Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Місячні під час грудного вигодовування. Норма чи проблема?

Місячні під час грудного вигодовування. Норма чи проблема?

Жіночий організм після такої напруженої роботи, як виношування немовляти і потім пологи, потребує перепочинку та відновлення сил. Крім того, жінка повинна адаптуватися до тих змін, які відбулися в її організмі в цьому періоді. Перш за все, відбувається процес відновлення гормонального фону, від якого і залежить процес дозрівання і подальшого виходу яйцеклітини з яєчника.


Оскільки ендокринна система жінки в післяпологовому періоді активно виробляє гормон пролактин, завдяки якому йде вироблення молока і одночасно придушення вироблення гормонів в яєчниках. Саме тому, в період лактації менструація найчастіше відсутня.

• Швидкість відновлення гормонального фону після пологів багато в чому залежить від того, як власне відбувається грудне вигодовування.

• При повністю грудному вигодовуванні, коли дитина харчується тільки грудним молоком на вимогу, менструація найчастіше настає лише до закінчення періоду лактації.

• Якщо вводиться прикорм, тобто дитина споживає менше грудного молока, то місячні можуть настати до закінчення грудного вигодовування.

• У разі змішаного вигодовування дозрівання яйцеклітин може початися на третій-четвертий місяць після пологів.



• Якщо дитина-штучник і мама не годує її грудьми, гормональне відновлення відбувається на 12-му тижні і починаються місячні.

Ці терміни залежать в основному саме від методу вигодовування, а не від того, як проходили пологи. Після кесаревого розтину ці терміни такі ж, як і після пологів, які проходили природним чином.

Лохії

Після пологів у перші кілька тижнів можливі незначні кров'яні виділення зі статевих шляхів. Ці виділення, лохії, трохи схожі на менструальні, однак такими не є. Вони пов'язані з процесом зворотного скорочення матки і можуть тривати до 6-8 тижнів.

Годувати чи не годувати?

Коли настає менструація, в організмі відбуваються гормональні зміни, які можуть незначно вплинути на смак і кількість виробленого молока. Однак це не повинно стати приводом для відмови від грудного вигодовування.

Іноді у дітей під час годування грудьми з'являється рідкий стілець, а самі немовлята стають більш неспокійними. Ці ознаки не є симптомами захворювання і приводом для припинення годування груддю.

За матеріалами tvoymalysh.com.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас