Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Весільна обручка: не проста прикраса

весільні обручки

Історія обручок як таких, за твердженням вчених, почалася в Давньому Єгипті, але зважаючи на примітивність і складності виготовлення, кільцями спочатку володіли лише фараони. Причому використовувалися кільця, імовірно, не стільки в якості прикраси, скільки як печатка, яка завжди була з собою. З часом і з удосконаленням технології виплавки металу звичай носити кільця поширився і на інших єгиптян. Золото було майном знаті, інші прикрашалися срібними, бронзовими, керамічними виробами.

Так само йшли справи в Стародавньому Римі, тут матеріал, з якого було виготовлено кільце, прямо вказував на соціальне становище: золото для вищих станів, рядові громадяни мали право носити срібло, простий метал призначався для рабів. Але у римлян кільце вперше стало грати важливу роль в обряді заручин, так як наречений дарував його батькам нареченої на знак твердості своїх намірів. Матеріал кільця не мав значення, воно виконувало лише символічне призначення. Цінні матеріали для виготовлення обручок стали використовуватися в кінці II століття, звичай повсюдно прижився, і в IV столітті всі, хто міг собі це дозволити, почали використовувати золоті кільця в шлюбній церемонії.

Кільця для подружжя необов´язково повинні бути однаковими, більш того, у християнській традиції вони і повинні бути різними - для чоловіка із золота, для дружини зі срібла. Пов´язано це з тим, що в шлюбі, освяченому християнською церквою, чоловік уособлює Христа, а жінка - Церкву, яким відповідають символічні метали.

Кільця традиційно надягали на безіменний палець, оскільки вважалося, що через нього проходить вена любові, ведуча прямо до серця. Згодом це стало традицією, у католиків і православних різниться тільки рука, на безіменний палець якої одягається кільце.

Слід розрізняти заручні і весільні кільця. Весільні кільця служать символом шлюбної угоди, яка завершилась і визнання союзу усіма родичами. Спочатку обручки мали печатку з фамільним гербом і, таким чином, служили своєрідними вірчими грамотами, а заодно нагадували дівчині про те, кому вона «належить». Звичайна обручка тонша весільного, іноді навіть вона є половиною цілого весільного кільця. Весільні обручки більш ефектні, і, незважаючи на те, що за церковними законами вони повинні бути найпростішими, все більша кількість людей обирає кільця, прикрашені дорогоцінними каменями, орнаментами, виконаними у складній техніці, поширюється також звичай гравірувати на кільцях пам´ятні написи.

Виконуються кільця завжди із сплавів декількох металів, для того щоб підвищити їх міцність - справа в тому, що улюблені дорогоцінні метали дуже лагідні й без добавки іридію або рутенію швидко стираються і дряпаються. Залежно від процентного вмісту добавок метали змінюють свій колір і блиск; в Росії найбільш популярний сплав 585 проби, в якому 58,5 відсотків золота і 41,5 - інших металів, що володіє вираженим яскравим кольором.

Крім загальноприйнятого жовтого золота, популярне біле золото, платина, а молоді пари, характерні радикальними поглядами, вибирають кільця з нетрадиційних титану або міді, в справу йде навіть залізо, яке прилетіло на Землю у вигляді метеорита.

Типове російське весільне кільце є плоскою смужкою металу із закругленою гладкою поверхнею. В іншому випадку такі кільця практично не носяться, тому впізнаються з першого погляду. За більш оригінальними шлюбними прикрасами до останнього часу було доцільно їздити за кордон, але зараз в нашій країні зростає своя індустрія оригінальних ювелірних виробів, зокрема заручні і весільні кільця представлені в значному асортименті, ювелірні майстерні охоче беруться і за виготовлення кілець за проектом замовника.



Вид весільних кілець залежить тільки від смаків молодят, і може як наближатися до класичного образу, так і мати екстравагантний вигляд, наприклад, кільце в техніці мокуме Гані або складене з зчленованих частин, мати опуклий орнамент або химерну форму, бути виробленим з металу різних кольорів, з дорогоцінними каменями або емалевими вставками...

Що стосується каменів, то крім блискучих діамантів, які підходять для будь-якого випадку, весільні кільця можуть бути прикрашені іншими самоцвітами. До того ж до своєї краси та оригінальності такі кільця будуть мати і таємний сенс. Так, аметист є символом щирості почуттів, бірюза і рубін символізують щастя кохання і сталість, перли - здоров´я і довголіття, місячний камінь оберігає від сварок, смарагд відганяє зло.

Модним елементом весільних кілець стає й гравірування, причому досвідчений ювелір може зобразити на кільці все, що завгодно. Найчастіше гравірують імена жениха і нареченої, дату весілля, в закордонній практиці найбільш популярні вислови на латині - Ad infinitum (До нескінченності), Con amore (С любов´ю), Fortiter ac firmiter (Сильно і міцно), Sic erat in fatis (Так судилося ) і т.д. Щоб важливий день не псували дрібниці, слід уважно перевірити правильність написання слів, а також віддати кільця граверу завчасно, так як ця робота вимагає часу. Треба відзначити, що з гравіюванням краще почекати, якщо, приміром, наречений не впевнений, чи доведеться кільце впору нареченій, оскільки якщо кільце доведеться урізати або розтягувати, гравірування втратить свою красу.

Кільця іноді виконують і цілком утилітарні функції, наприклад, можуть служити засобом нагадати подружжю про річницю весілля. З цією метою ювелір ховає в кільце мікросхему, яка в певний день починає нагріватися!

Як і з іншими весільними атрибутами, з кільцями пов´язані деякі прикмети. Наприклад, не можна нікому давати міряти своє кільце, щоб сімейне щастя не перейшло до когось іншого. Упускати кільце під час церемонії одруження також недобре, але це можна виправити, якщо той, хто впустив кільце, продіне через нього нитку.

Ще одна прикмета пов´язана з кільцями «з історією»: вважається, що брати кільця батьків або інших людей можна тільки в тому випадку, якщо вони прожили щасливе сімейне життя.

Що стосується кілець з камінням, то вибирати їх потрібно не тільки за зовнішнім виглядом. Оскільки камені володіють певною енергетикою, незайвим буде покласти їх на долоню робочої руки, накрити іншою долонею і прислухатися до своїх почуттів. Якщо на душі спокійно, тихо, радісно, значить кільце підходить, а якщо спокій раптом змінився тривогою, то краще пошукати інше кільце.

За матеріалами bid.ru

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас