Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чому сьогодні все частіше жінки народжують великих дітей?

Чому сьогодні все частіше жінки народжують великих дітей?
 

Останнім часом поширеними стають випадки народження нетипово великих дітей: 5, 6, а то і 7 кг!!! Якщо раніше це було дивиною, лише зрідка траплялися такі «сенсації», то зараз чи не кожного місяця у новинах можна почути (прочитати) про народження чергового «богатиря», причому така тенденція спостерігається в усьому світі. Чому так відбувається, чи можна під час УЗД визначити вагу дитини, що знаходиться в утробі матері та чи можуть, власне, самі вагітні якось вплинути на набір ваги дитиною?



Нормою вважається вага новонародженого, яка складає не менше 3 кг і не більше 4 кг. Якщо ж плід великий (вага перевищує вказані показники) – існує високий ризик травматизації, адже таким діткам важче проходити пологовими шляхами. Народження великих дітей природнім шляхом – рідкісний випадок, адже існує великий ризик пологових ускладнень. Зазвичай, якщо лікарям вдасться передбачити нестандартні параметри плоду (він має великі розміри) – жінку готують до кесаревого розтину. Інколи лікарі і без проведення спеціальних досліджень можуть передбачити, що дитина народиться з великою масою тіла. Зазвичай так буває у сім’ях, де існує генетична схильність до цього (сама вагітна чи її чоловік народилися з великим показником маси тіла, чи така тенденція є в їхніх сім’ях), або якщо попередні діти (пологи вже не перші) народжувалися з вагою, яка перевищує стандартні показники – в такому випадку організм жінки є підготовленим до виношування і народження дитини великих розмірів. Визначаючи, потрібен жінці кесарів розтин чи ні, лікарі враховують і такі показник, як відповідність розмірів тазу жінки і розмірів плоду, кріплення пуповини до плаценти, кровопостачання матки, має значення і загальне фізичне здоров’я матері і т.п.

Чи можна за допомогою УЗД точно визначити, з якою масою тіла народиться майбутня дитина?

За допомогою УЗД практично неможливо встановити масу тіла дитини, що знаходить в утробі, адже після 33 тижня вагітності (всього їх 40) дитина вже набуває індивідуальних анатомічних форм. А лікарі визначають приблизну вагу плоду, враховуючи певні параметри (розмір голови, довжина стегна). Саме тому можна лише дуже приблизно встановити, скільки важитиме новонароджений малюк. Основним орієнтиром часто стає врахування генетичних схильностей (лікарі уточняють, з якою вагою народилася сама вагітна, її чоловік, попередні діти (якщо вони в сім’ї є)).

Чи може жінка якось вплинути на те, з якою масою тіла народиться її дитина?

Харчування вагітної має в цьому питанні велике значення, адже переїдання цілком може призвести до збільшення маси тіла плоду (особливо сприяє цьому пристрасть до солодощів, виробів з борошна, копченостей). Найбільше дитина набирає у вазі в останні місяці внутрішньоутробного розвитку, коли вже всі органи і системи маленького організму сформовані. Знаючи це, майбутні матусі можуть попередити надмірне збільшення маси тіла дитини, а відповідно – знизити ризик ускладнень і травм під час майбутніх пологів. Проте, зазвичай, в такий спосіб можна лише злегка щось коригувати, адже основною причиною народження великих дітей є спадковий фактор.

Автор: Марта Павлюк
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас