? Чи не буде для вас затяжким поєднувати роботу і догляд за дитиною? Ви боретеся з переживаннями та проблемами, а речі, які вдень вас не хвилюють, вночі стають наче серйозні перепони.

Намагайтеся не перейматися, коли ви лежите прокинувшись і не хвилюйтеся, що не можете поснути. Організму людини необхідно лише 3-4 години на добу міцного сну, щоб оновити клітини. Якщо ви стільки і поспали, то були лише в так званих 1 і 2 фазах сну, коли уві сні ви бачите найважливіше для вас. І не дивно, що ви пам’ятаєте усі сни, адже спите ви значно чутливіше, ніж до вагітності.

Іноді, коли характер сну змінюється, здається, що ви маєте прокинутись, адже ви потрібні дитині. Це так чудово влаштована материнська природа.

  • Щовечора дотримуйтесь правила: коротенька прогулянка, теплий душ, не дуже повний живіт, склянка теплого молока, ніяких важких справ, почитайте щось розслаблююче і ви добре спатимете.

  • Якщо ви прокидаєтесь посеред ночі, не дивуйтеся, просто спробуйте заснути знову. Спробуйте поробити розслаблюючі вправи для вагітних, вправи з йоги чи медитувати, це має допомогти. Тримайте ручку і папір біля ліжка, щоб записувати думки, які ви не хочете забути. Послухайте аудіозапис книжки чи спокійну музику. Якщо треба, розбудіть сплячого чоловіка і попросіть допомогти.

    Майбутній тато

    Майбутні батьки не вагітні, але вони чекають. Це приносить багато питань: чи залишаться ваші стосунки такими ж чудовими, чи всі ці приємні речі зникнуть тому, що вас буде троє? Ви іноді почуваєтесь, наче п’яте колесо, коли ваша дружина поводиться, наче вона в своєму окремому світі, і постійно гладить животика. Іноді ви думаєте про очікувані пологи. Про все, що може піти не так – а особливо, коли згадуєте про всі ті дивні інструменти, що бачите, коли йдете по пологовому будинку. Чи ви частіше стали думати про смерть, бо в утробі вашої жінки росте нове життя? Чи ви частіше думаєте про майбутнє і про всі свої зобов’язання?

    Але найважливішим залишається питання: чи зможете ви справитися з дитиною? Іншими словами: як ви про неї піклуватиметесь? Міняти підгузки, заспокоювати, купати… Як ви справитеся з усіма цими завданнями? Те, чого ви не маєте робити ні в якому разі, перетвориться на змагання, хто більше винний. Не скаржтеся, що у вас також болить спина, коли ваша жінка підіймається сходами, тяжко дихаючи.

    У вас можуть з’явитися різноманітні легкі симптоми, а може і щось серйозніше, на що ви не звертаєте уваги. В будь-якому разі це лише тимчасово. І це добрий час, щоб підготуватись до того, що ви робитимете після пологів. Коли з’явиться дитина, вам двом доведеться знайти новий баланс. Ось чому це чудовий період потренуватися в стосунках. Якщо вас щось бентежить, поговоріть про це і рішення прийде саме собою.

  • Якщо вас непокоять якісь думки, кращим рішенням стане щось робити конкретне в напрямку вирішення проблеми. Якщо ви не берете участь у пологах і класах для вагітних, то почніть цим займатися! Деякі батьки помітили, що продумуючи всі напрямки розвитку подій і запобігання ним до пологів, вони відчувають себе справжнім захисником родини, а від цього їм стає спокійніше.

    * підрахунок з першого дня вашої останньої менструації

    Попередній тиждень Наступний тиждень


    (За матеріалами 3D Pegnancy)
  • Файли для завантаження

    Цікавий матеріал для вас

    Схожі статті

    |

    Календар вагітності: сороковий тиждень вагітності

    Ваша вагітність: 40 тиждень

    Клас! Ви це зробили! Тепер кожного дня може статися так, що ви вже триматимете дитину на руках, дивитиметься в її очі, і тихенько шепотітимете: « я така щаслива бачити тебе!».

    Календар вагітності: тридцять дев´ятий тиждень вагітності

    Ваша вагітність: 39 тиждень

    Ваша «знаменна дата» наближується, а ви так і дивитесь на календар. Але знаючи, що менше 10% жінок народжують в саме цей день, подумайте про те, що пологи можуть початися неочікувано. В будь-якому, це буде найсприятливішим моментом для дитини. То ж постарайтеся не засмучуватись, якщо дитинка з’явиться раніше чи пізніше, ніж ви планували.

    Календар вагітності: тридцять восьмий тиждень вагітності

    Ваша вагітність: 38 тиждень

    За пару тижнів ваш синдром «влаштування» досягне апогею. Ви будете зайняті пранням і складанням дитячих речей. Якщо ви все ще не встановили дитячу кроватку, люльку тощо, то зараз самий час зробити це.

    Календар вагітності: тридцять сьомий тиждень вагітності

    Ваша вагітність: 37 тиждень

    Тепер ваша дитинка офіційно готова! Це означає, що тепер ви в будь-який момент можете нормально народжувати. Ця страшна, хвилююча ідея так і крутиться в голові. У вашого чоловіка, безсумнівно, те ж саме відчуття. Так що не бійтеся ділитися думками і насолоджуйтесь цими останніми тижнями (чи днями) разом.