Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Страсний тиждень 2012: Піст - як правильно харчуватися

Страсний тиждень 2012: Піст - як правильно харчуватися

За християнським канонам, пісних днів на рік набагато більше, ніж скоромних, - цілих 200. Для віруючої людини важливий не сам Великий пост, як сувора стриманість, а саме як духовне очищення через стриманість і покаяння.


І сувора дієта у Великий піст - лише один із засобів досягти духовної досконалості. На нелегкому шляху очищення Страсний тиждень, або седмиця Страсна, - один з найбільш важливих і відповідальних моментів. Про те, як харчуватися в Страсний тиждень і що не можна робити на останньому тижні Великого посту 2012 читай далі.

Що таке Великий піст і Страсний тиждень

7 тижнів триває Великий піст, і починається після Масляного тижня. Присвячений цей один із найсуворіших постів 40-денному посту Ісуса Христа, який Він після хрещення провів в пустелі.

Віруючі вважають Великий поіт величезним Божим даром для тих, хто шукає порятунку. Пост допомагає убити душевні пристрасті і очиститися від гріхів. Великий піст - це підготовка до Великодня, до Світлого Христового Воскресіння через стриманість, покаяння, духовне очищення і звільнення від матеріальних пристрастей.

Перші 6 тижнів Великого посту називають Святою Чотиридесятницею. Сьомий, останній тиждень посту - Страсний тиждень, Велика, або Страсна седмиця. Останній день посту, за церковними канонами, потрібно обходитися без їжі, в решту днів дотримувати помірності і обмежувати себе в їжі постійно. При цьому під час посту обов'язково молитися, причащатися, сповідатися і регулярно відвідувати церкву.

Як харчуватися в Страсний тиждень

Харчуванню в Страсний тиждень потрібно приділити особливу увагу, адже цей тиждень завершує Великий піст. На рахунок того, як харчуватися в Страсний тиждень, є строгі приписи: піст другого ступеня - сухоядіння. Тобто їжу не можна варити, смажити, пекти. У Страсну п'ятницю і в суботу напередодні Великодня, за церковними канонами, потрібно повністю утримуватися від їжі.

Як і під час всього Великого посту, у Страсний тиждень категорично забороняється їсти м'ясо, яйця, молоко та страви з додаванням молочних продуктів, рибу, олію і розпивати спиртні напої. Варто пам'ятати, що в багатьох продуктах несподівано може міститися щось заборонене в піст. Наприклад, в жувальних гумках, як правило, міститься желатин тваринного походження. У шоколаді є молоко, як і в багатьох хлібобулочних виробах.

Під час Великого посту особливий упор робиться на соління і квашення, мариновані заготовки, овочі і ягоди як свіжі, так і заморожені, соки і варення. Справжнім джерелом вітамінів під час посту стають зелень (сушена, солона, свіжа), прянощі, мед, горіхи, сухофрукти.

Страсний тиждень відрізняється ще й тим, що якщо в інші шість тижнів по суботах і неділях можна було вживати теплу їжу, рослинне масло і вино, то в Страсну п'ятницю і суботу нічого цього категорично не можна.

Кому можна не постити у Великий піст

Хто б що не говорив, однак по-справжньому віруючі люди з розумінням ставляться до тих, хто не постить. Крім того, якщо ти не постила весь Великий піст від початку, це не означає, що твій піст під час Страсного тижня буде менш значущим.

Головне, щоб піст супроводжувався духовним вдосконаленням і молитвами. Адже без покаяння і молитви піст перетворюється на звичайну дієту. Церква постійно підкреслює, що піст повинен бути не тільки тілесним, а й духовним.

Також вважається, що той, хто постить вперше, має право на деякі послаблення під час посту.

Можна не постити літнім і хворим людям, дітям і вагітним, мандрівникам і військовим.

Чого не можна робити в Страсний тиждень

У Страсний тиждень церква наказує стримуватись не тільки в їжі. Під час Великого посту суворо заборонено займатися сексом, вести статеве життя. Забороняється навіть чоловіку з дружиною цілуватися, хіба що під покровом ночі. І не дай Бог, щоб хтось побачив.

Категорично не можна влаштовувати свята з танцями та загальними бурхливими веселощами. Особливо ця заборона стосується Страсного тижня. Під суворою забороною розпивання алкогольних напоїв і куріння.

Не можна лаятися нецензурно, взагалі сваритися не можна. Дуже релігійні люди в Страсний тиждень воліють навіть не одягати яскравих одягів, не слухають музику і не дивляться телевізор. Адже по суті своїй Страсний тиждень - це траур по замордованому Христу.

Що потрібно робити в Страсний тиждень

Кожен день Страсного тижня важливий по-своєму, тому що присвячений тим подіям, які відбувалися з Ісусом Христом. Кожен священик скаже, що на Страсному тижні потрібно відвідувати всі служби. Але зрозуміло, що це нереально, робота і побутові клопоти не дозволять.

В такому випадку на допомогу прийде православний синопсис, в якому є євангельські читання на кожен день Страсного тижня. Також можна читати уривки з Тріоді пісної Служби Страсної седмиці.

Але є такі дні, коли на службу необхідно потрапити, і варто для цього докласти максимум зусиль. У першу чергу це стосується богослужіння в Великий, або Чистий четвер. В цей день йде богослужіння Великого П'ятка, з чергування Страстей Христових, з виносом плащаниці. У Чистий четвер обов'язково потрібно причаститися.

Важливо відвідати і богослужіння у Велику суботу. Часто саме на нього не вистачає сил, однак це важливо для духовного розуміння суті Великодня. Адже саме цим богослужінням починається Великдень, воно символізує перехід від спокою смертного до спокою Воскресіння Христового.

У дні Страсного тижня важливо приділити увагу своїм ближнім. Їм потрібно всіляко допомагати і підтримувати. Заради ближнього можна працювати в ці дні. Особливо якщо хтось просить тебе допомогти прибрати в будинку, купити продукти, приготувати їжу. Церква не забороняє цього. Адже наші добрі справи - це символ нашої віри в Бога, розп'ятого за ніші гріхи і за прощення для нас. А ще цей тиждень потрібно максимально присвятити своїй душі і думкам про Бога.

За матеріалами www.uaua.info

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас