Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Мед. Лікувальні властивості меду. Продукти бджільництва

Мед. Лікувальні властивості меду. Продукти бджільництва

Наступає весна. Запас вітамінів, дбайливо накопичений нашим організмом, починає потихеньку вичерпуватися, підкрадаються ГРВІ, ГРЗ, нежить, застуди і грип. Як же боротися з вогким вітром, а також сезонними захворюваннями дорослих і дітей?


Звичайно, приймати в їжу мед і продукти бджільництва. Мед є найціннішим продуктом харчування і лікувальним засобом. Якщо говорити про його корисні властивості, не можна не згадати про інші продукти бджільництва, кожен з яких благотворно впливає на організм людини і має унікальний хімічний склад.

Маточне молочко

Маточне молочко не має в природі аналогів – це речовина жовто-білого кольору з перламутровим відтінком. Молочко, що виробляється щелепними залозами бджіл, має сметаноподібну консистенцію і кисло-солодкий смак. З личинки, яку бджоли годують маточним молочком, розвивається бджола-матка, її розміри в 2 рази перевищують розміри родичів, а тривалість життя в 60 разів перевищує життя робочої бджоли.

На організм людини зазначений продукт справляє протизапальну, бактерицидну і біостимулюючу дію. Маточне молочко сприяє відновленню і формуванню тканин організму людини, покращує обмін речовин, зміцнює імунну систему, прискорює процес виведення з тіла людини отрут і важких металів.

Перга

Перга, або так званий «бджолиний хліб», являє собою пилок рослин з додаванням секретів залоз бджоли. В залежності від місцевості, її смак може бути солодким, кислуватим, а іноді навіть злегка гірчити.

Бджолиний хліб рекомендують вживати людям, страждаючим від захворювань серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, органів кровотворення, сечостатевої системи. Її приймають для профілактики атеросклерозу. Крім того, бджолина перга - це прекрасний косметичний засіб, що уповільнює процеси старіння організму і розгладжує зморшки.

Прополіс

Походження прополісу, що складається більш ніж на 50% з запашних смол, залишається загадкою для сучасних учених, в той час як його лікувальні властивості були відомі вже в давнину. Вміщені в прополісі речовини прискорюють загоєння ран, пригнічують запальні процеси, благотворно впливають на органи дихання, шлунково-кишкового тракту, серцево-судинну систему. У народній медицині прополіс також застосовують як антигрибковий, антивірусний і антибактеріальний засіб.

Забрус

На початку збору меду бджолярі зрізають верхню частину бджолиних комірок, так званий забрус. Згаданий продукт містить бджолиний віск і лізоцим, секрет залоз бджіл. При пережовуванні забрусу в організм людини надходить велика кількість вітамінів і мікроелементів, а при попаданні в шлунково-кишковий тракт він повністю засвоюється. Вживання забрусу зміцнює імунну систему, покращує обмін речовин і кровообіг, справляє благотворний вплив на роботу верхніх дихальних шляхів.

Як визначити якість меду?

Дуже часто мед, як один із засобів апітерапії, використовують для поліпшення стану здоров'я людини, тому багато покупців, купуючи даний продукт, хочуть бути впевненими в його якості. Існує кілька способів визначення натуральності меду в домашніх умовах. Справжній мед тягучий, при переливанні лягає гіркою на дно посуду. Слід зазначити, що мед бджоли, яка не збирала нектар, а харчувалася солодкою водою на основі сиропу або цукру, дуже рідкий і не має запаху.

Отриманий таким способом продукт дуже калорійний, але не має лікувальних властивостей. Так як перевірити мед на наявність в ньому цукру можна тільки в лабораторії, не слід купувати продукт, який викликав у вас підозру. Мед, розчинений у теплій воді, не повинен мати осаду. Якщо продукт містить крохмаль або борошно, то при додаванні в невелику кількість меду пари крапель 5% розчину йоду суміш придбає синій чи фіолетовий відтінок. Як стверджують досвідчені бджолярі, вага меду не повинна бути менше 1,4 кг в 1 літрі продукту. В даний час дикий мед у продажі практично відсутній.

За матеріалами polezno.com

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас