Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Календар вагітності: двадцятий тиждень вагітності

Двадцятий тиждень вагітності: плід
 

Плід

Зараз ваша дитина вже досягла 25 см і важить 320 гр. Тепер процес зростання вашого маляти прискорюється с кожним днем.

Усе нормально, якщо ви не відчуваєте його рухів щодня. Буває, що ви відчуваєте маля кілька разів на день, а буває таке, що він декілька днів не ворушиться. Також ви можете відчувати дитинку в різних районах живота. Дитині вистачає місця, щоб плавати в будь-якому напрямку. А також вона має спати, тож … вона часто поводиться спокійно, коли ви зайняті чи приходите додому стомлені від роботи, і починає борсатись вночі, бо в цей момент ваша дитинка прокидається.

Ваше маля здорове і щоденні стреси йому не зашкодять. Хоча, деякі дослідження говорять про те, що хронічні та серйозні стреси можуть призвести до зниженої ваги дитини до народження. Коли матуся переживає довгий стрес (від конфліктів удома, на роботі, від смерті в родині і т.п.), її організм наповнюється гормоном - кортизолом. Це виникає внаслідок того, що плацента не може засвоювати весь кортизол і результатом для вашої дитини стає трохи нижча вага від нормального доношеного плоду. Якщо ви переживаєте серйозний стрес, то намагайтеся якимось чином його зменшити. Можливо, ви знайдете якісь рекомендації чи з головою підете в роботу, це може допомогти зменшити наслідки від стресу. Ваш лікар може вам допомогти – дати довідку, у якій говориться зменшити чи взагалі припинити діяльність, яка призводить до цього стресу.

Поради вагітним

  • Намагайтеся жити легше, не напружуйтесь. Не переймайтеся через те, що кажуть люди, ваша дитина - найважливіше.
  • Більше розмовляйте про ваші почуття з чоловіком. Обирайте для цих розмов час, коли вас тільки двоє. Поміркуйте над цим, адже так стає набагато спокійніше. Продовжуйте дивитися на речі з гумором, бути вагітною – це лише тимчасово.

    Вагітна мама

    В період між 14 і 26 тижнем ви матимете більше енергії на все. Підвищена енергійність підтримується доброю і здоровою їжею, більшою емоціональною стабільністю, простим поглядом на різні речі і достатнім відпочинком. Ви дуже добре себе почуваєте і радієте тому життю, що зростає всередині вас. Газети і журнали можуть вас вже не так сильно зацікавити, вам набагато цікавіше те, що розвивається в вашому животику, це набагато важливіше в даний момент. Деякі жінки і в цей період можуть відчувати нудоту чи підвищену емоційність. В основному це ті, що плачуть над усіма фільмами і вважають вагітність дуже складним періодом в їхньому житті. Що принесе майбутнє? Чи зможу я народити? Але ж все таке цікаве щодо того маля, яке зростає і ніяк вони не можуть дочекатися, щоб вже обійняти своє дитя.

    Якщо ви вагітні, то в будь-якому разі ваше життя відрізняється від звичайного. І це виражається не тільки в здоровій їжі, а в здоровому житті в цілому. Це означає: прогулянки на свіжому повітрі, заняття спортом і добрий відпочинок після цього. Періодичні рухи в вашому животику, коли ви гуляєте чи їдете на мотоциклі дуже корисні для вашого маляти. Окрім того ці вправи допоможуть вашому кишечнику функціонувати краще. Плавання, енергійні прогулянки та їзда на мотоциклі (якщо ви досі добре тримаєте рівновагу) покращують циркулювання крові в ногах, що допомагає зменшити ризик послаблення судин. Такі неприємності, як головний біль і відчуття туману в голові пройдуть одразу, як ви почнете більше гуляти чи кататися на велосипеді на природі.

    Деякі жінки під час вагітності мають проблеми с запорами, так як кишечник в цей період пересувається вниз. Кожен раз, коли так стається, уявляйте собі, як добре було, коли ви ходити в туалет нормально. Для того, щоб сходити в туалет, вам доведеться докладати деяких зусиль. Потуги – це достатньо болісно і вони можуть стати причиною геморою. Скоріше за все будуть криваві випорожнення, поколювання та біль.

    Геморой – це проблема багатьох вагітних жінок. Його спричиняє варикозне розширення вен та вздуття кровоносних судин (і все це в вашому сфінктрі). Вони можуть зудити, боліти і інколи кровоточити. Пізніше протягом вагітності голова вашої дитини і важка матка ще більше тиснутимуть на ваші судини, так що ви маєте можливість позбавитися геморою на ранній стадії.

    Допомога вагітним з гемороєм та запорами:

  • Пийте багато води кожен день, не дозволяйте собі бути спраглою;
  • Їжте соковиту їжу, включаючи рідкісні овочі, фрукти, цільні зерна та хліб;
  • Увечері випивайте склянку води з 1-2 чайними ложками меду;
  • Спробуйте їсти сухофрукти – багато жінок помітили, що якщо їсти кілька абрикосів чи груш в той самий час доби кожен день, то це не тільки додає вітамінів до звичного раціону, але й допомагає нормалізувати «стул»;
  • Як тільки відчуваєте, що хочете в туалет, одразу йдіть, і сильно не тужтеся.
  • Використовуйте, як завше, м’який туалетний папір;
  • Звертайтеся до вашого лікаря, якщо маєте питання чи жалоби. Вона може порадити вам мазь, щоб ви почувалися краще.

    * підрахунок з першого дня вашої останньої менструації

    Попередній тиждень Наступний тиждень


    (За матеріалами 3D Pegnancy)
  • Файли для завантаження

    Цікавий матеріал для вас

    Схожі статті

    |

    3D УЗД плоду: забава чи реальна необхідність?

    З появи в середині минулого століття, УЗД стало невід'ємним компонентом діагностики не тільки стану внутрішніх органів, але і плоду під час вагітності. Завдяки цій технології акушери сьогодні мають реальну можливість стежити за станом і розвитком плоду, виявляти патології та проблеми ще на ранніх стадіях, допомагаючи мамі і дитині впоратися з ними.

    Як підготувати чоловіка до пологів

    По мірі протікання вашої вагітності, вам доведеться не тільки вибирати ім'я дитині і купувати все необхідне придане, а й готувати себе і свого чоловіка до пологів. Щоб підготувати чоловіка до пологів, вам потрібно розповісти йому, чого очікувати під час пологів, а також визначити його роль у підготовці та участі у народженні дитини. Попросіть свого чоловіка почитати книги про вагітність і пологи, походити з вами на заняття для вагітних... Зробіть все можливе, щоб ваш чоловік був максимально готовий до пологів, коли у вас почнуться перейми. А ми розповімо вам, як це зробити.

    Речі, які знадобляться вагітній

    Будучи в цікавому положенні, молода мама вже розуміє свій новий статус. Багато що в її житті змінилося, а як багато ще зміниться! Можливо, ви планували свою вагітність заздалегідь, а може, все самою собою вийшло... У будь-якому випадку, ви - майбутня матуся, і повинні пишатися тим, що під вашим серцем б'ється ще одне сердечко.

    Як одягнути Животик взимку

    Зима - це класно! Пухнастий білий сніг, іній на деревах, малюнки морозу на склі. Все це, звичайно ж, романтично і здорово. Але зима не буває без морозу, холоду та ожеледиці. Іноді дуже небезпечно ходити під час відлиги: все тане, падають бурульки і наст з усіх дахів. А якщо різко вдарить мороз, то нам загрожує і ожеледь. Це небезпечно для будь-якої людини, а для вагітних - тим більше. Адже жінка відповідає не тільки за себе, а й за здоров'я і благополуччя малюка.