Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Перехід з однієї школи до іншої: з якими труднощами може зіткнутися дитина?

Перехід з однієї школи до іншої: з якими труднощами може зіткнутися дитина?

Причини для переходу бувають різні: незадоволеність рівнем освіти, переїзд, конфлікт в старій школі, бажання в отриманні профільної освіти. Залишаючи ту школу, в якій дитина вже провчилася кілька років, вона залишає своїх друзів, сформований колектив, вчителів, вимоги яких йому вже знайомі і звичні.


І коли школяр потрапляє в новий колектив, де свої лідери та аутсайдери, він повинен наново вибудовувати свої відносини з новими однокласниками. Так само і з вчителями: під час навчання і вчителі, і учні звикають один до одного, вчитель уже знає, від якого учня чого чекати, і які у нього можливості і здібності. З цією міркою вчитель і підходить до конкретного учня, знаючи його планку. І це додає школяреві спокою і впевненості.

Зміна тривожить учня, він не знає, які вимоги вчителів будуть до нього пред'являтися, і чи буде його рівень знань відповідати їм. Ситуація новизни навіть для дорослої людини є в якійсь мірі тривожною, а у дитини вона може викликати протест чи страх.



Тому при переході з однієї школи в іншу, дитина переживає емоційний дискомфорт через незнання вимог вчителів, особливостей та умов навчання в новій школі, про норми поведінки і цінності в колективі однокласників. Такий стан школяра супроводжується напруженістю, яка може сприяти швидкій стомлюваності, зниженню успішності, дратівливості. Всі ці ознаки можуть тривати в інтервалі 2 тижні - 2 місяці, поки школяр не адаптується до нових умов.

Батьки дитини повинні уважно і співчутливо поставитися до неї в цей складний період, щоб процес звикання дитини до нової школи пройшов менш болісно. Люблячі батьки знайдуть час сходити в школу і зустрітися з класним керівником і вчителями, попросити їх приділяти дитині увагу, щоб допомогти їй знайти своє місце в цій школі.

Класний керівник може попросити активних учнів, яким він довіряє, допомогти новому учневі "влитися в колектив". Сам школяр теж повинен проявляти ініціативу в спілкуванні з однокласниками, заводити знайомства, звертаючись за допомогою з якихось питань. Це дозволить однокласникам показати себе в ролі господарів, легше долаючи бар'єр недовіри, який зазвичай виникає при першому контакті у дітей.

За матеріалами mamaclub.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас