Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиток дитини по тижнях: сьомий тиждень

Розвиток дитини по тижнях: сьомий тиждень
 

Пішов вже сьомий тиждень! Чи збираєтеся ви незабаром повернутися на роботу, чи плануєте використовувати свою декретну відпустку повністю, насолоджуйтеся цим часом. На сьомому тижні на вас чекає багато всього, він обіцяє бути насиченим!

Дитина

Орієнтовні досягнення дитини на сьомому тижні життя:

• Можливо, дитина вже може піднімати голову, лежачи на животі.

• Напевно вона вже здатний фокусувати свій погляд на вашому обличчі.

• Дитина може стежити поглядом за предметом , що рухається на відстані близько 6 дюймів від її обличчя. Увагу малюка приваблюють цікаві форми і візерунки, поки що в основному чорно-білі.

• Крихітка вже впізнає ваш голос і відповідає на нього, починаючи вести себе тихіше або, навпаки, створюючи ще більше шуму.

• Ви могли помітити, що маляті подобаються звуки музики, вона може впливати на нього заспокійливо.

Ваш малюк все ще спить практично цілий день. На сон він витрачає близько 15-18 годин на добу. Звичайно, ви хотіли б, щоб це був безперервний сон у нічний час, але насправді це зовсім не так. Щоб дитина міцніше спала вночі і рідше прокидалася, фахівці рекомендують будити її, якщо вона спить довше 3-4 годин поспіль в денний час. Як правило, ці пробудження повинні збігатися з графіком годування малюка.

Ви напевно також помітили, що дитина звикає до графіка годувань і вже чекає чергового «обіду». Зараз ви повинні продовжувати годувати дитину кожні 2-4 години, неважливо, годуєте ви грудьми або з пляшечки. Поступово час між годуваннями збільшуватиметься, як і кількість з'їденого дитиною молока (суміші). Як би то не було, в денні години вам потрібно продовжувати годувати малюка не рідше, ніж кожні 4 години. На даний час регулярно «зіпсовані » підгузники і радісний вираз обличчя у дитини після годування говорять про те, що дитина їсть достатньо. Якщо ви все ж не впевнені, чи вистачає малюкові молока, краще зверніться до педіатра.

Мама

Хоч минуло вже майже два місяці, ви все ще можете відчувати наслідки пологів. Післяпологова кровотеча вже, швидше за все, починає сповільнюватися – як правило, вона закінчується на 8-10 тижні. Напевно ви вже пройшли чергову перевірку у доктора, щоб переконатися, що все добре заживає. Ви все ще можете відчувати деякий дискомфорт, будь то від кесаревого розтину, епізіотомії чи розривів, або від інших частин тіла, які постраждали під час вагітності та пологів.

Поряд з фізичними проблемами, ви також можете відчувати, що ще не повернулися в норму емоційно. Перепади настрою, сльози і відчуття виснаженості – це нормально у вашій ситуації. Ваш організм продовжує звикати до нового гормонального рівня. Крім того, ви постійно вчитеся бути відповідальною за цю маленьку людину, яка змінила усе ваше життя.

Вам може бути сумно, тому що незабаром доведеться повернутися на роботу, або ж ви можете, навпаки, мріяти скоріше повернутися до свого старого життя. Або ж, можливо, ви взагалі не збираєтеся повертатися на роботу, але не бути впевненою в тому, що хочете перетворитися на матусю-домосидку. Змішані почуття і емоції – це нормальна реакція на настільки величезні зміни в житті.

Розвиток малюка

Пісні і вірші з певними рухами, а також забавлянки прекрасно підходять для малюків цього віку. Вони вчаться фокусуватися на предметах, стежити за ними і розпізнавати. Багато дитячих пісень і віршів супроводжуються певними рухами рук та інших частин тіла. Ви можете розучити такі пісеньки або придумати свої власні.

На цьому тижні ви можете почати розтягувати дитину. Вона досить багато часу провела, згорнувшись калачиком, і чим дорослішою вона стає, тим більше випрямляється. Робіть легкий масаж на ніжках і ручках малюка, перебирайте його маленькі пальчики – йому неодмінно це сподобається.

Чи нормально говорить моя дитина?

Десь у цьому проміжку часу ваш малюк може почати агукати на вас, і ймовірно ви захочете сюсюкати йому у відповідь. У цьому, звичайно, немає нічого поганого, але безліч досліджень показали, що краще говорити з дитиною нормально, по-дорослому. Результати досліджень показали, що діти, які постійно чують «нормальну мову» замість дитячої, швидше вчаться говорити.

Дитяча мова жестів стає все більш популярною серед сучасних батьків. Так як до 8-10 місяців малюк все одно не зможе нічого сказати або відповісти, деякі експерти погоджуються з тим, що проста мова жестів не зашкодить розвитку малюка. Ви можете навчити дитину жестам, які будуть позначати найпростіші і найнеобхідніші речі: їжа, туалет, спати, болить – таким чином малюк зможе давати вам зрозуміти, що не так і що йому зараз потрібно.

Автор: Сальнікова Анна

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: сорок восьмий тиждень

Дитина

Чи можете ви повірити в те, що перший день народження вашого малюка буде вже через чотири тижні? Весь минулий рік для вас напевно був, як захоплююча пригода. Ваша дитина не тільки потроїла свою вагу, але і можливо вже навчилася ходити і говорити кілька слів. Вона вже вміє повідомляти вам, що хоче і що їй потрібно, вона прив'язалася до вас і ваших близьких, а її особистість стає все більш і більш визначеною з кожним днем.

Розвиток дитини по тижнях: сорок сьомий тиждень

Дитина

Складно повірити, що той маленький клубочок щастя, який ви привезли з пологового будинку, перетворився на цей гучний, активний згусток енергії, після якого вам постійно доводиться прибирати.

Розвиток дитини по тижнях: сорок шостий тиждень

Дитина

Ваш малюк продовжує вчитися, взаємодіючи з навколишнім світом, і цікавиться інтерактивними іграми все сильніше з кожним тижнем. Також ви можете помітити, що він стає все сильнішим. Якщо дитина ще самостійно не ходить, не варто турбуватися, адже всі дітки розвиваються за своїм індивідуальним планом і переходять на нові етапи розвитку, коли вони до цього готові. Повірте, як тільки малюк почне ходити, ви ледве будете встигати за ним стежити – ваші спокійні дні вмить закінчаться.

Розвиток дитини по тижнях: сорок п´ятий тиждень

Дитина

На цьому тижні ваш малюк продовжує стверджувати свою незалежність. Тепер змусити його сидіти – справжня проблема, а особливо поводитися спокійно під час зміни підгузників. Ваш непосида постійно намагається кудись залізти, до чогось дістатися, тому ще раз перевірити безпеку будинку для дитини – чудова ідея!