Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Робимо уроки з гіперактивними дітьми

Робимо уроки з гіперактивними дітьми

Кількість гіперактивних дітей, на жаль, сьогодні зростає з кожним роком. Про причини такої патології написано вже чимало. У цій статті ми пропонуємо розглянути пару правил приготування уроків з особливо активними дітками. Їх застосування значно полегшить життя і батькам, і малюкові. До слова сказати, ці правила будуть корисними і в роботі з дітками, які не страждають синдромом гіперактивності або дефіцитом уваги.

Особлива атмосфера для особливого малюка

Отже, що треба пам'ятати при приготуванні уроків з такими дітьми. Перше важливе правило: приміщення, де малюк робить уроки, повинно бути добре освітлене. Для праворукого чада світло повинне падати зліва, для лівші - зправа.

У кімнаті, де малюк робить свої уроки, повинно бути тихо. Ні тиха фонова музика, ні телевізор, ні комп'ютер - не повинні відволікати дитину.

Столик, за яким син або дочка роблять уроки, краще всього поставити біля стіни. Важливо зробити це таким чином, щоб обличчя малюка дивилося в стіну. При цьому, на стінці не повинно бути іграшок, наклейок, плакатів та інших картинок, які можуть відвернути увагу дитини.

Тільки навчання, нічого зайвого!

Стінка повинна бути вільною від всякої зорової інформації на площі, яка обмежена полем зору чада. Визначити величину поля зору малюка досить просто. Для цього треба посадити малюка лицем до стіни на передбачуваному місці вчення уроків і попросити його подивитися на точку, яку ти відзначиш на стіні олівцем. Поясни дитині, що вона повинна пильно дивитися тільки на цю крапочку і не повертати голову ні ліворуч, ні праворуч.



Переконайся, що дитина зрозуміла твою інструкцію, а далі - попроси її назвати всі предмети, які вона бачить ліворуч від себе, потім праворуч від себе (при цьому дитина не повинна повертати голову). Таким чином, ти зможеш визначити поле зору школяра і будеш знати, на якій площі стінки не повинно бути ніяких картинок і фото.

Крім того, під час приготування уроків на столі не повинно бути зайвих предметів (інших зошитів, підручників, ігрових ручок, улюблених іграшок і т.п.). Тільки зошит і підручник з того предмету, який в даний момент робить учень. Іншими словами, у малюка не повинно бути ніяких спокус відволіктися на щось «цікавеньке» на столі.

Правильний час для уроків

Приготування уроків з особливо активними дітьми повинно бути суворо обмежене в часі. Треба заздалегідь обговорити з малюком час приготування кожного уроку. Так, один урок школяр повинен зробити за півгодини. Для цієї мети можна використовувати пісковий або звичайний годинник (їх дуже люблять дітки, тому що такі годинники дають їм можливість відчути рух часу).

Похвала - понад усе!

Не забувай також заохочувати кожен прояв самостійного виконання завдання, концентрації уваги, а також уміння робити уроки в чітко відведений для цього час.

У всьому іншому до гіперактивному школяреві застосовні ті ж правила при вивчанні уроків, що і до всіх діток.

І наостанок, радимо запам'ятати тобі найголовніше правило при спілкуванні з будь-якими дітками: ніколи не гарячися!

За матеріалами mama.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас