Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

У скільки обійдеться Новий рік українській сім´ї

Новий Рік в Україні

Українці цього року на новорічні свята мають намір витратити більше грошей, ніж торік. Дослідження показало, що середньостатистична родина готова витратити близько 3 700 гривень, що майже на 25% більше, ніж торік. Така ситуація пояснюється тим, що за цілий рік тяжкої праці хочеться добре відпочити, накрити смачний і шикарний стіл, побалувати рідних і близьких приємними подарунками, ну і самому отримати сюрприз.

Однак зі зростанням цін на продукти харчування (особливо напередодні свят) і послуги Новий рік відзначити так, як того хотілося б дуже непросто. Отже, давайте ж розберемося, у скільки обійдуться новорічні свята українській сім´ї.

Новорічний стіл

Традиційними стравами новорічного столу можна назвати олів´є і оселедець під шубою. Запивають все, як правило, шампанським, яке тепер дешевше ніж за 25 гривень не знайти, а от мандарини - атрибут Нового року - взагалі по 18 гривень за кілограм. У столичному супермаркеті 1 кг яловичини коштує в середньому 65 грн, на ринку можна знайти від 55 грн. Палка сирокопченої ковбаси обійдеться в 40 грн, кілограм сиру - від 70 грн. Зазначимо, що ці цифри - це ціни початку грудня. Ближче до Нового року ціни ще більше ростуть.

Отже, новорічний стіл, на якому буде салат олів´є, оселедець під шубою, фрукти, м´ясне блюдо, пляшка шампанського, пляшка горілки (або вина), ковбасна і сирна нарізка, бутерброди з червоною рибою (або ікрою), торт, 1 кг цукерок і 1 літр соку, обійдеться родині з 3 чоловік в 1200 гривень.

Йдемо в ресторан

Ті ж, хто в переддень свята не хочуть бігати по продуктових магазинах і стояти біля плити, можуть відправитися в ресторан. У Києві в скромному кафе на околиці вартість новорічного бенкету на одну людину стартує від 370 грн. Однак таких пропозицій дуже мало, в основному ж ціни коливаються від 800 до 1900 грн за особу.

Сім´ї з трьох осіб новорічна ніч у ресторані, таким чином, обійдеться в 2400-4700 грн. У цю суму входить розважальна програма з феєрверками, дискотекою і танцями, а також пляшка шампанського та святковий стіл.

Лісова красуня

Який же Новий рік без ялинки? У столиці ялинкові базари відкриються в 20-х числах грудня. Передбачається, що цього року маленька лісова красуня обійдеться в 40 гривень, а більша буде коштувати від 150 грн. Але вже зараз можна придбати штучну ялинку: маленькі (від 50 см) коштують в середньому 45-50 грн., ялина заввишки 1,5 метра - 250-350 грн., а під 2 метри - від 600 грн.

Крім цього, можна взяти новорічну ялинку... на прокат. Так, в Одесі можна орендувати на період новорічних свят лісову красуню за половину її ринкової вартості. Крім цього, ялинку привезуть до вас додому, а після закінчення всіх святкувань заберуть назад.

Кульки, гірлянди, «дощик»...

Що ж до «вбрання» для лісової красуні, то ціни на ялинкові іграшки та прикраси різні. Так, звичайний кулька коштує в середньому 15 гривень, кулька з дракончиком (символом прийдешнього року) - від 20 гривень, а великі та розписні - від 40 грн. Яскрава гірлянда обійдеться в 50-150 гривень, а «дощик» в 4-5 грн.

Крім цього, популярністю користуються і прикраси на західний манер - шкарпетки для подарунків (70-100 грн), віночки на двері (60-150 грн) і гірлянди-фіранки для вікон (200-350 грн). А от скляні або фарфорові фігурки вогнедишних драконів можна знайти за ціною від 20 гривень.

Подарунки

Складно уявити новорічні свята без подарунків. Ось тільки що ж покласти під ялинку, щоб порадувати рідних і близьких людей? За даними дослідників, у цьому році найбільш бажаним презентом українці вважають гроші і подорожі, але дарувати планують косметику й парфумерію. Тут, звичайно ж, все залежить від розміру гаманця: хто може собі дозволити подарувати крем за 100 гривень, а хто і путівку на екзотичні острови за 10 000 доларів.

Якщо ж з грошей на подарунки практично немає, то можна зробити презент і своїми руками. Це може бути і в´язаний светр, і свічник з каменів і черепашок, і намальована картина. У такому разі, ти не тільки зекономиш гроші, але й зробиш ще більш приємний подарунок, адже презент, зроблений своїми руками - це подарунок від душі.

Лист Діду Морозу

Щоб догодити своєму чаду новорічним подарунком, можна попросити його написати листа Діду Морозу, а вже потім з цією пам´яткою відправлятися по магазинах.

Традиційні м´які іграшки: плюшеві ведмедики, котики, собачки, а також дракончики в магазині коштують від 50 грн до 1,5 тисяч в залежності від розміру. Дітям старшого віку можуть сподобатися собачки або котики, які схожі на справжніх. Вони рухаються і видають звуки, але при цьому їх вартість досить висока - близько 1,5 тисяч гривень. Хлопчику можна подарувати машинку, яка коштує від 25 гривень (маленькі моделі) до 1000 гривень за суперсучасну деталізовану вантажівку.

Як заощадити?

Новорічні свята - це час великих витрат, проте за допомогою нехитрих правил до Нового року можна підготуватися так, щоб і гаманець не спорожнів, і свята пройшли яскраво. Отже, перш за все, виходячи зі своїх фінансових можливостей, необхідно визначити святковий бюджет. Якщо цього не зробити заздалегідь, то у вирі святкових покупок складно буде орієнтуватися, скільки ж на свята було витрачено.

Крім цього, краще за все робити всі покупки ще на початку грудня, адже перед самими святами ціни на продукти зростають. Звичайно ж, мова не йде про ковбасу або сир, а ось алкоголь чи якісь консерви цілком можна прикупити заздалегідь.

І наостанок ...

Заощадити гроші допоможе також список покупок. Всі знають, що святковими знижками спокуситися дуже легко, але чи дійсно потрібні всі ці акційні товари? Розважливо розподіляй фінанси, виділені на свята. Крім цього, в магазині краще розраховуватися готівкою, адже використовуючи платіжну карту, деколи складно встежити за кількістю витрачених грошей. Хороший спосіб триматися в рамках святкового бюджету - покласти «новорічні» гроші в окремий конверт, з яким і ходити на закупівлі.

І, звичайно ж, пам´ятай, що в новорічних святах головне - зовсім не кількість страв на святковому столі або подарунків під ялинкою, а час, який можна провести всією сім´єю.

За матеріалами uaua.info

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас