Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по тижнях: тридцятий тиждень

Розвиток дитини по тижнях: тридцятий тиждень
 

Дитина

У свої 30 тижнів ваш малюк вже починає розуміти і вивчати простір. Він може намагатися сортувати іграшки за розміром. Також він досі в захваті від свого відображення в дзеркалі, а ще – від ігор типу пікабу, коли люди або улюблені іграшки зникають і з'являються знову.



З кожним тижнем ваша дитина стає все міцнішою. Ви можете це помітити не тільки, коли вона рухається або повзає, а й коли намагаєтеся зробити з нею те, чому вона опирається (наприклад, змінюючи підгузники або намагаючись укласти її в коляску). Напевно малюк вже може випрямити спину і повернутися всім корпусом, коли сидить. Вся ця нова сила і рухливість говорить про те, що ви повинні ще уважніше дивитися за малюком, і ще раз переконатися в безпеці свого будинку. А коли садите дитину в коляску або стільчик для годування, обов'язково користуйтеся ременями безпеки.

Також ви могли помітити, що малюк стає більш емоційним по відношенню до людей, які його оточують: він сміється, коли всі сміються, і плаче, коли бачить, що плаче інша людина. Це перше свідчення того, що у дитини розвивається почуття емпатії. Вона вчиться розпізнавати і наслідувати настрій оточуючих, а це – необхідний навик для її соціального розвитку.

Також крихітка багато чому вчиться, копіюючи вашу поведінку. Діти, як губки – вбирають все. Що б вони не побачили, вони напевно будуть це повторювати – і дії, і слова. Тому вам необхідно намагатися подавати тільки гарний приклад.

Важливо пам'ятати, що всі дітки розвиваються по-різному. Якщо ваш малюк ще не сидить впевнено або не повзає по всьому будинку, не переживайте, все це на вас чекає в самому найближчому майбутньому. Якщо ж у вас виникають сумніви чи занепокоєння з приводу його розвитку, поговоріть з педіатром.

Мама

Жінки рідко приділяють собі час, вони постійно дбають про сім'ю, зайняті хатніми справами, роботою і багато чим іншим. На цьому тижні знайдіть час на те, щоб насолодитися улюбленим чаєм або прохолодним напоєм в тиші. Тиша у вашому будинку вам тільки сниться? Попросіть чоловіка побути з дитиною і виберіться хоч ненадовго з дому. А якщо і це у вас не виходить, просто дочекайтеся, коли малюк засне, і дайте собі відпочити в тиші і спокої хоча б півгодинки.

Розвиток дитини

Будь-які м'ячики зараз – відмінні іграшки. Ви можете посадити дитину і катати м'ячик до неї, ви можете покотити м'ячик через всю кімнату, щоб вона повзла за ним і т.д. Також їй напевно сподобається дивитися, як ви відбиваєте м'яч від підлоги або стінки, або жонглюєте маленькими кульками. А ще ви можете розважити малюка, показуючи йому фокус з маленьким м'ячиком, який зникає, коли ви накриваєте його чашкою, а потім з'являється знову.

Щоб дізнатися, чи розуміє вже крихітка, як працює дзеркало, спробуйте зіграти в наступну гру. Сядьте з дитиною перед дзеркалом так, щоб вона бачила своє відображення; тримайте її улюблену іграшку над її головою, щоб вона могла її бачити у відображенні. Почекайте і подивіться, чи буде малюк вказувати на дзеркало, чи повернеться до вас, щоб забрати іграшку.

Поради

Пересування: дитячі способи дістатися туди, куди потрібно

У малюків є багато способів пересування. Кожна дитина розвивається по-своєму, і по-своєму добирається туди, куди їй потрібно.

Деякі дітки розуміють, що повзання – це швидкий спосіб дістатися туди, куди хочеться, і саме таким способом пересуваються по кімнаті. Інші ж можуть повзати на руках, при цьому животик залишається на підлозі. Деякі малюки проводять тижні на колінах, розгойдуючись вперед-назад, але не пересуваючись. А ще є дітлахи, яким подобається сидіти і пересуватися на попі. Всі ці дитячі способи пересування вважаються нормальними і прийнятними.

Ваша дитина може не виявляти інтересу до повзання. Вона може розуміти, що може встати і потім піти. Деякі дітки вчаться ходити раніше, ніж повзати, а є й такі, хто і зовсім пропускає повзання.

Можливість самостійно дістатися туди, куди потрібно, не залежачи від інших – важливий крок для вашого малюка. І для вас! Він буде випробовувати можливості та обмеження своїх нових навичок, і ви побачите, як швидко він може пересуватися, і як важливо стежити за заходами безпеки в будинку.

Ляжте на підлогу, щоб побачити всі небезпеки на рівні дитини. І це стосується не тільки розеток, дрібних і гострих предметів, а і всього, що малюк може спробувати на смак (навіть маленького мертвого жучка).

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок восьмий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що перший день народження вашого малюка буде вже через чотири тижні? Весь минулий рік для вас напевно був, як захоплююча пригода. Ваша дитина не тільки потроїла свою вагу, але і можливо вже навчилася ходити і говорити кілька слів. Вона вже вміє повідомляти вам, що хоче і що їй потрібно, вона прив'язалася до вас і ваших близьких, а її особистість стає все більш і більш визначеною з кожним днем.

Розвиток дитини по тижнях: сорок сьомий тиждень

Дитина

Складно повірити, що той маленький клубочок щастя, який ви привезли з пологового будинку, перетворився на цей гучний, активний згусток енергії, після якого вам постійно доводиться прибирати.

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень

Дитина

Ваш малюк продовжує вчитися, взаємодіючи з навколишнім світом, і цікавиться інтерактивними іграми все сильніше з кожним тижнем. Також ви можете помітити, що він стає все сильнішим. Якщо дитина ще самостійно не ходить, не варто турбуватися, адже всі дітки розвиваються за своїм індивідуальним планом і переходять на нові етапи розвитку, коли вони до цього готові. Повірте, як тільки малюк почне ходити, ви ледве будете встигати за ним стежити – ваші спокійні дні вмить закінчаться.

Розвиток дитини по тижнях: сорок п´ятий тиждень

Дитина

На цьому тижні ваш малюк продовжує стверджувати свою незалежність. Тепер змусити його сидіти – справжня проблема, а особливо поводитися спокійно під час зміни підгузників. Ваш непосида постійно намагається кудись залізти, до чогось дістатися, тому ще раз перевірити безпеку будинку для дитини – чудова ідея!