Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Зачаття в пізньому віці

Зачаття в пізньому віці

Відомо, що народжувати дитину краще до настання 30 років, коли здоров´я цьому сприяє. Але що якщо з якихось причин пологи вимушено переносяться в більш пізній вік? Сучасна медицина не стоїть на місці і в наш час багато жінок за 40, які успішно народили і виростили абсолютно здорових дітей. І тому є ряд об´єктивних причин.

Суспільна мораль - раніше вважалося, що жінки повинні народжувати рано і якомога більше дітей. У наш час суспільні погляди кардинально змінилися, і на жінку не справляється колишній тиск, а вона має право сама вирішувати, коли і скільки дітей їй народжувати.

Контрацептиви - раніше дитина часто з´являвся на світ не заплановано, саме через відсутність надійних і доступних методів контрацепції.

Кар´єра - в наш час не тільки чоловіки, але й жінки стали приділяти більше уваги своїй роботі, а рання дитина кар´єрному зростанню аж ніяк не сприяє.

Інша сім´я - жінка може повторно вийти заміж і вони з чоловіком захочуть мати своїх дітей.

Медицина - досягнення сучасної репродуктивної медицини дозволили вирішити багато проблем, які раніше приводили до безпліддя, і істотно розширити період, коли жінка ще може народити дитину.

Вагітність у пізньому віці - якщо жінці вже за сорок, то завагітніти їй буде складніше, ніж у більш молодому віці. Перелічимо основні об´єктивні причини цього:

- Здоров´я-на жаль, з віком воно не поліпшується, а значить, безсумнівно, внесе свої корективи в процес зачаття і вагітності.

- Репродуктивна здатність - з віком у жінок погіршується менструальний цикл і якість яйцеклітин, а у чоловіків - кількість і якість сперматозоїдів.

- Сексуальна активність – після 35-ти вона починає поступово знижуватися як у чоловіків, так і у жінок, це природний процес. А чим рідше ви займаєтеся сексом, тим нижча ймовірність зачаття.

- Шкідливі звички - чим довше вони були присутні у вашому житті, тим гірший їх підсумовуючий вплив на здоров´я та репродуктивні здібності.

Уже через півроку безуспішних спроб зачати дитину, вам слід звернутися за консультацією до лікаря на предмет можливих проблем із зачаттям і способів їх вирішення. А те, що було рекомендацією в більш молодому віці, має стати для вас правилом.

Ризики пізньої вагітності

З зачаттям дитини складності не закінчуються, оскільки у жінок у віці підвищується ймовірність викидня, вища ймовірність народити дитину з різними відхиленнями у розвитку.

Здоров´я жінки після 40, як правило, вже не так добре, що може накласти свій відбиток на перебіг вагітності і здоров´я дитини. Тому, якщо зачаття відбулося, то протягом усього терміну вагітності необхідний ретельний медичний контроль за її перебігом і станом здоров´я мами і малюка, особливо якщо ця вагітність - перша. І в разі потреби лікарі зможуть завчасно внести необхідні корективи.

За статистикою рівень медичного втручання при пологах вищий серед жінок старшого віку, хоча це не завжди пов´язано з віком вагітної, а швидше обережність медичного персоналу.

Переваги пізньої вагітності

Вік - це не завжди ризик-фактор при зачатті і народженні дитини. До цього часу ваші можливості та кар´єра, а також можливості вашого чоловіка будуть на піку, матеріальні проблеми відійдуть на другий план, і ви зможете більше часу присвятити процесу виношування, народження і виховання дитини. Ваші знання і досвід допоможуть і підкажуть Вам, що робити в тій чи іншій ситуації.

З роками люди більше часу приділяють стану свого здоров´я, а значить нижча ймовірність «сюрпризів», пов´язаних з ним. До того ж Ви не посоромилися перепитати про все, що Вас турбує, у лікаря. А якщо Ви знаходитеся у відмінній фізичній формі, то ваш вік взагалі ніяк не вплине на процес протікання вагітності, безпосередньо на пологи і на післяпологове відновлення.

І пам´ятайте що, незважаючи на можливі складнощі, Вас чекає дивовижна нагорода - Ваш малюк. А Ви зможете приділити йому максимум турботи і уваги, чого так часто не вистачає дітям молодих батьків.

За матеріалами 4kids.com.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас