Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Молодіжний кредит: благими намірами держави квартиру не вимостиш

Кредити

Ключиком до можливості одержати заповітну житлоплощу для них повинне було стати молодіжне кредитування. Державна програма молодіжного житлового будівництва передбачала виділення довгострокових пільгових кредитів для молодих родин і самотніх молодих громадян. Сьогодні ж на пільгове кредитування катастрофічно не вистачає грошей, а вартість житла продовжує рости.

Проблема забезпечення житлом молоді виникла дуже давно. Ще тоді, коли Країна Рад створила багатомільйонні черги на квартири, поставивши молодь у їхній кінець. Для держави в цьому була і економічна, і політична вигода. По-перше, простоявши в черзі близько 15 років, будь-яка радянська людина вже відробляла державі вартість "безкоштовної" квартири. По-друге, черга на багато років прив´язувала людей до одного місця проживання й роботи.

Пройшли роки, але проблема не зникла. В Україні сьогодні 90 тисяч молодих родин стоять на квартирному обліку в надії одержати житло. Тільки на нашому півострові майже 6 тисяч молодих кримчан не мають власного житла. Але навіть ця цифра не відображає реальну картину. Адже багато хто, знаючи про те, що черга на квартиру може тривати нескінченно, воліють у неї не ставати. Часто через складну соціально-економічну ситуацію та подорожчання житла самостійно вирішити "квартирне" питання молодим людям не вдається. Тому держава, що думає про власне майбутнє, була просто зобов´язана допомогти рохв´язати цю складну ситуацію.

Завдяки Державній програмі молодіжного житлового будівництва молоді родини одержали можливість придбати квартиру, як у новому будинку, так і житло, що вже мало власника, із частковою компенсацією відсотків по кредитах. Із самого початку більшою популярністю користувався другий варіант, тому що квартири в новобудовах коштують незрівнянно дорожче б/у житла.

Головною діючою особою у всьому, що стосується молодіжного кредитування, є Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву - бюджетна організація, що є посередником між Держбюджетом України та молодими людьми, що бажають придбати житло. Цей Фонд має свої регіональні відділення у всіх областях України.

Загальний механізм роботи в сфері молодіжного кредитування споконвічно був нескладний: банк видавав молодій людині кредит під відсотки, після цього вже хазяїн квартири повинен був повернути банку сам кредит плюс відсотки за користування ним. При чому кредитні відсотки частково компенсував Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву.

Підбором і оформленням покупки квартири займалися агентства нерухомості, які підписували договір з відділенням Фонду в тому регіоні, у якому купували квартиру, і договір з банком, що надає потенційному новоселові молодіжний кредит.

Через те що рядовому громадянинові без спеціальної підготовки складно розібратися у всіх банківських тонкощах, агентство допомагало вибрати й банк, що, видаючи кредит, вимагав стандартний список необхідних документів як то: паспорт громадянина України; довідка із психоневрологічного диспансеру; довідка про присвоєння єдиного коду платника податків; довідка з місця роботи із вказівкою строку роботи на підприємстві, займаної посади та середньомісячної суми доходу за останні шість місяців.

Після того, як укладався договір з агентством нерухомості, і банк давав "добро" на видачу кредиту, разом з агентством підшукувалася квартира, підписувався попередній договір із продавцем, банк перевіряв документи на квартиру, а агентство - всі обставини, пов´язані з нею, підписувався договір купівлі-продажу, кредитний договір і готово - ви власник свого житла.

Хто ж мав право на пільгове фінансування або що це за "молодь", що могла претендувати на кредитну допомогу?

Відповідно до Порядку часткової компенсації процентної ставки кредитів комерційних банків молодим родинам і самотнім молодим громадянам на будівництво й придбання житла "позичальником могла стати молода родина або самотній молодий громадянин, які одержують у комерційному банку кредит на будівництво (реконструкцію) або придбання житла". Споконвічно позичальниками могли бути не тільки подружжя, але й неповна родина - мати/батько, що мають неповнолітню дитину або декількох дітей, а також самотні молоді громадяни. Обов´язкова умова для одержання молодіжного кредиту було одна - вік позичальника не повинен був перевищувати 35 років.

Такі вигідні умови залучили безліч бажаючих. До того ж, до Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву було пред´явлено багато претензій, що кредити роздають тільки "своїм", тому з 2006 року на одержання молодіжного кредиту ввели відкрите рейтингування.

Вік кандидатів на державну допомогу скоротили до 30 років і додали ще кілька пільгових категорій громадян - першочергових, людей із критичним віком, молодих вчених, провідних молодих спортсменів і осіб, які дуже довго стоять на квартирному обліку.

Виходить, що якщо ви до 29 років не встигли народити мінімум трьох дітей, захистити дисертацію або поставити світовий рекорд (багатодітні одержують по рейтингу максимальні 10 балів, учені й спортсмени - по 8 і т.д.), то просто приналежність до групи "до 30 років" нічого не обіцяє. Тобто, першим одержує житло той, у кого вищий бал. Якщо навіть ви якимсь дивом набрали 10 балів і начебто б прийшли до фінішу, поява в списках багатодітної родини (за кожну дитину додається 1 бал) або великого вченого відразу ж відкидає вас назад.

До речі, навіщо в цьому списку з´явилися дві останні категорії, незрозуміло. Видатні спортсмени сьогодні не мають проблем з фінансами, а на квартирному обліку довго стоять ті, хто знаходився там з народження в складі родини. Чим вони краще інших? До того ж за новими правилами кредит став недоступним для самотніх людей.

Збільшився й список документів, які необхідно надати кандидатові на одержання молодіжного кредиту. Тепер він містить у собі:
  • Заяву на одержання кредиту.
  • Довідку про перебування на квартирному обліку.
  • Довідку про склад родини.
  • Копію свідоцтва про шлюб.
  • Паспортні дані.
  • Копію свідоцтва про народження дитини або дітей.
  • Довідку про доходи з місця роботи або договорів поручительства.
  • Копію довідки про присвоєння індивідуального ідентифікаційного номера.
  • Кандидат, що здійснює будівництво або реконструкцію житла надає будівельний паспорт, затверджений органом архітектури та проектно-кошторисну документацію.

    Але найбільш неприємним сюрпризом, що відбив бажання в багатьох молодих людей претендувати на молодіжний кредит, стали нововведення при частковій компенсації банківських відсотків. Спочатку по цій програмі обов´язковою умовою стало перебування на квартобліку. Через це ті родини, які дійсно мали потребу в житлі, але не були на обліку через відсутність прописки, втратили право претендувати на часткову компенсацію. Але цього здалося мало, і чиновники вирішили обмежити строк погашення позики, що раніше становив 20-30 років, п´ятьма роками. А із грудня 2005 року часткову компенсацію банківських відсотків взагалі призупинили.

    Ситуація, що виникла, має всі шанси перерости в голосний скандал. Адже саме завдяки частковій компенсації кількість договорів на одержання молодіжного кредиту збільшилося з тисячі в 2004 році до 15800 тисяч в 2005-му. Але вже в середині минулого року почала накопичуватися заборгованість держави перед кредиторами. Проте Фонд продовжував давати довідки й підписувати договори. Але до того моменту, коли Правління Фонду припинило приймати документи для складання договорів, значне число громадян, що одержало довідки, не встигли купити житло. У листі державного органа банкам відзначалося, що з такими позичальниками договори про компенсацію будуть складатися в 2006 році. Рік вже наближається до кінця, але цього так і не трапилося, тому що дотепер діє мораторій на часткову компенсацію банківських відсотків.

    Донедавна певні надії покладали на держбюджет 2007 року. Але в законопроекті на ці цілі передбачене всього 100 з невеликим мільйонів гривень, за допомогою яких Фонд ніяк не зможе розрахуватися по рахунках уже діючих договорів, не говорячи вже про складання нових. А тисячі молодих родин, які розраховували на підтримку держави, змушені будуть виплачувати кредит у повному обсязі без обіцяної компенсації.

    До того ж невідомо як обов´язкова умова перебування на квартобліку позначиться на людях, які вже одержали довідки, придбали житло, виплачують за нього чималі відсотки й чекають складання договору про часткову компенсацію, але на цьому самому обліку не значилися. Чи не виявляться вони знову біля розбитого корита?

    Традиційне питання: хто винуватий і що робити? Чому дотепер не зроблені висновки із ситуації і не покарані винні, а молодь не одержує обіцяної допомоги? Не хочеться вірити в елементарну некомпетентність товаришів, покликаних виконувати державну молодіжну політику. І ще менше хочеться думати, що це була заздалегідь спланована акція по одержанню чималих прибутків від обдурених солодкими обіцянками громадян. Реклама про доступне молодіжне кредитування красувалася скрізь. Завдяки їй банки, ріелтери, страховики й інші працівники ринку нерухомості отримували великий прибуток від надання послуг довірливій молоді. Держава в особі "як завжди невідомих" чиновників, можна сказати, просто "кинула" молодь, поступивши, як звичайний аферист.

    Особливо цинічно на цьому тлі звучать слова про успішну молодіжну політику в Україні й "щирі" поздоровлення з різноманітними молодіжними святами. "Не словом, а справою", добродії!

    Молоді люди поступово звикають, що розраховувати в Україні можна тільки на власні сили, а безкоштовний сир буває тільки в мишоловці. Благо, влада своєю діяльністю постійно переконує в правильності такої позиції. А тому, у випадку нерозв´язання цієї проблеми, можна чекати рішучих і активних дій з боку потерпілої молоді. А це тисячі родин по всій Україні. Запобігти конфлікту влада поки ще може, але є чи в неї на це бажання?


    (За матеріалами Освітнього порталу)
  • Файли для завантаження

    Цікавий матеріал для вас