Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Скажіть "ні" підлітковій вагітності!

Скажіть "ні" підлітковій вагітності!

Розмови про підліткову вагітність повинні бути самим жорстким і принциповим моментом виховання підлітків. Розмови про мораль, моральність, сексуальний досвід і статеве виховання - це чудово, але в тому, що стосується попередження підліткової вагітності - гарні всі методи.


Мало сказати «Секс без оберігання призводить до небажаної вагітності», важливо надійно вкласти в голову підлітка, що рання вагітність це нищівний удар по майбутньому, по його власному життю і важкий тягар, якого потрібно всіма силами уникнути. Комусь може здатися жорстоким таке визначення по відношенню до вагітності, але підліткова вагітність є саме тим, що потрібно попереджати всіма доступними способами.

Якщо у вас дівчинка, підійміть в розмові проблеми здоров'я. Розкажіть про ризики аборту, про те, як вагітність і годування міняють тіло, про те, що вона вже ніколи не буде колишньою. Якщо ж у вас хлопчик, то хорошим рішенням буде розповісти йому про відповідальність за дитину, про те, як сильно дитина обмежує можливості батьків-підлітків. Чи хоче ваша донька або син собі такої долі? Чи варто це сумнівного задоволення? Давайте будемо чесними до кінця - секс в підлітковому віці не тільки незаконний і аморальний, а й часто не приносить задоволення дівчині.

Не треба лякати підлітка, досить просто чесно і відкрито розповісти йому про його перспективи в разі раннього батьківства. Скажіть дитині, що ви завжди готові допомогти їй, надасте підтримку і зрозумієте її, але відповідальність нести повинен він сам. Ваші син чи дочка повинні знати, що вони знайдуть опору і захист в родині і можуть прийти до вас з будь-якими питаннями та проблемами. Якщо трапилося так, що ваша дитина все-таки веде статеве життя, то нехай воно буде безпечним в усіх відношеннях, і ви їй в цьому краще допоможете, ніж це залишиться таємницею.

Найважливіше, що можуть зробити батьки в питанні запобігання підліткової вагітності - це приймати участь у житті своїх дітей. Кожен день цікавтеся життям своєї дитини, розмовляйте з нею, майте постійний контакт і ви не упустите той важливий момент, коли дитині потрібно прийняти правильне рішення і сказати «ні» підліткового сексу.



Що ще можуть зробити батьки?

Заохочуйте дружбу вашої дитини з організованою групою. Це може бути компанія подружок, друзі зі спортивної секції або однокласники. Не забороняйте запрошувати друзів додому і дозволяйте проводити час з друзями. Нехай навіть у вашої дитини є близький друг чи подруга - вони можуть чудово проводити час з компанією! Пам'ятайте, що чим більше часу дитина проводить з друзями, тим менше часу залишається на потенційне інтимне спілкування.

Більшість підлітків, які рано вступили в статеві контакти, відзначають, що зробили це під тиском знайомих або друзів, які вже пробували секс. Ви повинні пояснити дитині, що немає ніяких причин погоджуватися на секс під тиском. Якщо хтось з друзів надмірно наполегливий у цьому питанні, то має сенс порадити дитині обмежити з ним спілкування. Зрозуміло, ця порада підійде тільки тим батькам, які маю довірчі відносини з дітьми.

Починайте статеве і сексуальне виховання дуже рано. Розкажіть про контрацепцію, про захворювання, що передаються статевим шляхом, про моральність і цнотливість. Якщо ваша сім'я релігійна, то можна зробити акцент на цьому аспекті.

Золоте правило: діти слухають не ваші слова, вони бачать ваші вчинки. Якщо батьки самі не дотримуються високих моральних цінностей, то чекати цього від дитини складно. Демонструйте відповідальність по відношенню до сім'ї, вчіть дитину вибирати собі гідного супутника і не розмінюватися на тих, хто не підходить на цю роль.

Плануйте майбутнє дитини разом з нею. Розкажіть їй про те, як здорово навчатися в університеті, як відмінно було б поїхати за кордон і як багато можливостей у неї попереду. Плани повинні бути явно цікавішими і привабливішими, ніж перспектива стати мамою чи татом у 16 років.

І, нарешті, немає нічого поганого в жорстких правилах - о 10-11 вечора підліток повинен бути вдома. Нехай іноді ваша дитина може образитися на вас за це, але через багато років, коли вона сам стане батьком підлітка, вона напевно зрозуміє вас і, можливо, навіть скаже вам спасибі.

За матеріалами mamaclub.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас