Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чи такий вже шкідливий телевізор дітям?

Чи такий вже шкідливий телевізор дітям?

Чим займається більшу частину часу ваша дитина, коли вона вдома? Що найбільше любить? Правильно - дивитися телевізор з ранку до вечора! Але чи добре це? Мова сьогодні саме про це.


Багато батьків, зокрема мами, використовують телевізор як няню, тому що, переглядаючи улюблений мультик або передачу, малюк заспокоюється, а часто і їсть без капризів. Іноді, звичайно, це вихід. Буває, що це єдиний спосіб заспокоїти дитину, в цьому випадку говорити про шкоду телевізора, звичайно, було б неправильно.

Дитина росте, в першу чергу, копіюючи батьків і наслідуючи їх. Вона інтуїтивно чекає вашої уваги. А перед телевізором дитина звикає не до батьківської любові і ласки, а до віртуальних героїв, яких в житті не існує. Звичайно, батьки втомлюються, і, звичайно, не завжди виходить приділити дітям максимум уваги. Проблеми на роботі, поламалася машина, прорвало кран - подібні нагальні питання справді часто доводиться вирішувати батькам. Але найцікавіше, що навіть на тлі всіх цих проблем батьки самі вдома насамперед вмикають телевізор, природно, даючи дитині яскравий приклад способу проведення дозвілля і прийому їжі.

Задумайтеся... Ви включаєте телевізор для того, щоб відпочити, посміятися, може, поплакати. Повірте на слово - дитина дивиться телевізор по тим же причинам, тільки чекає вона цих емоцій в першу чергу не від блакитного екрана, а від вас. Діти чекають любові і ласки не від намальованих героїв, а від головних героїв їх маленького життя - від вас!



Спробуйте перевірити це на практиці. По приходу додому скажіть, що ви хочете пограти з дитиною. Я думаю, те, що вона погодиться, не викличе сумнівів ні у кого. Краще, якщо ваш малюк придумає і запропонує гру сам. Можливо, ви не помічали, але у кожної дитини є купа улюблених іграшок, з якими вона вигадує всілякі ігри. Тільки приймайте участь в грі щиро, щоб малюк не сумнівався, що вам дійсно цікаво.

Особисто я, вчасно зрозумівши негативну сторону блакитного екрана, намагаюся проводити більше часу зі своїм сином на свіжому повітрі, де навіть після цілого дня, проведеного в дитячому саду, він бігає як очманілий, грає у все, що тільки можна, додому приходить з відмінним апетитом , засинає легко і з посмішкою.

Найцікавіше полягає в тому, що, поки батьки не розуміють важливості спілкування з дітьми, телевізор буквально краде їх у вас. Вдумайтесь. Упустити час дуже нескладно, головне не втратити його назавжди. Адже дитина - теж людина, вона звикає до всього так само, як і дорослий, і якщо вона звикне отримувати тепло, ласку і любов лише за допомогою телевізора, повернути її в реальний світ стане можливо лише зусиллями фахівця.

Однак, скажімо таки пару слів на користь ТБ. Адже говорити, що телевізор дивитися взагалі не варто, було б нерозумно. Зрештою ми живемо сьогодні в дуже технічно розвинений час, а всі винаходи створювалися з метою допомогти людині, а не навпаки. Отже, включаючи дитині телевізор або фільм, хоча б трохи подивіться його самі. Дуже важливо знати, чим живе дитина. Погодьтеся, і кривавого воїна, і добру фею малюк буде однаково копіювати в житті. Просто треба знати міру. Нічого страшного не трапиться, якщо діти подивляться телевізор 40-60 хвилин в день.

Зараз багато поганого пишуть про вплив телебачення на підростаюче покоління. Але однобоко і негативно можна говорити абсолютно про все. Твердо впевнений, що якщо дитина отримує достатньо уваги, любові, ласки і турботи від близьких людей, хороший добрий мультик або передача про тварин їй точно не зашкодять, а навпаки, розширять кругозір і зроблять малюка розумнішим і ерудованішим.

Головне - все в міру!

За матеріалами domik.net

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас