Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Я вагітна… Я вагітна? Я вагітна!

Я вагітна. І що ж тепер?

Перше та головне, що ви маєте дізнатися після того, як дізналися, що вагітні.

Дитинство − найщасливіша пора!
Чи це так? Щоб зрозуміти це, досить або пригадати своє дитинство, або уважно придивитися до своїх дітей і запитати себе: «Чи щасливі вони?» Часто батьки виховують своїх дітей так, як колись виховували їх. Роблять ті ж помилки. Можливо, черезте, що не мали іншого прикладу у вихованні. У цьому випадку діти - кращі вчителі. Діти весь час просять нас, щоб ми проявили до них увагу: почитали, пограли з ними. Вони нагадують нам, що не повинно бути важливішого заняття, ніж вони. Діти дуже тонко відчувають ті або інші рухи душі дорослої людини. І, звичайно ж, прояви добра нами, дорослими. Особливо тоді, коли необхідно пояснити дитині, що сам він ще не здатний зрозуміти. Світ дитинства приймає лише того, хто знає його пароль.

Мета цього розділу і полягає в тому, щоб допомогти підібрати цей пароль. Допомогти уникнути непорозумінь, гострих кутів виховання. Ми повинні не опускатися, як то кажуть, до їх рівня, а підтягтися до дитини, щоб не образити. Тому що це диво чудове - віра в нас дітей. І ця віра повинна піднімати нас, дорослих, над собою, над своїми недоліками, оскільки діти - це оцінка наший життя, її сенс і продовження. Так невже нам, треба знову побувати в дитинстві, щоб зрозуміти своїх дітей?

Добре б відповісти: «Ні!» І перший крок до цього ви ж зробили − ви читаєте цю статтю.

І перше питання який я хочу вам поставити: «З чого починається дитинство?» Із зачаття. Адже вже через 8 годин з´являється головна аорта - майбутнє сердечко. А як ми живемо − все пропускаємо через серце. Адже не дарма говорять: «Очі сліпі, гострозоре одне лише серце!» І поки дитина ще не народилася, вона бачить, чує, відчуває за допомогою вас, тільки декілька сильніше. А якщо мама сумує, дитина переживає і хвилюється разом із мамою.

Вагітним жінкам не можна хвилюватися. ( Це всім відомо.) Їм слід уникати стресів і нервових розладів, перший триместр вагітності - час, коли тільки починає формуватися тіло дитини. Але якщо виникли якісь проблеми (а у кого їх не буває?), дуже важко справитися з емоціями. Потрібно перестати турбуватися і почати жити, як радить Дейл Карнегі. Будь-яка вагітність кожній жінці здається екстраординарною подією.

Якщо ви з нетерпінням чекаєте на першого малюка, то створення суперпозитивного емоційного фону в сім´ї можливо, хоча й не гарантовано. Часто саме так звучать поради вагітним. Але якщо у вас вже є діти - що, потрібно на 9 місяців абстрагуватися від їх шкільних і дошкільних проблем? І на будь-яке питання відповідати: «Вибач, любий, я вагітна, не приставай, мені не можна нервуватися?» Така поведінка мами не тільки дивна, але і взагалі нереальна. Адже новий член сім´ї після народження потрапить не в соціальний вакуум, а в конкретну сім´ю!

Не обов´язково створювати штучну атмосферу загальної радості і щастя. Іноді і поплакати не заважає... (з тим, кому довіряєш). Малюк вельми розумний, він зможе зрозуміти ваш стан.

Ось і давайте поговоримо зараз про те, що принесе нам задоволення і що ми можемо для цього зробити. Я говорю про зовнішній вигляд. Та і для правильного розвитку психіки плоду потрібно обов´язково дивитися тільки на красиве!

Отже почнемо з того, що на виду - волосся і шкіра. Їх потрібно пестити і леліяти, але утримаєтеся на якийсь час від експериментів по таблиці Менделєєва, будь-яке втручання в організм мами може мати наслідки для малюка. З фарбуваннями і завивками краще почекати − адже через новий рівень гормонів волосся підносять сюрпризи: то забарвлюються в непередбачуваний колір, то ніяк не бажають завиватися, хоча і майстер і фарба ті ж.

Найбільші побоювання у майбутніх мам викликають розтяжки на животі, грудях. Червоні смуги, які потім стають білими, - природний фізіологічний наслідок розриву волокон колагену та эластину шкіри. Причина − збільшення об´ємів. У черевці росте малюк, груди готуються до лактації. Уже з першого тижня вагітності при правильному догляді їх можна уникнути. Для цього після душу розтирайте тіло жорсткою рукавицею, змоченою в «чарівному» розчині: 1 ст. ложка соли плюс 1ст. ложка оцту. Масажуючі рухи повинні йти знизу до верху − до серця (тобто спочатку ноги, стегна, живіт, спина, плечі, шия, груди). Груди масажують круговими рухами - від пахв по низу до середини. Розчин швидко вбирається і вже через п´ять хвилин його можна змити водою. Це стимулює кровообіг і тканини ефективно оновлюються. Живіт, який особливо піддається «штрихуванню» перед прийняттям ван змащують рослинним (оливковим, лавандовим) маслом. Допоможе в цій справі й щипковий масаж.

Із зубами можна теж очікувати каверзів. Адже іноді у вагітних починається "виліт" зубів. Тактика "зуб за зуб" пояснюється тим, що на пятому-шостому тижні у плода починають формуватися зачатки різців, що вимагає велику кількість кальцію в маминому організмі. Якщо цієї речовини не вистачає, страждають кістки верхньої і нижньої щелепи. До того ж, в слині бліднучої мами зменшується концентрація кальцію і фосфатів - звідси пародонтоз. Тому візити до дантиста обов´язкові. Особливо на п´ятий - сьомий і двадцять п´ятий - тридцять восьмий тижнях вагітності. Пам´ятайте: каріозний зуб або пульпіт можуть спровокувати запалення внутрішніх органів. Висновок - чистити зуби не менше трьох разів на день, встановити кальцієвий баланс, споживати продукти багаті вітамінами і мінералами.

Харчування. Сподіваємося що до вагітності ви не дуже старалися з жирними, висококалорійними, копченими продуктами. Тому повністю переключитися на овочі і фрукти, багаті вітамінами, курагу, чорнослив, горіхи, що забезпечують організм мікроелементами, сирий, сир, рибу, кефір, кріп, петрушку, помідори, кальцій, що дають, і фосфор буде не так вже важко. Чим позитивніше ваше відношення до продуктів з холодильника, тим більше користі вони принесуть малюкові. Не примушуйте себе їсти щось, вибір зараз величезний і завжди можна знайти альтернативу ненависному молоку або не смачній зеленій квасолі.

Напої. Каву, чай, газовану воду виключити. Кава і чай перешкоджають засвоєнню заліза. А в газованій воді гази дратують шлунок і з´являються болі. Соки, кефіри, морси включити. Але якщо нудить, навіть від кип´яченої води, потрібно шукати свій шлях, поповнюючи запаси необхідної рідини в організмі всіма можливими засобами - легкі овочеві супчики, зеленим чаєм, свіжими салатами, мінеральною водою, але обов´язково без газу. Щоб організм самоочищувався.

Приблизна норма продуктів.
До одного кілограма молоко-продуктів (сир, творог, кефір − обов´язково; останні за бажанням) 120-200 г м´яса або 150-250 г риби, 80-100 г жирів, 1 яйце, 800 г овочів і фруктів (бажано є сирими).

Вітаміни. Найбільше підходять вагітним ті, які містять мікроелементи (селен, цинк, хром, магній, йод і так далі) С − 100 міліграмів на день, А − 6600 МЕ, В1 − 2,5 міліграми, РР − 20 міліграм на день.
Подивіться на себе з боку та виберіть особистий план вагітності. Спокійної вагітності без надмірностей. Не змінюйте різко спосіб життя, узгодьте його з тим, як ви жили раніше. Гуляйте хоча б дві-три години на свіжому повітрі. Тоді не буде браку вітаміну D, такого необхідного Вам і малюкові.

Читайте ще:

Які обстеження мають проходити вагітні жінки у лікарні?

Для чого страхуватися вагітним та як це допомагає при пологах

Повертаємо форми після пологів

Страхи вагітних: у чому вони і як їх долати?

Про аборт і його ускладнення



Приватний психолог, мати двох дітей, Хоптинська Олександра

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Що таке лактаційна криза і як її подолати?

Успішно годуєте малюка грудьми, але останнім часом вам здається, що молока бракує? У вас відчуття, ніби груди вже не наповнюються, як раніше? Можливо наступила лактаційна криза – період, коли кількість молока, яке виробляється жіночим організмом, тимчасово не відповідає потребам дитини. Лактаційні кризи, зазвичай, виникають в період з 3 по 6 тиждень після народження немовляти, а також на 3-4, 8-9 місяцях його життя. На щастя, періоди ці тривають недовго: від 3 днів до тижня. Тому запасіться терпінням і необхідною інформацію – ситуація незабаром почне налагоджуватись!

Як вибрати свій ідеальний крем для рук?

Ви можете дуже дбайливо доглядати за своїм обличчям і тілом, але чи робите ви те саме для своїх рук?

Що потрібно знати, щоб доглядати за волоссям: інструменти та рекомендації

Існує величезна кількість інструментів для догляду за волоссям, таких як фени, випрямлячі, плойки та ін. Проте часте використання цих засобів, а також сушіння і завивання, може негативно впливати на стан волосся, знижуючи його блиск і роблячи його ламким. Дотримуючись певних правил і використовуючи якісні інструменти, можна уникнути цих проблем. Що саме потрібно знати, читайте далі.

Макіяж для торжества: поради фахівців

Значення макіяжу як важливої частини святкового образу складно переоцінити. Він разом із вбранням і зачіскою створює повноцінний лук для весілля, випускного балу, дня народження або іншої урочистої події. Звичайно, перед святом можна звернутися по допомогу до професіоналів, але можна зробити макіяж самостійно. А допоможуть у цьому поради фахівців б'юті-помічника Froomo.

При використаннi матерiалiв з порталу mama-tato.com.ua активне посилання на нас обов'язкове.
|
Copyright 2007-2024 Mama-tato.com.ua
Усі права захищено.
All rights reserverd.
Система Orphus