Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Ранкова математика: рахуємо разом з дитиною за сніданком

Ранкова математика: рахуємо разом з дитиною за сніданком

Поживний сніданок - хороший старт нового дня. Так чому ж не використати час сніданку, щоб не тільки «зарядити» тіло, а й стимулювати мозок дитини? Пропонуємо 5 математичних міні-завдань, які можна запропонувати вирішити дитині прямо за столом.


1. Підрахунок, додавання, віднімання

Навіть дошкільнику можна запропонувати підрахувати за сніданком, скільки ягідок малини в його вівсянці, скільки людей сидить за столом, скільки шматочків хліба з'їв тато і т.д. Діткам шкільного віку під силу завдання на додавання і віднімання. Викладіть на стіл горішки, родзинки або крупу, підрахуйте спочатку кількість одиниць, а потім приберіть кілька або, навпаки, додайте. Було 10 горішків, 3 з'їла мама, скільки залишилося? Нехай дитина спочатку вирішить задачку в розумі, і лише потім перевірить свою відповідь, перерахувавши предмети вручну.

2. Геометрія

На столі завжди знайдуться продукти різних форм і розмірів. Запропонуйте дитині назвати всі фігури, які вона бачить: овал ложки, коло розрізаного яблука, трикутник хліба і т.д. Викладіть на тарілку кілька шматочків їжі, яку можна їсти руками (фрукти, овочі, сир, ковбасні вироби). Всі продукти повинні бути нарізані шматочками різної форми. Попросіть дитину з запропонованих їстівних фігур викласти візерунок чи предмет.



3. Одиниці вимірювання

Викладіть дитині урок по одиницям вимірювання, поки готуєте сніданок. Обговоріть чайні та столові ложки, склянки, мілілітри, літри, грами, кілограми тощо. Спробуйте переводити одиниці вимірювань. Продемонструйте наочно, де більше борошна: в 2/3 або ½ склянки?

4. Дроби

Розділіть яблуко або пиріг на 4 частини, щоб повправлятися з дробами. Приберіть 1 шматочок (1/4), поясніть, що залишилося ¾. Покажіть на прикладі, що 2/4 і ½ рівні. Через пару днів розріжте яблуко на 3, 6 або 8 частин.

5. Множення

Молодші школярі можуть, наприклад, за допомогою множення вираховувати, скільки вишеньок сховалося в млинцях, якщо всього 4 млинчика, а в кожному з них по 5 ягідок. Дітей старшого віку можна залучати до підрахунку міри інгредієнтів при подвоєнні порції. Якщо нам потрібна 1 склянка борошна і ¾ склянки води, щоб спекти 12 млинців, то скільки води і муки знадобиться нам, щоб спекти 24 млинчика? 36? 48?

За матеріалами mamaclub.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас