Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Одноразові підгузники: всі за і проти (частина 1)

Одноразові підгузники: всі за і проти (частина 1)
 

Тема одноразових підгузників обросла багатьма міфами. Відколи вони з’явилися на прилавках наших магазинів, почалися численні дискусії: хтось каже, що використовувати їх не можна за будь-яких обставин, хтось навпаки стверджує, що це чудовий винахід, який дуже облегшив життя мільйонів матерів, і нічого шкідливого чи небезпечного в них немає. Вас також бентежить питання: «Можна чи не варто використовувати одноразові підгузники?» - ось які аргументи щодо цього питання наводять фахівці.


Найпоширенішим «наклепом» на одноразові підгузники є те, що вони особливо небажані для хлопчиків, адже можуть стати причиною безпліддя у майбутньому (!). Більшість авторитетних лікарів заперечують цю думку, і головний аргумент, яким вони оперують є наступне: до 4 років сперматогенез (розвиток чоловічих статевих клітин) у дитини знаходиться в зародковому стані. Тому одноразові підгузники не можуть зашкодити, привести до безпліддя, оскільки ніяк не впливають на вищезгаданий процес.

Багато розмов точиться і навколо перегрівання дитини, яка одягнена в підгузник (його вже навіть встигли охрестити «парниковим ефектом» =). Цю гіпотезу також спростовують, наголошуючи на те, що даного ефекту (перегрівання) батьки часто досягають і без використання одноразових підгузників, бажаючи виразити міру своєї любові та піклування кількістю одягу, яку вони одягають на маля. Мова йде про поширене перегрівання дітей внаслідок недотримання температурного режиму у кімнаті, вдягання надмірної кількості одягу і т.п. В результаті цього дитина пітніє, на ніжній шкірі з’являються подразнення (пітничка).

Висновок з цього можна зробити наступний: якщо дитина в підгузнику – особливо уважно слідкуйте за температурою у приміщенні, де ви знаходитесь (оптимально – не вище 20°С, не перестарайтеся з обігрівачами) та доцільністю кількості одягу, яку ви одягаєте на дитя. Адже підгузник покриває значу частину поверхні тіла, додатково зігріваючи (сповільнює процес віддачі тепла).

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас