Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Викладання дитини на живіт: навіщо і як це потрібно робити

Викладання дитини на живіт: навіщо і як це потрібно робити
 

Викладання дитини на животик – це процедура, яку необхідно проводити з самого народження дитини. Так як ваш малюк постійно спить на спині, під час неспання його потрібно періодично укладати на животик – це сприятиме його фізичному і розумовому розвитку, і стане прекрасною профілактикою синдрому раптової дитячої смерті (СРДС). Було відмічено, що викладання дитини на живіт на 50% скорочує ризик СРДС.

Переваги викладання новонародженого на живіт

Під час викладання на животик ваш малюк намагається тримати голову, а це - хороша вправа на зміцнення м'язів шиї і спини. Здатність крутити головою зменшить ризик СРДС для вашої дитини, так як вона у разі чого зможе відвернутися від того, що її душить. Міцні м'язи допоможуть новонародженому швидше навчитися перевертатися, сидіти і повзати. А також час, проведений на животику, дасть дитині можливість побачити світ «з іншого боку».

Діткам з народження потрібно вчитися тримати голову в спокійному стані, під час руху, а також повертати її, реагуючи на події навколо. Крім того, викладання малюка на животик допоможе його голові округлитися, а не заробити плоскі місця на потилиці.

Коли починати викладати дитину на живіт

Викладати малюка на животик рекомендується з народження, або хоча б коли йому виповниться місяць. Можливо, ви захочете почекати з викладанням новонародженого, поки у нього не заживе пупок. Спробуйте дати дитині грати на животику, поки їй комфортно. Ви можете здивуватися, але в положенні на животі навіть новонароджений може почати крутити головою на всі боки.

Пам'ятайте! Ніколи не залишайте дитину спати на животі, тому що в цьому випадку ризик СРДС значно збільшиться. Коли ви викладаєте малюка на животик, робіть це на рівній, гладкій поверхні без будь-яких предметів на ній, включаючи іграшки та ковдри, які можуть заважати йому дихати.

Як часто і як довго дитині потрібно бути на животі

Деякі педіатри рекомендують викладати малюка на животик пару разів на день на 5-10 хвилин. Інші ж говорять про те, що ви можете не орієнтуватися на час, а дивитися по реакції дитини. Але більшість дитячих лікарів погоджуються з тим, що цю процедуру потрібно проводити щодня, а проведення часу дитини на животі має тривати стільки, скільки захоче сам малюк, будь то 15 секунд чи 15 хвилин. Піднімати дитину потрібно тоді, коли вона починає плакати або вередувати.

Багатьом діткам викладання на животик спочатку не подобається, так як їм некомфортно в цьому положенні: їм важко тримати голову, і вони не можуть вас бачити. Далі, по мірі практики, ваш малюк обов'язково полюбить цю процедуру.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас