Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Поради батькам: як привчити дитину до прибирання

Поради батькам: як привчити дитину до прибирання
 

Дошкільний вік – найкращий час для привчання малюка до порядку. І зробити це необхідно не тільки, щоб полегшити роботу по дому мамі. Цей навик відіграє важливу роль у розвитку дитини, виховує в ній відповідальність. Але прибирання в будинку залишається однією з найменш улюблених дітками справ, тому привчати малюка до порядку потрібно грамотно і поступово. Наші поради допоможуть вам досягти успіху, витративши мінімум сил і нервів.

Отже, як привчити дитину до прибирання та порядку?

Порада 1: Поясніть, навіщо це потрібно.

Так, для вас це очевидно, але не для вашого дошкільника. Розкажіть, навіщо потрібно прибиратися в кімнаті, навіщо підтримувати чистоту в будинку, навіщо зберігати речі в порядку. Крім того, починаючи привчати малюка до прибирання , підбирайте правильні слова. Сказавши «поприбирайся у себе в кімнаті», ви навряд чи отримаєте очікуваного результату, так як дитина може ще не зовсім чітко розуміти, що потрібно зробити. Замість цього попросіть малюка скласти іграшки в коробку, поставити книжки на полицю і т.д.

Порада 2: Організуйте дитячу кімнату так, щоб прибиратися було легко.

У доступному для малюка місці розмістіть коробки з іграшками, книжкові полички, ящики з одягом і т.д. Щоб дитина швидше запам'ятала, що куди складати, можете наклеїти бірочки з написами або картинками з журналів, що вказують на вміст коробки або ящика. У дитини повинна бути можливість прибирати і підтримувати порядок самостійно, а не просити вас кожен раз, наприклад, поставити книги на високу полицю.

Порада 3: Грайте у прибирання.

Можливостей грати у прибирання дійсно багато, справа лише за вашою фантазією. Ви можете змагатися з малюком, хто швидше – ви приберете книги або він іграшки; можете засікати час і заохочувати дитину, якщо вона впоралася швидше. Можна звернутися за допомогою і до комп'ютерних ігор. Зараз існує багато тематичних ігор, які покажуть малюкові, що прибирання - це цікаво.

Порада 4: Прибирайтеся під музику.

Так, прибирання – не дуже веселе заняття, тому малюк може робити його вічно. Включивши веселу ритмічну музику, ви прискорите процес наведення порядку і зробите його не таким нудним. Адже ви напевно і самі помічали, що безліч рутинних справ простіше робити під музику.

Порада 5: Прибирайтеся вдвох.

Для початку дитині може бути складно прибирати все самостійно. Не залишайте її одну, допоможіть. Можна розподілити список обов'язків або робити все одночасно. Так ваш малюк буде відчувати вашу підтримку.

Порада 6: Зробіть прибирання частиною щоденної рутини.

Привчаючи дитину до порядку, ви повинні змушувати її прибирати за собою регулярно, а не час від часу. Привчіть малюка, що перед обідом або прогулянкою обов'язково потрібно скласти іграшки на місце, перед сном – поставити всі книги на полицю.

Порада 7 : Чи не переробляйте все за дитиною.

Так, можливо, ваш дошкільник не зможе відразу навчитися наводити ідеальний порядок. Але майте терпіння не переробляти за ним прибирання – не показуйте, що він все робить не так. Змиріться з цими недоліками і акуратно підказуйте, щоб дитина сама навчилася наводити хороший порядок. Також не зліться на повільність малюка. Пізніше він навчиться робити все швидше. А зараз наберіться терпіння не переривати цей довгий процес, щоб по-швидкому забратися самостійно. Інакше дитина буде навмисне повільно прибиратися, щоб мама зробила все сама.

Порада 8 : Правильна поведінка батьків.

Як було сказано вище, не відразу ваш малюк все робитиме правильно. Наберіться терпіння не лаятися, а спокійно, чітко і ясно пояснювати, що дитина зробила не так. Постарайтеся не кричати і в тих випадках, коли дитина «хотіла як краще, а вийшло як завжди». Якщо вона не тією ганчірочкою (або взагалі не ганчіркою) витерла розлитий на підлогу чай. Просто поясніть, що для підлоги і столу ганчірки різні. Заохочуйте малюка за всі старання. І якщо він хоче допомогти в тому, що ви йому поки що не можете довірити, наприклад, вимити посуд, наберіть йому в тазик води і дайте пару небитких предметів – нехай тренується.

Навчання малюка, будь то прибирання або будь-який інший необхідний навик, має проходити в гарному настрої. А якщо ви будете постійно дратуватися, сердитися, кричати, дитина ніколи не полюбить це робити.

Автор: Сальнікова Анна
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас