Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Допомога в адаптації першокласників

Допомога в адаптації першокласників

Найскладнішим періодом для адаптації першокласника в школі є вересень. Саме в цей місяць дитина проходить через колосальні зміни - як на психологічному, так і фізіологічному рівні. Нестандартні негативні реакції дітей - це зовнішній прояв деяких складнощів, з якими стикаються першокласники в нових умовах.


При виявленні подібної поведінки від вас буде потрібні розуміння і словесна підтримка: щось можна опустити, поговорити про щось інше або переграти ситуацію в кумедний жарт.

Для того, щоб знизити напругу, займіться разом з дитиною чимось цікавим для неї. Сімейний «відпочинок» за комп'ютером не бажаний - ви тільки збільшите емоційне навантаження. Не забувайте про водні процедури: вода допоможе заспокоїти дитину і зняти стрес.

З гучних ігор краще перейти на тихі і спокійні.



Нещодавно проведені дослідження підтверджують, що рухова активність сприятливо впливає на інтелектуальний рівень дитини. Тому, частіше нагадуйте своєму першокласнику про активні прогулянки і рухливі ігри.

Допомагаючи дитині адаптуватися, необхідно визначити джерело негативного прояву, сконцентруватися на подальші дії, для того щоб уникнути конфліктів. Пам'ятайте про те, що егоїзм формує самоповагу, упертість - наполегливість, капризи - гнучкість переживання, а потреба похвали - бажання сподобатися людям і заслужити їхню позитивну оцінку.

Якщо дитина хоче піти в школу зі своєю іграшкою - дозвольте їй це зробити, але поясніть, що гратися з нею можна тільки в перервах між уроками. Така іграшка дозволяє відчувати себе захищеним, спокійним і допомагає знизити тривожність.

Терміни адаптації можуть бути різними. Зазвичай цей процес закінчується в кінці першого навчального півріччя. Але бувають і виключення, коли адаптація триватиме весь перший рік. У цьому випадку вам будуть корисні консультації фахівців-психологів.

За матеріалами news.mbfportal.com

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас