Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Традиції та звичаї другого дня весілля

Традиції та звичаї другого дня весілля

Ох, як же весело святкували другий день весілля на Русі! Скільки прекрасних традицій і звичаїв дісталося нам з того часу. Ось, візьмемо наприклад звичай обдаровувати рідню нареченого. На таці молода простягає подарунки спочатку свекру зі свекрухою, потім золовкам, діверу і всім іншим. Серед подарунків традиційно мали бути відрізи тканини, хустки, пояси. На другий день весілля за звичаєм починалися жарти над молодою дружиною. Її примушували носити воду, закриваючи при цьому колодязь і перевертаючи відра, помити підлогу, на яку спеціально підкидали сміття.

У такій жартівливій формі перевіряли її здатність вести домашні справи. Новоявлені дружини могли відкупитися горілкою і поясами. На другий день весілля молодий чоловік запрошував тещу і тестя в гості. А молода дружина повинна була приготувати млинці. Присутніх пригощали спеціально зіпсованим млинцем, в тісто для якого підмішували овес або полову. Але всі повинні були хвалити молоду як вмілу куховарку і дарувати їй гроші «за клопоти». «Продаж млинців» зараз один з улюблених жартів весілля за правилами, дотримуваний неухильно.

У цей день прийнято було розбивати тарілку перед застіллям на щастя. За традицією день цей в основному присвячений був батькам молодого подружжя. На їх честь говорили тости і тепер їм кричали «Гірко!».

За звичаєм на другий день весілля, молодята просять дозволу називати з цього дня мамою і татом: чоловік - у батьків дружини, дружина - у батьків чоловіка. А також дякують їм за все. Колишні звичаї вимагали, щоб наречена виходила заміж, будучи невинною дівчиною. Існував такий звичай, який виконував перевірку дівчини на невинність за допомогою публічної демонстрації її нічної сорочки або ж простирадла.

Після того, як хрещена мама пред´являла доказ невинності дівчини, починалися загальні веселощі. Молодий чоловік робив тещі подарунок. Так як порушення цнотливості було ганьбою, то батькам нареченої за традицією одягали на шию символічний хомут.

Те, що наречена вийшла заміж незайманою доносили до оточуючих і за допомогою обрядової символіки. Якщо дівчина втратила цноту до весілля, її батькові підносили так званий «ущербний стакан», а мамі - шматочок житнього пирога, в якому робили пальцем дірку. Так само про невинність молодої дружини повідомляв чоловік. Якщо наречена до весілля була чиста, то новоспечений чоловік, прямуючи до тещі, прив´язував до дуги упряжки косинку червоного кольору. А якщо дівчина була «зіпсована» до весілля, то косинка була синя або ж зовсім відсутня.

Червоний колір і донині є символом дівоцтва. І його використання на другий день весілля (червону стрічку прив´язують до пляшки з червоним вином) свідчить про те, що й сьогодні весільний обряд зберігає традиційний образ чистоти нареченої.

Весільний сценарій другого дня

Жартівливі і веселі переодягання переважають практично в кожному сценарії другого весільного дня ще з давніх пір.

Чоловіків прийнято наряджати в жіночі сукні, а жінок одягати в чоловічі костюми. Причому, так само і з фальшивою парочкою нареченого і нареченої, де ролі молодих теж граються навпаки. Класичний жартівливий сценарій другого весільного дня сьогодні обіграють приблизно так.

Вбрані гості йдуть до дому молодого чоловіка за його дружиною, яку намагаються заховати, щоб ті не відразу її відшукали. Можна розіграти розслідування зі свідками, протоколами і понятими. Коли після тривалих пошуків наречену знаходять, відбувається жартівливе впізнання, яке так само можна весело обіграти. Після цього, молоду дружину повертають законному чоловікові і всі вирушають на місце святкування.

По приходу молодих гостей, що прибули раніше, зустрічають оплесками. Нові чоловік і дружина бачать, що їхнє місце на чолі столу вже зайнято лжемолодими. Що ж тут робити? Фальшивого нареченого і наречену просять звільнити місце - ті відмовляються. Після тривалих умовлянь справжнім молодим доводитися за символічну плату або за танець, наприклад, викупити своє місце за столом. Після того, як вони його зайняли, розсаджуються і гості. Але вбрана в нареченого і наречену парочка «аферистів» не позіхає протягом всього банкету - тільки молодята встануть, щоб потанцювати або обслужити гостей, як ті знову займають їхнє місце.

Сценарій другого весільного дня більш насичений численними конкурсами та жартами. Більшість конкурсів випробовують молоду дружину в ролі господині, а молодого чоловіка в ролі господаря. Гостей конкурси на другий весільний день повинні об´єднувати і зближувати, можна провести більше конкурсів, наприклад, для батьків молодих, щоб ті ближче здружилися один з одним.

Конкурси, тости і жарти, присутні в сценарії другого весільного дня присвячують так само майбутнім дітям подружньої пари. Наприклад, в туфлю нареченої збираються гроші від гостей в рахунок майбутньої дівчинки, а в туфлю чоловіка в рахунок хлопчика. Потім гроші підраховують, і у кого в туфлі сума збирається більше, така стать буде і у первістка пари.

Не забудьте так само на другий день весілля запросити фотографа, який зніме костюмовані фотографії. Потім, переглядаючи їх, наприклад, на річницю весілля Ви з Вашими гостями будете від душі сміятися.

Весільні конкурси для другого дня весілля

Хтось влаштовує на другий день весілля скромні і тихі сімейні застілля. А хтось, навпаки, вважає, що другий день весілля - це саме те місце і час, коли можна вдосталь повеселитися, влаштовуючи численні конкурси та жартівливі переодягання.

Якщо масштаб свята Вашого другого весільного дня невеликий і основні гості - це рідня та близькі друзі, то можна тут обійтися без тамади. Попросіть кмітливих родичів або друзів заздалегідь допомогти Вам підготувати конкурси для другого весільного дня і провести їх.

Конкурси другого весільного дня покликані перевірити молоду дружину в ролі господині і майбутньої мами, а чоловіка в ролі господаря і батька. Так само їхнє завдання в цей день пробудити гостей від похмілля після вчорашнього дня, підбадьорити і розважити, а ще здружити нових родичів. Нехай конкурсів буде не так вже й багато, щоб не перевтомити і так втомлених гостей. Ось кілька простих, але цікавих прикладів.

«Батьки». Молодим чоловікові і дружині видають по ляльці, яка виконує роль дитини. А також кожен отримує по пелюшці. Хто швидше, акуратніше і правильніше сповиє «дитину», той і переміг. Його призначають «головною нянею» в молодій сім´ї.

«Картопелька». Беруть участь знову молоді. Тут перемагає той, хто почистить картоплю так, щоб зрізати якомога довшу і тонку смужку шкірки. Йому присуджують жартівливе звання «головний з чищення картоплі» в сім´ї.

«Любитель пива». Ведучий викликає 5-7 любителів пива. Перед кожним стоїть на стільці по наповненому бокалу. Завдання учасників випити швидше за всіх пиво і найменше пролити його... У чому складність? Пиво п´ється без рук.

Або ось ще.

«Не пролий краплю». Всі гості сидять за столом і по колу передають склянку. Кожен наливає в склянку трохи якогось напою. Останній, у кого стакан переповниться, і напій переллється через край, повинен сказати тост і випити.

"Струмочок". На підлогу кладеться доріжка шпалер. Дівчина повинна, широко розставляючи ноги, пройти вздовж по "струмку", не замочивши ніг. Після першого разу їй пропонують повторно пройти по струмочку, але вже із зав´язаними очима. Всі інші майбутні учасниці гри не повинні бачити, як вона поводиться. Пройшовши струмочок із зав´язаними очима, і в кінці шляху знявши з очей пов´язку, жінка виявляє, що на струмочку лежить чоловік, обличчям вгору (чоловік укладається на шпалери вже після того, як виконано завдання, але ще не знята пов´язка з очей учасниці). Жінка ніяковіє. Запрошується друга учасниця, і, коли все повторюється знову, перша конкурсантка від душі сміється. А потім третя, четверта. Загалом, весело всім!

«Цукеркова пастка». Передайте гостям пакетик з цукерками, дозвольте їм взяти собі 1-2 цукерки, якщо вони хочуть, звичайно. Коли всі бажаючі гості взяли собі по цукерці, оголосіть правила гри: за кожну взяту цукерку глядачі повинні будуть розповісти який-небудь факт про одного з молодих.

«Не простий танець». Це дуже проста гра. Ведучий оголошує гру і умови. Кожній парі дають по кульці. Вони ставлять кульку між собою і, утримуючи тілом, танцюють один з одним. При цьому руками чіпати кульку заборонено. Той, хто витримає випробування до кінця, - переможець. Ті, хто впустив або луснув кульку, автоматично виключаються з гри, але можуть продовжувати танцювати заради задоволення.

Дуже весело і кумедно буде використовувати для цього конкурсу безліч музичних уривків самих різних стилів, а головне - темпів. Краще почати з повільного танцю, учасникам це здасться легким, але найсмішніше попереду - рок-н-рол, ось це буде справжнє випробування!

У другий весільний день атмосфера тепліша, душевна і не така урочиста. Так, традиції і конкурси відповідають цьому - вониудуть веселими, завзятими і об´єднуватимуть людей на цьому застіллі.

За матеріалами wedding.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас