Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Вагітність і сонце: засмагати або не засмагати?

Вагітність і сонце: засмагати або не засмагати?

За вікном настільки довгоочікуване літо, яке радує сонячними днями і теплом. Багатьом хочеться відправитися на курорт, щоб вдосталь насолодитися відпочинком. Всі живі організми зобов'язані сонцю дуже багатьом - завдяки йому на планеті існує флора і фауна. Не можна недооцінювати користь і для людини. Поряд з багатьма факторами, що позначаються негативно, можна виділити і позитивні моменти.


Вченими доведено, що найбільш часто депресія трапляється у людей саме в зимову пору року, оскільки світловий день значно коротший, а сонце не завжди світить ясно і балує своїм теплом. Багато хто відчуває набагато частіше занепад сил в непогожі або холодні дні. Так що сміливо можна відзначити, що ці яскраві промені дарують людям гарний настрій.

Люди з величезним нетерпінням чекають приходу літа, щоб можна було вдосталь поніжитися під сонцем на пляжі. Вироблення серотоніну, так званого «гормону щастя», дозволяє проводити час в прекрасному настрої.

До того ж, ультрафіолет сприяє виробленню в організмі вітаміну D, а, як відомо, без цієї корисної речовини погано проходить кальцієво-фосфорний обмін. Лікарі відзначають, що відсутність сонячного світла може привести до непоправних наслідків - кістки стають крихкими, страждає зубна емаль. Промені здатні активізувати обмінні процеси в організмі, а також підтримувати баланс дерми. Але не варто забувати, що сонце нам дарує не тільки тепло і світло, вітаміни і гарний настрій, але і піддає впливу ультрафіолету. Причому, різні види променів по-своєму згубні для людського організму. Крім користі для імунної системи, сонце приносить і шкоду, порушуючи роботу клітин. Для жінок особливо важливо берегти очі. Тривала дія прямих сонячних променів сприяє вивільненню вільних радикалів, викликає раннє старіння шкірного покриву і появу зморшок.

Багато вагітних недооцінюють згубний вплив цієї яскравої зірки. Якщо перележати на пляжі, можна отримати опіки або тепловий удар. Перше чревато тим, що може залишити шрами, а також ввести в стан дискомфорту через одяг або під час сну. Другий фактор викликає хворобливий стан, який супроводжується слабкістю, запамороченням, нудотою, млявістю, підвищенням температури, порушенням сну і т.д.

Чи можна вагітним засмагати?

Вагітна жінка несе більшу відповідальність, як за своє здоров'я, так і за здоров'я майбутнього малюка. Піддавати необгрунтованим ризикам і те, й інше - вкрай нерозумно. Так все-таки, чи можна вагітним засмагати? Перед тим, як відправитися у відпустку, краще за все проконсультуватися з лікарем. Вагітним засмагати можна, правда, слід дотримуватися деяких правил. Вони створені для того, щоб отримати задоволення, а не нажити проблем.

Коли приймати сонячні ванни

Приймати сонячні ванни дозволяється, але слід пам'ятати, що краще це робити в період неактивного сонця. Він визначений такими тимчасовими проміжками - вранці до 10:00 і після 17:00. Якщо в обід хочеться поніжитися на сонечку, краще за все знайти місце в тіні. Не варто забувати, що навіть в тіні шкіра продовжує приймати сонячні промені, але відсутній фактор їхнього прямого попадання. Самопочуття вагітної жінки може погіршитися внаслідок високих температур і значної вологості, тому довго перебувати в спеку на вулиці не рекомендується.

По можливості слід носити досить просторий одяг тому, що вузькі та облягаючі речі перешкоджають процесу природного охолодження тіла і можуть спровокувати перегрів. Обов'язково брати з собою головний убір - панаму або капелюшок, щоб уберегти голову від сонячного удару.

Необхідно дозувати час перебування під відкритим небом - досить хвилин 20 полежати на пляжі, після чого рекомендується якийсь час провести під парасолькою від сонця або навісом. Також рекомендується добре прикривати груди і живіт - маляті в утробі матері не підуть на користь прямі сонячні промені.

Крем для засмаги - про нього теж доведеться на деякий час забути. Коли вагітна жінка наносить його на шкіру, речовини, що містяться в кремі, проникають в плаценту, що може позначитися негативно на розвитку плоду.

Вагітність та солярій

Деякі майбутні матусі прагнуть не відпочивати на пляжах, вважаючи, що засмагу можна отримати і в солярії. Особливо спокусливий для цієї процедури зимовий період. Вагітній жінці хочеться виглядати привабливо навіть тоді, коли за вікном виє хуртовина. Як відомо, колір засмаглої шкіри вважається сексуальним. Але варто задуматися над тим, наскільки безпечна ця процедура. Дане питання хвилює багатьох жінок, які хочуть народити здорового малюка. І відповідь очевидна. Лікарі не рекомендують користуватися послугами з соляріїв під час вагітності, оскільки ризик нашкодити здоров'ю малюка досить великий. Вагітній загрожує поява пігментних плям або збій імунної системи. Для плода це загрожує порушеннями в розвитку, оскільки його організм ще не в стані справлятися з потовиділенням. А тому вкрай важливо, щоб температура тіла його матері залишалася приблизно на одному рівні і підтримувалася в нормі.

За матеріалами terrawoman.com.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас