Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Плавання для дітей

Плавання для дітей

Багато видів спорту є на цьому світі. І кожен рік з'являються все нові і нові види спортивних подолань фізичних можливостей. Але, на мій погляд, один з найкращих видів спорту - ПЛАВАННЯ. Пишу, безумовно, суб'єктивно, не бажаючи образити чи зачепити представників і прихильників інших, не менш яскравих видів спорту.


Плавання, при всій своїй зовнішній легкості та доступності для занять ним, є одним з найважчих (фізично і не тільки) видів спорту. Але в цьому є своя принадність і краса, свій незвичайний шарм, своя неповторність і самобутність. Плавання - це філософія, цілий світ, зіткнувшись з яким хоч трохи, назавжди залишаєшся заручником магії водної гладі, шуму води і, одночасно, тиші і спокою, який відчуваєш у момент знаходження на дистанції.

Шановні батьки! Хочу порадити вам - віддавайте своїх дітлахів у секцію плавання і, якщо переживаєте за свою дитину, самі ходіть з ними в басейн. Але це буде зайвим, запевняю вас. Загальновідомий факт, що організм людини майже на 80% складається з води, водна стихія найбільш близька для роду людського. Кожен з нас повинен вміти плавати, навіть незважаючи на внутрішні фобії і страхи, що відносяться до водного простору. У цьому, зі мною багато хто з вас погодяться.Залишилася справа за малим, зробити крок на шляху у світ плавання.

Моя перша порада всім батькам - не віддавайте в плавання дитину в надії на якийсь спортивний результат в майбутньому, на великі перемоги і рекорди. Спочатку вашою метою повинно бути одне: щоб ваше чадо зріднилося з водою, полюбило воду, навчилося не боятися води, а найголовніше поважати її. А вже потім, триматися на воді. Саме триматися, бо плавати починають після третього-четвертого року активних занять плаванням. В першу чергу я маю на увазі вміння спортсмена плавати усіма чотирма видами плавання (батерфляй або, як його ще називають - дельфін, кріль на спині, брас і кріль на грудях або вільний стиль).

Так коли ж потрібно починати навчання дітей плаванню? Це питання батьки вирішують самі, порадившись із самою дитиною, звичайно. Але це тільки при повній відсутності медичних протипоказань для занять плаванням, та й спортом взагалі. І то, це стосовно тільки в тих випадках, якщо ви і ваша дитина вирішили займатися спортивним плаванням, яке має на увазі під собою великі фізичні навантаження. В інших випадках, навіть при наявності протипоказань, ваша дитина повинна відвідувати оздоровчі заняття плаванням. Більше того, ви можете робити це разом, що піде тільки на користь вашій дитині, і значно зміцнить її здоров'я.

Оздоровчим, зміцнюючим плаванням можна займатися з дитиною з моменту її народження. Для цього є спеціалізовані центри, де мами і тата під керівництвом досвідчених фахівців займаються загартовуванням діточок. Цей вид занять плаванням, найекзотичніший, якщо можна так сказати. Бо спостерігати, як борсається грудничок-крихітка – видовище не для знервованих. Але, що найдивніше - малюк пливе!

Ось вам і зайвий доказ того, що людина і водна стихія, як ніщо і ніхто близькі один одному. На світі немає більше жодного виду спорту з такими чарівними здібностями для настільки ранніх занять. Це зайве підтвердження моїх слів в винятковості плавання і його обраності з усіх існуючих видів спорту.

Якщо ви пропустили або не зважилися на заняття на перших місяцях життя вашої дитини оздоровчим плаванням, то ви спокійно можете почати ходити зі своєю дитиною в жабник - маленький басейн, починаючи з 3 - 4 років. Заняття одного разу на тиждень або навіть в два тижні - буде цілком достатньо, щоб вашому малюкові почати звикати до води, перестати її боятися, якщо такі страхи були, а головне – зміцнити здоров'я дитини. Під керівництвом інструктора ви навчитеся правильно поводитися з дитиною на воді. Від цього дуже багато залежить, батьки відіграють велику роль в даному питанні, і ви повинні бути першими помічниками для своїх дітей. Адже головне - не завдати шкоди і не налякати малечу при її знайомстві з водною стихією. Від цього залежить те, як надалі буде поводитися на воді ваше чадо.



Але найпоширеніший, і, на мій погляд, самий правильний підхід у питанні занять плаванням – це починати заняття з 7-8 річного віку. У цей час дитина починає ходити до школи і вчитися сприймати будь-яку інформацію, яку вона отримує від учителя на заняттях. Плавання - це теж школа, причому вчитися в ній ніяк не простіше, ніж в загальноосвітній школі. Саме тому, вашій дитині буде простіше, а головне з користю для загальної успішної справи, почати заняття плаванням з цього віку.

До 7-8 років дитина вже може сприймати інформацію і бути в достатній мірі зосередженою і старанною під керівництвом тренера-педагога. Це полегшує процес навчання плавальним азам. Та й з точки зору плавальної фізіології, цей вік найпідходящий, щоб починати серйозні заняття спортом. Є багато видів спорту, такі як акробатика, спортивна, художня гімнастика, фігурне катання і т.д., де заняття починаються з 5-6 років, а часом і з 4 років. Але це вже специфіка даних видів спорту. Для спортивного плавання в таких ранніх заняттях немає ніякої необхідності. Все добре в міру і повинно бути своєчасно, як говориться.Серйозними заняттями плаванням в більш ранньому віці, можна просто елементарно відштовхнути дитину від бажання надалі займатися цим видом спорту. У будь-якому випадку, вирішувати тільки вам, шановні батьки і вашим дітям. Головне в будь-якій справі - бажання займатися. Так що в добру путь! У світ цікавих і захоплюючих пригод у світі спортивного плавання!

Плюси від занять плаванням для дітей

1) Здоров'я наших дітей – це те, до чого прагнуть батьки. Після трьох-чотирьох років занять плаванням, ваша дитина буде набагато рідше хворіти, ніж її однолітки, які не займалися активно спортом. І закладе при цьому хороший фундамент для свого майбутнього здоров'я. Вода не тільки камені точить, але зміцнює наш організм, з усіх боків. Це прописна істина перевірена багатьма.

2) Дитина стає більш дисциплінованою, відповідальною. Вона вчиться самостійно дбати про себе з малих років. Не тільки збирати спортивну сумку на тренування, але і сушитися після нього, стежити за своїм здоров'ям, розпоряджатися особистим часом, поєднуючи заняття в школі і в секції плавання. А найголовніше, що дає плавання, втім, як і будь-який інший вид спорту - це характер. Уміння прагнути і досягати поставлених цілей. Адже життя дитини з ранніх років підпорядковане суворому режиму. Школа, тренування, прогулянки на вулиці з друзями. На перший погляд це важко і неможливо, але насправді, все легко подолати, головне - прагнути.

3) Довгі заняття (7 - 9 років) плаванням, крім стрункої спортивної фігури і здоров'я, дає ще одну перевагу. Ваша дитина, сама того не підозрюючи, отримує, по суті, спортивну освіту. І при бажанні, отримавши шкільний диплом, їй буде простіше визначитися у своїй майбутній професії. Не всім потрібно і призначено бути юристами, економістами, психологами і т.д. Комусь просто необхідно бути тренером з плавання, вчителем фізкультури, інструктором з фітнесу, масажистом, спортивним лікарем, коментатором, журналістом. І в цьому повною мірою можуть посприяти заняття плаванням. Адже в процесі підготовки плавця задіяні практично всі види спорту: лижі, легка атлетика, гімнастика, футбол, баскетбол, волейбол, водне поло, і навіть, важка атлетика, причому все це на серйозному рівні.

До мінусів, можна віднести одне: в силу індивідуальності даного виду спорту, не всім судилося стати чемпіонами. Це прикро і, мабуть, не справедливо. У цьому сенсі плавання не справедливо до своїх вірних шанувальників-спортсменів. Але, можливо цей факт і відносить його до розряду елітних, обраних видів спорту, в якому переможець завжди один - хто першим торкнувся бортика на фініші свого запливу. Але таке наше життя, приймати цей факт чи ні - вирішувати кожному індивідуально. Очевидно одне, плавання закладає основу на все життя. Перетворюючи вашу дитину з часом в упевнену, цілеспрямовану, самостійну людину, в особистість, яка долає будь-які труднощі цього життя, незважаючи ні на що. А це, вже не так мало, чи не так? Віддавайте ваших дітей у плавання, ви не пошкодуєте. І ваші діти, вам скажуть потім спасибі за це.

За матеріалами kid-info.ru

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас