Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Навчання дитини читанню

Навчання дитини читанню

Сучасні школи пред'являють до першокласників певні вимоги: дитина повинна вміти читати, рахувати, мати певні знання та навички. І якщо назви рослин і тварин малюк запам'ятовує з легкістю, то навчання дитини читанню для багатьох батьків стає справжнім лихом. Чому це відбувається?


По-перше, важко прищепити маляті любов до книг, якщо ви самі не проявляєте до них інтерес. В 3 роки дитина не тільки вбирає знання як губка, але й намагається наслідувати поведінці оточуючих, тому, якщо малюк бачить, що тато увечері розташовується в улюбленому кріслі і клацає пультом від телевізора, то буде робити те ж саме, і змусити його змінити пульт на книгу буде дуже складно. По-друге, дитина пізнає все у грі, тому ваші заклики взяти книгу і почати читати прямо зараз ні до чого, крім відрази, не приведуть.

Так як же навчити дитину читати?

По-перше, навчання дитини читанню має складатися з кількох підготовчих етапів, що включають в себе пробудження інтересу до книг. У цьому вам допоможе перегляд книг з яскравими і красивими ілюстраціями, з одночасним програванням сюжету, читання казок на ніч, і, звичайно, власний приклад. По-друге, всьому свій час - не насідайте, не змушуйте, так як небажання вчитися може бути викликане занадто великим навантаженням, з яким малюк ще не може впоратися. По-третє, звертайте увагу на мовний розвиток, так як помилки в вимові, неправильне узгодження слів, маленький словниковий запас можуть призвести до різних порушень.

Навчання дитини читанню слід починати з вивчення літер і звуків. На цьому етапі дуже важливо, щоб дитина змогла зрозуміти, чому буква називається «ель», а в слові звучить як «л». Наступним етапом буде з'єднання звуків у склади - букви можуть ходити одна до одної в гості, грати в хованки і т.д., головне, щоб малюкові було цікаво. Після того, як ви доведете до автоматизму розпізнавання складів, можна переходити до освоєння слів з одного і двох складів, поступово збільшуючи навантаження.

Одночасно з навчанням читанню обов'язково розвивайте словниковий запас, навик зв'язного мовлення, увагу, мислення, дрібну моторику. Порушуйте інтерес - після походу в зоопарк почитайте книгу про тварин, дитині буде цікаво зіставити картинку з побаченим. Точно також можна вчити назви рослин, дерев, машин і т.д. Пам'ятайте, інтерес малюка - це ваш незамінний помічник.

За матеріалами baby.ru

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас