Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чи давати малюку соску або пустушку?

Чи давати малюку соску або пустушку?

Коли мова йде про маленьку дитину, чомусь відразу перед очима з'являється малюк, обов'язково з пустушкою у роті або ж він п'є молоко з пляшечки з соски. Привчати своїх дітей до пустушки або соски - це особиста справа кожної мами. Якщо дитина обходиться без пустушки і веде себе спокійно, тоді виникає питання - «Навіщо вам потрібна пустушка?». Правильно, можна обійтися і без неї.


У кожної дитини є своє власне ставлення до пустушки. Комусь вона «життєво необхідна», хтось абсолютно байдужий до неї, дитина навіть не знає, як вона виглядає.

Ось що про це говорять педіатри. Вони в більшості рекомендують молодим батькам не привчати дитину до соски, тобто обходитися без неї для того, щоб в майбутньому уникнути непотрібних проблем щодо правильного розвитку зубів і ясен. Знову таки, з наукової точки зору.

Ви скажете: «Не так просто слухати плач дитини і не реагувати на нього». Реагуйте, заспокоюйте вашого малюка, спробуйте усунути причину плачу, візьміть його на руки, трошки покачайте. Це буде правильна тактика в даній ситуації.

Звичайно, якщо малюк засмутився, а ви, використавши всі можливі варіанти, не отримали бажаний результат - ніяк не виходить його заспокоїти, тоді, звичайно запропонуйте дитині пустушку. Таким чином, ви разом знайдете оптимальний варіант для вирішення даної проблеми.



Намагайтеся (по можливості, звичайно) обмежувати час перебування пустушки в роті малюка. Наприклад: якщо вона йому потрібна для того, щоб швидше заснути вночі або під час денної прогулянки, то після того як малюк міцно заснув, спробуйте акуратненько дістати її, не розбудивши маленького. Вдень запропонуйте дитині гумову іграшку-гризунчик з охолоджуючим гелем всередині. Так малюк попрактикується у вмінні тримати іграшку в ручці, і трошки «розробить» ясна, бо іграшка буде знаходитися в роті - він буде її гризти.

Якщо ви з тих чи інших причин зупинили свій вибір на сосці, то приготуйтеся дотримуватись правил використання та зберігання сосок (пустушок):

• перед використанням соску обов'язково прокип'ятіть 2-3 хвилини. Протріть чистим рушником;

• перед використанням соску зберігати необхідно на чистій тарілочці під чашкою або під перевернутою склянкою. Таким чином, ви надійно захищаєте соску від попадання на неї пилу;

• у вас в будинку повинно бути в запасі кілька сосок;

• соску, яка впала на підлогу, обов'язково обробіть окропом, не полінуйтеся зробити це. Не робіть помилку, обтираючи соску пелюшкою або марлею;

• ні в якому разі не облизуйте соску перед тим, як запропонувати її дитині. По-перше - це не гігієнічно, по-друге, не забувайте, що в роті дорослої людини перебуває дуже багато мікроорганізмів, які потрапляють туди через повітря, воду, їжу і т.д. Тому, логічніше буде обробити соску окропом.

За матеріалами ladushki.info

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас