Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Потрібна пустушка чи ні?

Дитина з пустушкою

Для багатьох мам відповідь на це питання однозначна: потрібна. І вони пхають малюкові пустушку завжди, коли матері це зручно, не замислюючись про те, що пустушка може нашкодити.

У чому полягає шкода пустушки?

Психологія малюка. Зазвичай пустушку дають малюкові, щоб він заспокоївся і не плакав. Так, це дає йому можливість задовольнити смоктальний рефлекс, але це обмежує спілкування з мамою. Замість живої мами, ласкавої пісні, обіймів, погойдувань його заспокоює неживий предмет, який нічого не робить. Малюк фактично заспокоює сам себе, що негативно впливає на його спілкування з мамою.

Смоктання пустушки відрізняється від смоктання грудей. Через це смоктання грудей відбувається по-іншому, гірше. Через це груди гірше спорожнюються, що може привести до застою молока і маститу. Крім того, малюк недоотримує материнське молоко. Також через неправильне ссання у матері можуть потріскатися і почервоніти соски, вони можуть хворіти і ризик захворіти маститом різко підвищується.

Втім, це зовсім не означає, що пустушкою користуватися не можна і не потрібно.



Пустушка не зашкодить ні вам, ні малюкові, якщо при її використанні ви будете дотримуватися певних правил:

1. Не зловживайте пустушкою. Не потрібно пхати малюкові пустушку постійно, робіть це тоді, коли не можете дати йому груди. Як відомо, груди потрібні дитині не тільки для харчування, але і для заспокоєння. Крім того, занадто часте використання пустушки може призвести до формування у дитини неправильного прикусу, що в майбутньому принесе багато проблем.

2. Якщо у жінки немає проблеми з годуванням грудьми і навіть при рідких годівлях у неї зберігається рівень пролактину в молоці - пустушка не так вже й шкідлива. Але якщо їй для підтримки рівня пролактину доводиться часто стимулювати груди, то пустушка дуже шкідлива.

3. Якщо в ранньому віці дитині не давали пустушку, не давайте її і тоді, коли малюк підросте. Якщо ви це зробите, вам буде набагато важче відучити дитину від неї і проблем буде більше.

4. Як тільки ви помітили, що порушився набір ваги дитиною, змінилася її поведінка з грудьми або з´явилися проблеми з лактацією, потрібно терміново відмовитися від пустушки, поки ще не все так страшно.

Пам´ятайте, що використання пустушки згідно з цими правилами допоможе вам не тільки зберегти здоров´я матері, але і допоможе не нашкодити маляті. Врахуйте, що ці правила стосуються як використання пустушки, так і використання пляшечки.

За матеріалами dababy.ru

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас