Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як святкувати Трійцю

Як святкувати Трійцю

Трійця — старовинне християнське свято, в якому гармонійно злилися православні традиції й слов’янські обряди. Воно відзначається в неділю на п’ятдесятий день після Великодня, тому називається П’ятидесятницею. У цей день Святий Дух зійшов на учнів Христа. Апостоли заговорили на всіх відомих мовах і охрестили близько 3 000 чоловік, ознаменувавши тим самим день народження християнської церкви.

То ж, як святкувати Трійцю:
1. Сіонська світлиця, в якій знаходилися учні Христа і діва Марія, була прикрашена гілками дерев, травами і квітами, що символізують оновлення душі і пробудження природи. Традиція прикрашати зеленню будинки і церкви передалася нам і до тепер.

День прощання з весною та зустрічі літа слов’яни присвячували Ладі — богині весни. Оскільки береза до цього часу одягалася в ошатну зелень, до неї ставилися з особливим шануванням. Навколо берези влаштовували хороводи і співали пісні. Дівчата прикрашали гілками берези житла і плели з них вінки. На вінках ворожили. Їх кидали у воду і дивилися: якщо пливе — буде щастя, якщо потоне — може статися смерть близької людини, а закрутиться на одному місці — скасується весілля.

В Трійцю влаштовували ігри, гойдалися на гойдалках, палили вогнища і купалися в річці. Було прийнято також принести до церкви оплаканий пучок трави. Люди вірили, що цей обряд подарує землі дощ і вбереже її від літньої посухи.

2. У православних храмах в день Трійці служиться літургія і велика вечірня. За день до свята храм миють і прибирають. Священики для святкування одягаються в зелений, білий або золотавий одяг, що означає животворящу силу Святого Духа. Ікони храму прикрашаються березовими гілками, а підлогу застеляють свіжоскошеною травою.

В Трійцю поминають померлих родичів. Священики читають молитви за упокій душ усіх покійних, про спасіння тих, чиї душі перебувають в пеклі. Молитви читаються ними стоячи на колінах, що означає завершення післяпасхального періоду, що не допускає поклонів і колінопреклонінь.

Крім упокоєння покійних читаються молитви про Церкву і про поблажливість Святого Духа, про дарування благодаті всім присутнім. Священики закликають віруючих поклонитися божественній Трійці, Отцю, Сину і Святому Духу.

Другий день після Трійці називається Духовим днем. Він починається з ранкової молитви: співаються канони.

3. Святкування Трійці, як і будь-якого іншого свята, не обходиться без святкового столу. У четвер, перед Трійцею, віруючі починають готувати страви з яєць, молока, свіжої зелені, домашньої птиці і риби. Яєчня вважається обов’язковою стравою, так як символізує гаряче сонце. Особливою популярністю користується випічка — короваї, пироги, млинці. З пиття — кисіль, вино, пиво, медовуха. У день Трійці з ранку йдуть до церкви, потім влаштовують трапезу і гуляння в лісі, в полі, біля річки. Скатертина для трапези повинна бути зеленою, як і весняна природа.
 

За матеріалами yak-prosto.com

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас