Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Міфи і факти про штучне вигодовування

Міфи і факти про штучне вигодовування

Міф:

Між дітьми, що харчуються грудним молоком, і їхніми мамами зв´язок міцніший, ніж при штучному вигодовуванні. Насправді ж між дітьми і батьками існує нерозривний зв´язок незалежно від способу годування.

Факти:

Якщо у вас немає молока або ви вирішили забрати дитину від грудей, ваші знайомі будуть твердити вам про те, що ви втрачаєте унікальну можливість встановити міцний зв´язок з малюком. Нехай совість вас не мучить. Прийомні батьки, мами, які не мали можливості годувати грудьми з об´єктивних причин, і батьки, що годували дітей з пляшечки, скажуть вам, що любов між ними і малюками так само сильна, як і у тих, хто годував грудним молоком. Немає жодної причини, яка може перешкодити вам наповнити будь-який процес годування любов´ю і ніжністю.

Насправді, якщо малюк їсть з пляшечки, то інші родичі (брати і сестри, бабусі і дідусі), а також друзі та няні теж зможуть ближче познайомитися з новим членом сім´ї.

Вам вирішувати, як годувати дитину. У вас і у вашого малюка попереду все життя, і кожен день ви будете будувати ваші відносини. І це буде тривати набагато довше, ніж дитина носитиме чепчик і питиме з пляшечки.

Міф:

Консервоване (готове) молоко легше засвоюється, ніж молоко, приготовлене з сухої суміші. Насправді великої різниці між готовим і сухим молоком немає.

Факти:

Єдина різниця між готовим молоком, яке продається в банках або пляшках, і порошковим або рідким концентратом полягає в ціні. Готове харчування дорожче просто тому, що воно зручніше у використанні. Вам потрібно лише налити його в чисту пляшечку, і можна годувати, не витрачаючи часу на відмірювання і змішування. Однак багато зайнятих батьків обирають сухе молоко, тому що його зручніше возити з собою.

Якщо ви кудись їдете, можете відсипати разові порції в чисті, щільно закриті пляшки і при необхідності розбавляти суміш водою в потрібній кількості. Вам не доведеться думати, куди подіти те, що дитина не доїла, і чи не протече банка з готовою сумішшю в сумці. Деякі суміші навіть продаються розфасованими в пакетики, розраховані на один раз, хоча вигідніше купувати великі упаковки і відміряти порції самостійно. Будь то рідке чи сухе харчування, воно має однаково добре засвоюватися дитиною. (Деякі діти відмовляються від розчинних сумішей, швидше за все, через їхні текстури, але цю проблему легко вирішити, якщо ви спробуєте змішувати молоко в блендері.)

Штучне харчування створюється на основі коров´ячого молока (більшість сумішей, що надходять у продаж) або сої. Існують також спеціалізовані суміші для малюків з особливими потребами. Порадьтеся з педіатром, який допоможе вибрати харчування, що підходить саме вашій дитині. Шукайте на магазинних полицях суміші з докозагексаєновоюкислотою. Докозагексаєнова кислота - це жирна кислота, необхідна для росту і розвитку мозку. Практично всі сухі суміші, вироблені в США, містять докозагексаєнова кислоту.

Може так статися, що вашій дитині сподобається харчування якогось одного виробника, а можливо, він віддасть перевагу не концентрату, а готовому молоку або порошку рідкої суміші. Деякі батьки пробують приготувати суміш в домашніх умовах, щоб заощадити, але саморобне харчування може нашкодити дитині, тому що в його сполуки іноді входять важкозасвоювані речовини або, навпаки, в них немає компонентів, необхідних для росту дитини.

Міф:

Залізо, яке міститься в дитячому харчуванні, викликає запори. Насправді запори ніяк не пов´язані з залізом.

Факти:

Залізо – необхідний елемент дитячого раціону, і його недолік може привести до залізодефіцитної анемії. Залізо також вкрай важливе для нормального розвитку нервової системи. Невеликий дефіцит заліза не викличе анемію, але негативно позначиться на розвитку дитини. У грудному молоці міститься необхідна кількість заліза, але, якщо дитина не отримує прикорму після чотирьох місяців, потрібні залізовмісні добавки.

Недоношені діти можуть відчувати потребу в добавках набагато раніше, оскільки в утробі матері немовлята отримують основну кількість заліза на останній стадії вагітності. Для запобігання залізодефіцитної анемії ААП (Американська Академія Педіатрії) рекомендує використовувати дитячі суміші з вмістом заліза від народження до одного року. Залізо в готових сумішах легко всмоктується і перетравлюється більшістю дітей.

У дорослих, які приймають залізо, часто бувають запори, чим, можливо, і пояснюється цей помилковий зв´язок між залізом в дитячому харчуванні і запорами у немовлят. Якщо у дитини на штучному вигодовуванні, запор, причина може бути в іншому компоненті суміші, наприклад білку коров´ячого молока. Запор може бути також викликаний різким переходом на іншу суміш, з суміші на коров´яче молоко або зміною режиму харчування малюка. Проконсультуйтеся з педіатром перед тим, як експериментувати з раціоном, і не виключайте з нього залізо.



Міф:

Пляшечки і соски перед кожним використанням потрібно стерилізувати. Насправді звичайного миття цілком достатньо.

Факти:

Можливо, у вас збереглися смутні спогади про те, як дорослі довго і наполегливо кип´ятили пляшечки і гумові соски, як це було прийнято в той час. Однак завдяки більш ретельному очищенню водопровідної води і безпечному рівню бактерій в ній досить мити пляшечки і соски гарячою водою з милом або в посудомийній машині. Якщо у вашій країні водопровідна вода нехлорована, якщо ви використовуєте воду з колодязя або водопровідна вода забруднена, пляшечки і соски потрібно стерилізувати, помістивши їх у киплячу воду на 5-15 хвилин. Якщо ви купили нову пляшку або соску, то перед першим використанням виконайте рекомендації виробника на упаковці. Перед першим годуванням може знадобитися стерилізація, але згодом буде достатньо звичайного миття.

Міф:

Пляшечки з дитячим харчуванням не можна підігрівати в мікрохвильовій печі. Насправді гріти молоко в мікрохвильовій печі можна, але з необхідними заходами.

Факти:

Ви, звичайно, чули про те, що не можна гріти пляшечки з грудним або розчинним молоком в мікрохвильовці, тому що рідина в середині пляшки може перегрітися і обпалити рот і горло малюка, або тому, що мікрохвильове випромінювання руйнує вітаміни, а ще тому, що пляшка може вибухнути. Звичайно, якщо ви перетримаєте її в пічці, ризик опіку збільшиться.

Хоча багато лікарів, включаючи фахівців ААП, застерігають від використання мікрохвильовки, такий спосіб розігрівання суміші залишається одним з найпопулярніших. Не забувайте тільки бути обережними і пам´ятайте, що немає нічого поганого в холодному молоці або молоці кімнатної температури.

Поставте відкриту призначену для використання в мікрохвильовці пляшечку з холодним молоком (коров´ячим чи розчинним, але не грудним) в мікрохвильову піч на невелику температуру на 10-15 секунд. Ви можете вибрати інший режим, але якщо ви розігріваєте суміш таким чином в перший раз, вибирайте найнижчу температуру і встановлюйте таймер на мінімальний час. Можна використовувати скло замість пластику, гріти 110, 170 або 220 г молока. Експериментуйте, поки не досягнете бажаного результату.

Якщо ви використовуєте порошок або концентрат, спробуйте спочатку підігріти воду, а потім приготувати молоко, але не навпаки.

Загвинтивши пляшечку, легко струсніть, щоб температура була однаковою по всьому об´єму, і капніть трохи молока на тильну сторону зап´ястя, щоб переконатися, що воно не занадто гаряче. Суміш ні в якому разі не повинна бути гарячою, прохолодне або тепле молоко цілком підійде більшості малюків. З часом вони можуть полюбити більш прохолодне молоко, а більш дорослі діти зможуть пити молоко прямо з холодильника. Щоб перестрахуватися, залиште молоко на пару хвилин постояти при кімнатній температурі, а потім струсіть пляшечку, щоб рівномірно розподілити тепло.

Якщо ви обідаєте в ресторані, не просіть персонал розігріти суміш. Нехай вам принесуть кухоль з гарячою водою. Нагрійте молоко самі, помістивши пляшку в кухоль. Так ви будете впевнені, що суміш не перегріється. Якщо ви користуєтеся чужою мікрохвильовкою, врахуйте, що вона може розігріватися швидше або повільніше, ніж ваша, так що перевірте температуру молока, перш ніж давати його дитині.

Деякі батьки застосовують спеціальні грілки, і ви теж можете гріти дитяче харчування в теплій воді (це безпечніше, ніж у мікрохвильовці), опустивши пляшечку в каструльку або кухоль з гарячою водою або потримавши її під краном. Якщо ви заморожуєте зціджене грудне молоко в спеціальних пакетах, при розморожуванні дотримуйтесь інструкцій виробника. Звичайний спосіб - покласти в холодильник або під несильний струмінь теплої води. Не варто гріти в мікрохвильовці пляшечки з пластиковими прокладками, тому що під час годування пляшечка може почати протікати.

Нещодавно дослідники звернули увагу на речовину бісфенол А, виявлену в багатьох дитячих пляшечках, пластикових харчових контейнерах і іншому посуді для їжі і напоїв. Якщо їх підігрівати, фенол може потрапити в їжу. Ця речовина у великих дозах викликає різні проблеми у лабораторних тварин. Незважаючи на те, що досліджень на людях не проводилося, існують деякі сумніви щодо його безпеки. Якщо ви користуєтеся пляшечками з полікарбонату, не кип´ятіть їх, не грійте в мікрохвильовці і не мийте в посудомийній машині. Щоб знизити ризик піддати дитини впливу бісфенолу, не купуйте пляшечки з кодом переробки № 7 або буквами «РС». Вибирайте пластикові пляшки без бісфенолу або скляний посуд.

Отже, висновки:

Доказів того, що вітаміни і поживні речовини, що містяться в грудному молоці, руйнуються при високих температурах, немає. Проте, щоб не зіпсувати цей безцінний продукт, грійте в мікрохвильовій печі тільки коров´яче або розчинне молоко. Можна розігріти в мікрохвильовій печі трохи дитячого харчування, якщо виконувати наведені вище рекомендації: встановлюйте мінімальну температуру і ретельно перемішуйте їжу, перевіряючи перед годуванням, чи не дуже вона гаряча. Грійте харчування в спеціальних контейнерах, а не в скляних баночках, які з-за невеликого розміру можуть сильно перегрітися. Не використовуйте полікарбонатні пляшечки або чашки. Вибирайте посуд, що не містить бісфенол.

За матеріалами 4kids.com.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас