Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Грудне молоко – найкраща їжа для немовляти, подарована самою природою!

Грудне молоко – найкраща їжа для немовляти, подарована самою природою!
 

«Ви досі годуєте груддю…?!» - в очах співрозмовниці здивування та захоплення, наче перед нею жінка, яка підкорила Еверест! Чому настільки природній і приємний процес – годування грудьми, часто сприймається сьогодні як героїчний вчинок, самопожертва?!


Дякувати Богу, останнім часом ця тенденція стала наче по троху переламуватись, все частіше можна почути від молодих матерів, що вони все таки годують груддю, і мають намір це робити довго та щасливо, а в рекламних роликах вже інтенсивніше демонструють задоволені личка карапузів, які насолоджуються цицьою. Можливо причина в тому, що нас з дитинства «програмували» на штучне вигодовування (Ви, мабуть, також чули історії від мам–бабусь про те, як раніше жінки виходили на роботу вже за 2-3 місяці після пологів! ЖАХ!).

Часом можна почути фразу «не було молока», або «змогли годувати лише місяць, молочко пропало» ( Ми списуємо все на погану екологію, стреси і інші «об’єктивні» фактори. Але насправді є один маленький секрет: «Годувати може кожна жінка! Було б бажання», просто потрібно дотримуватись певних правил грудного вигодовування, а головне – дуже хотіти цього (мотивацією для Вас нехай стане те, якою незрівняною користю для вашої дитини володіє це чарівне молочко.

Отже, перше, що Вам потрібно, якщо Ви твердо вирішили годувати грудьми – бажання! Не «хотілось би», а тверде «буду»! Лише така позиція допоможе Вам встояти, коли при найменших труднощах (а вони обов’язково будуть), зі всіх сторін Вам почнуть пропонувати баночки, соски, суміші, а Ваша мама скаже: «Нічого, ти також виросла на суміші, і от – здорова!». В такій ситуації, коли так важко (зціджування, болісні відчуття в грудях, температура, не дай Бог), особливо важливо не зламатися, не перейти на штучне вигодовування. Трішки зусиль, компетентна допомога - і все знову в порядку!

Отже, чим так корисне мамине молоко, і які його переваги над розрекламованою сумішшю?

Ваше молоко ідеально підходить саме Вашій дитині. Воно змінюється в залежності від віку та стану дитини. Склад молока змінюється навіть в процесі годування! На початку, коли дитина тільки починає ссати груди – молоко менш жирне – на випадок, якщо малюк просто захотів попити чи заспокоїтись. Якщо ж дитя голодне і продовжує ссати – починає поступати більш жирне, поживне молоко. Саме цей механізм, продуманий самою природою, дозволяє дотримуватись принципу вільного вигодовування, не «по годинах». Ніщо не замінить малечі лактози, що міститься в грудному молоці, вона конче необхідна для розвитку мозку, засвоєння кальцію, нормального функціонування кишечника. З маминого молока малюк отримує мінеральні солі, вітаміни і залізо. Хтось може сказати: «В сучасних адаптованих сумішах повний набір вітамінів і мінералів». Так, але з однією відмінністю: з грудного молока всі ці корисні елементи засвоюються на 50-70 %, а з сумішей – лише на 4%. Також вчені визнали, що в грудному молоці міститься багато маловивчених речовин, які, звісно, потрібні Вашій дитині, і тільки Ви їй можете їх дати.

Хотіла б іще сказати, що грудне молоко – це найбільш зручна і надійна їжа – завжди потрібної температури, завжди стерильна, і завжди – смакота!=))) А відчуття любові і радості, в яких просто потопає мама під час годування грудьми – не зрівняються, мабуть, з жодним іншим почуттям на землі!

Годуйте грудьми, матусі! І будьте щасливі та здорові!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас