Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Хеллоуін: історія свята

Історія свята Хеллоуін

Хеллоуін - одне з найдавніших свят у світі. У цьому дивному святі переплелися кельтська традиція вшановування злих духів і християнська - поклоніння всім святим. Історія свята Хеллоуін нараховує тисячоліття, починаючи від кельтського фестивалю Самхейн, римського Дня Помони і християнського Дня усіх святих.

Сторіччя тому землі сучасної Великобританії і північної Франції населяли кельтські племена. Вони були язичниками і як верховного бога шанували бога Сонця. Кельти ділили рік на дві частини - зимову і літню. Протягом всієї зими бог Сонця знаходився в полоні у Самхейна, володаря мертвих і князя темряви.

Фестиваль Самхейна, який святкувався 1 листопада, - це час, коли починалася зима. В цей час літо змінювалось зимою, день - ніччю, життя - смертю, і всі бар´єри між матеріальним і надприродним світами усувались, ворота між ними відкривалися на одну ніч. У цей час всі нереалізовані надії і плани померлих знову поверталися на землю, а їх душі спускалися до рідних вогнищ. Душі померлих могли приймати різні обличчя, злі вселялися в тварин, а найнебезпечніші - в котів. У цей день вся нечиста сила спускається на землю. Якщо вам дуже хочеться побачити відьму, можу порекомендувати один вірний спосіб - опівночі вийдіть на вулицю, одягнувшись шиворіт-навиворіт, і пройдіть задом наперед. Приємної зустрічі!

У ніч з 31 жовтня на 1 листопада друїди - духи живої природи - збиралися в дубових гаях на вершинах пагорбів (кельти вважали дуби священними деревами), запалювали багаття і приносили злим духам жертви, щоб умилостивити їх. А вранці друїди дарували людям вугілля від своїх багать, щоб ті розпалювали вогнища у своїх будинках. Вогонь друїдів зігрівав будинки протягом довгої зими і охороняв будинок від нечистої сили.

Вночі дівчата ворожили. Можна кинути два каштани в багаття друїдів. Якщо плоди будуть згоряти поруч, то дівчина буде жити в дружбі і згоді з милим, якщо розкотяться в різні боки - розійдуться їх шляхи в різні боки. Побачити свого майбутнього чоловіка дівчина могла, сівши перед дзеркалом опівночі з яблуком у руці. Найгіршою ознакою вважався підсвічник, що впав. «Злі духи хочуть погасити вогонь в будинку», - вірили кельти.

На початку нашої ери римляни завоювали кельтську територію, принісши з собою свої традиції і свята. У ніч з 31 жовтня на 1 листопада вони святкували День Помони - богині рослин.

У IX столітті, коли християнство розповсюдилося на території Великобританії, ці стародавні традиції змішалися з ще одним святом - католицьким Днем всіх святих - All Hallows Even, або All Hallows Eve. Пізніше його стали називати Hallowe `en, і врешті-решт - Halloween.



Сьогодні від стародавнього язичницького свята залишився набір кумедних захоплюючих традицій. У цю ніч прийнято одягатися в костюми нечистої сили і влаштовувати маскаради. По-моєму, не можна втрачати рідкісний шанс відчути себе відьмою або демоном. Невід´ємний символ Хеллоуіна- гарбузова голова. З гарбуза видаляється середина, вирізується особа і всередину вставляється свічка. Гарбуз символізує одночасно закінчення збору врожаю, злого духа і вогонь, що відлякує його. Так дивно концентруються древні повір´я в одному предметі. У цю ніч діти стукають у будинки з криками: `Treat or trick!` - `Пригощай або пошкодуєш!`. Якщо ви не принесете жертву, ці маленькі злі демони можуть жорстоко пожартувати над вами, наприклад, вимазати сажею ручки дверей.

Шкода, що за цими розвагами забувається древній сенс Хеллоуіна. Хеллоуін інтригує загадковістю, своєю міфічною значимістю. Це свято - спроба зрозуміти зв´язок між нашим і потойбічним світами. Хеллоуін - це перехід, ворота з одного світу в інший. Ці ворота, як і будь-які інші, парадоксальні. Знаходячись між двома світами, вони належать в один і той же час їм обом і жодному з них.

Самхейн - ворота в зиму. Ми досі схильні сприймати зиму з неприязню і відразою. Здається, що все живе вмирає. Однак прихід смерті за визначенням є прихід життя. Біла пустеля, де живе Самхейн, надзвичайно красива. Вона звільнена від усього зайвого. Його час - це час скинути вантаж турбот, що накопичилися за літо і втратили своє значення, наслідуючи приклад дерев, які звільняються від листя, що віджили свій термін. Адже якщо дерева не скинуть їх, мертві листя не дадуть їм можливість ожити знову навесні.

Легенда свідчить, що в цю ніч Самхейн відкриває ворота в минуле і майбутнє. Дві стихії стають доступні в сьогоденні. Це час, коли людина не обмежена кліткою свого часу і може усвідомити своє місце в павутині вічності.

Проте перехід в інший простір або час, звичайно, буває болючим. Ворота добре охороняються. Відьми та демони - герої Хеллоуіна - це тіні хранителів воріт. З нашої сторони буття вони здаються страхітливими втіленнями зла. Але якщо ворота пройдені, кого побачимо ми, озирнувшись? Я думаю про це, дивлячись на людей в масках під час свята Хеллоуін.

За матеріалами nezabarom.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас