Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як вибрати шкільний ранець

Як вибрати шкільний ранець
 

Як першокласника, так і школяра будь-якого віку батьки зобов'язані забезпечити всім: канцтоварами, підручниками, формою, і, звичайно ж, у дитини має бути шкільний ранець. Це, мабуть, найголовніша покупка. Адже від якості шкільного рюкзака безпосередньо залежить здоров'я вашої дитини.


Сучасним дітям доводиться дуже багато носити в своєму портфелі: купу зошитів і важких підручників, а це – чимале навантаження для дитини. Тому ви самі повинні розуміти, який ранець потрібен вашому малюкові. Відразу відмовтеся від сумок або портфелів, які носяться в руці, а також від рюкзаків на одній лямці. Постійне перенесення ваги в одній руці може призвести до сколіозу та інших проблем із хребтом.

Так що, вибір залишається між ранцем і рюкзаком. Що краще - вибирати вам. Різниця між ними в тому, що корпуси у них різні - у ранця він твердий, а у рюкзака м'який. Жорсткий корпус гарний тим, що він захищає і дитину, і весь вміст ранця, а тверда спинка не тисне на спину. Рюкзаки ж не мають таких властивостей, але зараз є різні моделі шкільних рюкзачків з ортопедичною спинкою, яка також зведе до мінімуму навантаження на хребет дитини.

Багато рюкзаків та ранців мають оригінальний дизайн, в ньому може бути багато різноманітних кишень і відділень. Забарвлення буває найрізноманітнішим, зі всілякими зображеннями, починаючи від героїв мультфільмів і закінчуючи геометричним малюнком. Однак не варто визначати дизайн за основний критерій вибору рюкзака для школяра. Батькам варто звернути увагу на якість матеріалу, з якого пошитий ранець, на міцність швів, кріплень.

Обов'язково зверніть увагу на те, що ранець теж має свою вагу. І за стандартами, його вага не повинна бути більше 1 кг. Адже діти крім підручників і письмового приладдя носять із собою ще й свої особисті речі, телефон, перекус, пляшку з водою. А це теж зайва вага, яка тисне на спину.

Віддайте перевагу рюкзакам з ортопедичною спинкою, вона допоможе сформувати правильну поставу. У нижній частині спинки повинен бути поперековий упор - саме на нього і припадає основне навантаження. Лямки мають регулюватися, мати м'яку підкладку, щоб не врізатися в плечі. Оптимальна ширина лямок 4-5 см. Комфортна конструкція дозволяє ранцю щільно прилягати до спини малюка, зручно сидіти навіть в навантаженому вигляді.

На рюкзаку повинні бути світловідбиваючі елементи. Навіщо? Тому що за стандартом повинні використовуватися деталі з різних контрастних матеріалів. Також ваша дитина буде помітнішою на дорозі. Ці елементи повинні бути ззаду, з боків і на лямках. У дизайні ранця повинні використовуватися і флуоресцентні матеріали, які роблять його помітним і в денний час доби. Самими помітними кольорами для водіїв вважаються жовтий і оранжевий.

Ну і, звичайно ж, при виборі ранця варто враховувати смак вашого малюка. Як правило, діти вибирають ранці з зображенням своїх кумирів чи з героями мультиків. А ви, як батьки, повинні подбати про те, щоб ранець був не тільки красивим, а й якісним, зручним, не шкодив здоров'ю дитини.

Автор: Зайцева Ірина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас