Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Дешевий трюк. Українські бренди, що видають себе за іноземні

«Справжні італійські» чобітки

Напис «Made in China» перестав бути ганебним з тих пір, як тисячі європейських і американських фірм перенесли своє виробництво до Китаю. Вони багато чому навчили китайців. Західні моделі і технології плюс місцеві матеріали і дешева робоча сила – по такому рецепту випускається левова частка світових товарів. Перш за все - одяг, взуття, електроніка. Після виходу на загальний средньокитайский рівень якості, торгові марки конкурують тепер в ефемерному брендингу, роздуваючи видимість свого престижу і репутації. Найпрогресивніші бізнесмени вийшли на новий рівень обману: від підробки товарів відомих марок – до запуску нових брендів, по суті так само фальшивих.

Ця комерційна практика не наносить матеріальної шкоди. Вона б´є тільки по понтах покупців, що дізналися про обман. Але хто дав торгашам право бити по наших рідних понтах?

Хорошим зразком торгової марки, покликаної законним шляхом вводити покупців в оману, є Carlo Pazolini (11 магазинів в Україні). У 90-му році для підприємця Іллі Резника, що сколотив капітал на торгівлі електронікою, її придумало рекламне агентство «Відео Інтернешнл». Carlo Pazolini грає на переконанні радянської людини в тому, що найкраще взуття шиють в Італії. Треба віддати компанії належне - створюючи ілюзію, вона не опускається до прямого обману. Хоча можна уявити, як багато клієнток Carlo Pazolini хвалиться подругам «італійськими чобітками», насправді пошитими в Китаї на російське замовлення і дизайн.

Інший приклад подає компанія MTI, що володіє мережею «Інтертоп» (41 магазин в Україні). Своє "унікальне портфоліо" вона поповнила private labels - власними торговими марками, взуття для яких випускають фабрики-підрядчики. Але причетність до них «Інтертоп» не афішує, навпаки - пробує надути покупців.

Марка взуття Lobster з´явилася в 1978 році в Королівстві Нідерланди, - бреше нам сайт компанії. Серед столичних рекламістів не є секретом, що назву, логотип і концепцію Lobster осінню 2006 року розробило креативне бюро Sahar. За непідтвердженою інформацією, одна з арт-директоров агентства особисто малювала ескізи взуття.

«Що це за фірма?» - запитав я, тримаючи пару Lobster, в одному з магазинів «Інтертоп». «Голландська», - відповів продавець. На етикетці вказана адреса в Амстердамі, на яку була зареєстрована торгова марка.


Десь на самому початку 90-х років ХХ століття, в лондонському районі Челси з´явилася цікава молода дівчина. Її часто можна побачити в найпопулярніших закладах англійської столиці, на художніх виставках, поетичних вечорах і просто на богемних тусовках. тільки дуже небагато знають, що дівчину звуть Хелен Браска. Вона - дизайнер і у неї є мрія – легка і витончена. Вона хоче придумати саме краще взуття в світі. Так, або приблизно так, зародилася одна з найпрогресивніших торгових марок взуття під назвою BRASKA, – знову розповідає нам казки сайт «Інтертопа».

Тим часом, BRASKA з´явилася на світ завдяки агентству, яке називалося тоді Saatchi & Saatchi. Назва була придумана копірайтером. Звичайно, Google ніякої Хелен Браска не знає.

Cайт braska.co.uk зареєстрований на якогось Євгенія Філатова. Адреса реєстрації - вул. Каштанова, 12-б. Це на Троєщині, а не в лондонському районі Челсі.

"Англійська фірма", - сказав мені інтертоповський продавець.


У кінці 2005 року стартувала шикарна рекламна кампанія Luciano Carvari під слоганом “Відтепер в Україні!» Малося на увазі, що на наш ринок виходить італійський бренд з історією. Підозра, викликана відносно низькими цінами, підтверджувалася російською мовою офіційного сайту carvari.com. При простій перевірці з´ясувалося, що він зареєстрований на дніпропетровську компанію, що управляє мережами з продажу взуттю “Gianni" і "Shabelski". Жодного сайту на італійському, підтверджуючого існування дизайнера Luciano Carvari і його "сім´ї спадкових взуттєвиків", Google не знає. У представленому на carvari.com досьє-легенді повно нестиковок, зате немає фотографії.


Компанія TJ Collection стверджує, що "була створена у Великобританії в 1992 році". Дуже може бути, адже реєстрація фірми-власника марки коштує в Лондоні близько $10 тисяч. Зараз компанія просуває 3 бренди: TJ Collection - для примодненного середнього класу, Chester - для любителів класики, Carnaby - для молоді. У їх рекламі використовуються обороти "продовжуючи старовинні традиції англійських майстрів", "неповторний англійський стиль", "серце свингующего Лондона 60-х". Та тільки в самій Англії ви не знайдете магазинів цих марок.
У 2005 році журнал "Маєш право" написав про те, що взуття всіх цих марок виробляється під Липецьком. Доказів цьому не було знайдено, зате в інтернеті з´явилися свідоцтва людей, що ніби то знають власників фірми, - Тімура і Юлію (їх ініціали закладені в назву TJ Collection). Свій бізнес вони починали в Уфі, зараз, з чуток, живуть в ЮАР.
"Красиве і зручне взуття виготовляється в Італії і Іспанії, на сімейних взуттєвих виробництвах, секрети майстерності в яких передаються з покоління в покоління", - cтверджує TJ Collection. "Дизайнери у них наші, замовлення розміщують на різних фабриках - ну, хто найвигідніші умови запропонує, тому і дістанеться. Буває, в Росії шиють, буває - в Китаї. У Італії потім фірмові устілки у всю партію вкладуть, в коробки запакують - і все, можна писати Made in Italy", - цитує інтернет-аноніма журнал «Російське життя».


(За матеріалами "Наш Киев")

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас