Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Для чого потрібна відпустка після закінчення школи?

Для чого потрібна відпустка після закінчення школи?

Зараз на заході поширена практика, коли діти після закінчення школи беруть рік "відпустки". Навіть престижні університети, такі як Гарвард, рекомендують абітурієнтам після вступу відпочити один рік, перш ніж приступати до навчання. Чому і навіщо це робиться? Кому може бути корисна подібна практика? І чи варто дозволяти нашим дітям відпочивати один рік перед вступом у вищий навчальний заклад?


Найбільш очевидний аргумент на користь "відпустки" - це втома дитини. Буває, після трьох-п'яти років важкої роботи дорослі переживають щось на зразок "вигорання". Дитина провчилася 10 або 11 років в школі, причому останні роки були для неї особливо важкими. Можна уявити собі, наскільки втомилася молода особистість. Швидше за все, все, що пов'язане з навчанням, викликає у неї зараз стрес.

Інша причина - це відсутність достовірної, заснованої на особистому досвіді інформації про профілі, що обираються. Наприклад, модна спеціальність "менеджмент" найімовірніше є для молодої дівчини або хлопця порожнім звуком. Батькам варто замислитися: а що знає їх підліток про обрану професію? Чи знає він, які обов'язки і завдання у менеджера, які перспективи кар'єрного росту, які сфери застосування даної спеціальності?



Фактично, рік відпустки - це відмінна альтернатива для втомленого або невпевненого, яку спеціальність обрати, підлітка. Батькам не варто боятися, що дитина стане ледачою, або забуде нещодавно пройдений матеріал. Головне - правильно спланувати і організувати цей час.

Якщо є така можливість, можна присвятити цей час подорожам. Зміна обстановки, нові враження, знайомства, допоможуть дитині розслабитися, відпочити, отримати приплив нових сил.

Також, бажано за цей рік попрацювати стажистом в обраному напрямі. Отриманий "живий" досвід допоможе молодій людині відчути, що називається, "на власній шкурі", що представляє собою обрана ним професія. Варто враховувати, що подібна робота або не оплачується, або оплачується дуже скромно. Однак, у цьому випадку гроші - не самоціль.

Брати чи не брати рік відпустки - батьки і діти повинні вирішити разом. Одна з переваг - велика вірогідність того, що до навчання підліток приступить з новими силами, з упевненістю, що обраний ним шлях - правильний для нього.

За матеріалами dytyna.info

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас