Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Великдень 2012: Плануємо святкове частування

Великдень 2012: Плануємо святкове частування

Великдень - одне з найсвітліших, радісних весняних свят, пов'язане з ароматом першої зелені і свіжоспеченої паски. У цей день закінчується строгий Великий піст, і організм вже більш наполегливо вимагає смачної і різноманітної їжі, а особливо продуктів тваринного походження, без яких люди, які тримають піст, обходилися довгих 7 тижнів.


З дитинства ми звикли до різноманіття великодніх страв - це і всілякі м'ясні закуски, і обов'язкова ритуальна випічка, і, звичайно, відварні фарбовані яйця. Але з кожним роком меню цього свята розширюється, стає більш сучасним і навіть вишуканим, оскільки до столу почали подавати рибні закуски і морські делікатеси, готувати ситні салати і ніжні десерти.

Плануємо пасхальне меню

Що і коли ти збираєшся готувати, краще планувати заздалегідь, оскільки, по-перше, продукти, традиційні для пасхального частування, перед святом можуть просто розкупити, по-друге, ціни на них зазвичай сильно зростають. Основну увагу слід приділити купівлі яєць і м'яса: м'ясо тобі напевно знадобиться не лише для буженини, а й, можливо, для перших страв, салатів, тому краще купувати його з якимсь запасом, вибираючи шматки з невеликим вмістом жиру. Заморожене м'ясо теж можна використовувати, хоча в ідеалі воно має бути охолодженим. Те ж саме стосується і покупки яєць: порахуй, скільки яєць тобі знадобиться на випічку, і скільки ти збираєшся пофарбувати (зазвичай з розрахунку 2 - максимум 3 яйця на одну дорослу людину).

Не забудь купити дріжджі (для приготування пасок рекомендується купувати живі) і борошно. Також слід запастися всілякою сезонною зеленню і овочами, які в пасхальному меню доповнять щільні м'ясні страви та освіжать звичні салати.



До великоднього столу можна подати м'ясні закуски: буженину (до речі, її можна їсти і гарячою, як основне блюдо), подчеревок, ковбаси, улюблений багатьма холодець (для різноманітності його можна зварити з птиці або риби), а також всілякі рибні делікатеси і морепродукти, які безсумнівно складуть конкуренцію м'ясу.

Не варто забувати і про салати: краще за все, якщо вони не будуть занадто ситними і тільки доповнять смак інших закусок і основних блюд, доречні тут будуть овочеві салати, легкі м'ясні та рибні коктейлі. До речі, якщо на наступний день тобі не хочеться їсти крашанки, з них можна приготувати хороший яєчний салат.

Як основне блюдо в пасхальний день можна подати запечене порося, окіст і, як варіант, фаршировану птицю або рибу, а також різні види жаркого (у тому числі і без м'яса), всілякі рагу і запіканки, голубці, фаршировані овочі.

Велику роль в традиційній пасхальній трапезі грає випічка - це і паски, і рулети, і булочки, і пироги з різними начинками. На десерт також можна подати сирні паски, фруктові десерти, млинці і т. д. Паски, які залишаються після свята, можна розрізати на часточки і підсушити - вийдуть відмінні сухарики, до речі, вони (паски) обов'язково повинні бути присутніми в поминальні дні.

На замітку Не намагайся зробити все і осягнути неосяжне. Поділися своїми обов'язками з тими, з ким збираєшся святкувати, оскільки більшість пасхальних страв складні і трудомісткі в приготуванні.

Щоб після Великодня твої домочадці і гості не мучилися від проблем зі шлунком і кишечником, до ситних і жирних страв подавай легкі, краще овочеві або фруктові, гарніри і закуски з великою кількістю зелені, які полегшать процес травлення.

Краще знати міру в їжі та напоях, тоді свято принесе тобі тільки радість.

За матеріалами ivona.bigmir.net

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас