Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Про погані і хороші іграшки для дітей

Про погані і хороші іграшки для дітей
 

Асортимент сучасних магазинів дитячих іграшок вражає своєю різноманітністю. Але на практиці, обходячи всі ці полки з численними іграшками, як вибрати ту, яка не тільки сподобається крихітці, але і принесе користь? Завдання не з простих, але сьогодні ми спробуємо розібратися в цьому.



Гра – це основа розвитку для маленької дитини, через гру малюк пізнає світ навколо себе, розвиває своє мислення і фантазію, а також вчиться взаємодіяти з навколишнім світом. Хороша іграшка – та, яка допомагає дитині розвиватися і з якою крихітці приємно грати. Які ж іграшки можна віднести до цього числа?

Це ті, які не наділені власною активністю: така іграшка не повинна ходити, говорити, махати руками, співати та інше, тому як такі іграшки весь пізнавальний процес гри зводять до примітивного натискання кнопок. Сучасні інтерактивні іграшки не розвивають уяву, тому що замість того, щоб дитина сама придумувала, що лялька сказала ведмедю, можна просто натиснути на кнопку і вибрати з уже наявних фраз.

Ще одна яскраво виражена негативна сторона «модних» іграшок – спотворення образу людини. Зараз у моді вампіри, перевертні, інопланетяни, роботи і тому подібні іграшки, які відверто кажучи, мають страшний, лякаючий вид. Такі іграшки можуть призвести до спотвореного сприйняття і порушення психіки дитини в самому юному віці.

Серед іншого, є багато і «розвиваючих» ігор, які допомагають дитині вивчити анатомію людини. У наборі такої гри є тіло людини і окремі органи, які малюк повинен правильно розташувати в тілі. У процесі такої гри для дитини стає цілком природним, що людину можна розкласти на частини, а потім зібрати назад, і все в порядку. Такого роду ігри ведуть до порушення цілісного сприйняття як самої людини, так і її місця в цьому світі.

На сьогоднішній день найкращими іграшками вважаються наші традиційні ляльки, машинки, м'які ведмеді, прості м'ячі, набори інструментів для хлопчиків і посуду для дівчаток, конструктори і т.д. У процесі гри дитина сама повинна придумувати, створювати свій світ, обігравати свої ситуації, а іграшка повинна в цьому допомагати.

За останніми підрахунками сучасна дитина має близько 200 іграшок у своїй кімнаті. Як ви думаєте, чи потрібні вони їй? Ні, в середньому малюкові потрібно не більше 10-12 іграшок, але для різних варіацій гри його уяви. А батьки можуть допомогти придумати різноманітні ролі для тієї чи іншої іграшки замість того, щоб щоразу купувати нову.

Автор: Сальнікова Катерина
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас