Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як позбутися пігментації під час вагітності

Як позбутися пігментації під час вагітності

Пігментація під час вагітності - те, що сильно псує настрій майбутній матусі. Адже виглядати на мільйон хочеться завжди, а тут раптом з'являються ці неприємні пігментні плями. Та ще в той час, коли і так відчуваєш себе невпевнено в плані зовнішності.


Пігментація під час вагітності - це коричневі плями над верхньою губою, під очима, на лобі, на щоках, медики називають їх мелазмами. Давай розберемося в причинах виникнення пігментації під час вагітності. А заодно підшукаємо способи, як позбутися від пігментних плям при вагітності.

Причини виникнення пігментації під час вагітності

Головна причина підвищеної пігментації - гормональні зміни в організмі вагітної. Саме гормони допомагають клітинам меланоцитам розмножуватися, тому і з'являються пігментні плями.

Мелазми, тобто пігментація, можуть з'явитися при прийомі гормональних таблеток, після аборту, при нерегулярній менструації.

Що супроводжує появу пігментних плям під час вагітності

- Спадкова схильність;
- Занадто біла шкіра;
- Якщо шкіра була травмована, були прищі, сонячні опіки;
- Якщо жінка часто відвідує солярій;
- Якщо у жінки є захворювання шлунково-кишкового тракту.

Як уникнути пігментації на шкірі під час вагітності

Якщо у тебе є веснянки, значить є велика ймовірність, що під час вагітності у тебе буде пігментація. Тому перед тим, як вийти на сонце, намасти обличчя сонцезахисним засобом з фактором SPF100, щоб максимально захистити шкіру від ультрафіолету. І не забувай змазуватися нм через кожні 2 години, тому що крем вбирається і перестає захищати шкіру.

Одягай на вулицю головний убір з широкими полями і легкий одяг з довгими рукавами, який захищає шию і плечі. Якщо є ризик пігментації, під час вагітності також не варто ходити на пляж і в солярій.

При вагітності не наноси на шкіру олії апельсина, бергамота, не використовуй парфумерні засоби, до складу яких входять цитрусові, бо в цитрусових містяться речовини, які підвищують ризик пігментації шкіри.

Як позбутися від пігментації під час вагітності

Будь-який гінеколог скаже, що при вагітності краще за все уникати різних кремів і косметологічних процедур. І якщо пігментація не турбує тебе дуже сильно, краще перечекати деякий час. Після вагітності, коли гормональний рівень повернеться до норми, пігментація, як правило, проходить сама собою.

Якщо ж після пологів гормональний фон прийшов в норму, а пігментація не зійшла, значить, від неї, швидше за все, доведеться позбавлятися косметологічними методами. Самостійно можна спробувати позбутися пігментації при вагітності за допомогою м'яких пілінгів з фруктовими кислотами. Скраби з твердими частинками краще не використовувати, щоб не поранити шкіру. Також не бажані під час вагітності пілінги з великою кількістю ретинолу, тому що він погано впливає на дитину.

Під час вагітності не варто робити брашінг - косметологічну процедуру, під час якої механічно за допомогою спеціальних щіточок чистять шкіру. У салонах краси тобі можуть запропонувати процедури з використанням лазера для видалення пігментних плям. Нешкідливість таких процедур поки що не доведена для вагітних. До того ж, це досить болючі процедури. І шкіра після них заживає більше тижня. Тому до таких радикальних методів краще вдаватися вже після пологів, коли пігментація не зникла. І, звичайно ж, тільки після консультації з лікарем.

Відбілюючі креми від пігментації

Відбілюючий крем - непоганий спосіб, щоб позбавитися пігментації. Однак купуючи його, потрібно ретельно вивчити склад, щоб в ньому не було шкідливих для вагітної жінки компонентів. А краще всього вибирати відбілюючий крем, спеціально призначений для вагітних.

Народні засоби для відбілювання шкіри

Огіркова маска

Огірок натри дрібно, з'єднай з невеликою кількістю сметани. Нанеси на пігментні плями на 15 хвилин, потім умийся. Повторюй процедуру 2-3 рази на тиждень.

Сік петрушки

Можна протирати пігментні плями соком свіжої петрушки 2-3 рази на день.

Маска з квашеної капусти

Змочи серветку в соку квашеної капусти, відіжми злегка і поклади її на ділянку з пігментними плямами на 10 хвилин. Повторюй маску через день, поки плями не зникнуть.

Маска з кефіру з хріном

Змішай стакан кефіру з 1 ст. ложкою вівсяної муки і половиною чайної ложки тертого хрону. Поклади суміш між двома шарами марлі і наклади на обличчя на 15 хвилин. Потім умийся теплою водою.

Маска з петрушки і сметани

Цю маску роби 2 рази на тиждень. Подрібни корінь петрушки, додай лимонний сік, оливкову олію, сметану. Кашку поклади на пігментні плями на 10 хвилин, потім змий теплою водою.

За матеріалами uaua.info

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас