Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Інтерв´ю з молодою мамою і популярною українською співачкою Alyosha

Інтерв´ю з молодою мамою і популярною українською співачкою Alyosha
 

1. Чи помітили ви за собою, що змінилися, після появи у вашому житті сина? Чи позначилося це на вашому характері, принципах, цінностях?

Мені здається, життя кожної жінки, кожної мами умовно ділиться на періоди: до народження дитини і після. З появою сина у нас повністю помінялися побут і режим. Я також стала більш зібраною, організованою, навчилася поєднувати виховання Романа, роботу на студії, гастролі й інше. Не можу сказати, що змінився мій характер. І цінності, і принципи залишилися колишніми. Хіба що зараз я намагаюся їх прищепити і синові.



2. Чи змінилася ваша творчість з приходом у ваше життя дитини?

Ви знаєте, не змінилося. Я все так само пишу пісні, так само працюю на студії, так само віддаюся своїм слухачам на концертах. Єдине, тепер я знаю, що вдома на мене завжди чекає синочок, для якого я все це роблю, для якого живу і співаю.

3. Крихітці недавно виповнився рік. Чи можна вже зрозуміти, на кого з батьків він схожий більше? Чий характер в ньому проявляється?

Він у нас блондин з блакитними очима. Міміка у нього Тараса. При цьому він трохи схожий і на бабусь, і на дідусів. А взагалі, сам на себе, звичайно!

4. Ви годували малюка груддю і збиралися відлучати після року. Нещодавно Ромі виповнився рік, ви не передумали?

Я годувала Рому груддю більше року і вважаю, що цього достатньо. У перший рік життя дитина отримує з молоком матері всі найкорисніші речовини. Навіть відлучаючись на концерти, я залишала молоко для сина. Після року ми почали привчати Рому їсти самостійно.

5. Як Рома зараз спить ночами? Часто будить чи дає батькам висиплятися?

У нас з сином один режим на двох. Ми разом прокидаємося о 5.30-6.00 ранку. Я звикла до його графіку і зараз особливого дискомфорту, який відчувала в перші кілька місяців після народження, вже не відчуваю. Звичайно, бувають моменти, коли Ромка вередує, але зазвичай це через те, що ріжуться зубки.

6. Що для Вас «добрий/ідеальний ранок»? Опишіть його, будь ласка.

Коли всі прокидаються в доброму гуморі, і якомога пізніше!

7. Які ранкові ритуали є у вашій родині? З чого обов'язково повинен початися день?

У Ромки починається день з розмов, поки що зрозумілих лише йому. Саме цими розмовами він будить всіх! Потім я встаю, беру його на руки, і ми йдемо вмиватися – це обов'язковий елемент кожного ранку. Ставлю його на стільчик перед умивальником. Він дуже любить плескатися у воді, підставляє руки під струмінь і розбризкує воду по сторонам. Потім я його відпускаю, і поки він бігає по квартирі, продовжуючи своїми піснями будити всіх інших, я готую йому їжу.

8. Чи практикуєте ранковий масаж/ зарядку з крихіткою? Під музику чи співаєте йому самі?

Практикуємо. І не тільки ранковий, а й денний, і вечірній, а іноді і нічний! Рома любить масаж і зарядку. Зазвичай це проходить під якісь лічилки, віршики.

9. Існує думка, що музика допомагає розвивати малюка, причому навіть масаж під музику буде більш ефективний. Чи згодні ви з цим?

Звичайно, згодна. Музика – це хвилі, це енергія в чистому вигляді, яка проникає крізь тіло і допомагає нам налаштовуватися. Ми як радіоприймачі вбираємо цю енергію. Музика однозначно структурує наш організм і накладає на нього "шари" прекрасного, любові та творчості.

10. Ви розповідали, що перше слово Рома вимовив "мама", а якими були наступні слова малюка? І що сьогодні він вже вміє говорити і робити?

Так, Ромочка одного разу випадково сказав «мама». Я збиралася на зйомку, а моя мама йшла з ним по коридору, як раптом Рома сказав: «Мама». Я відразу підбігла до нього, щоб ще раз почути бажане слово, але він його не повторив і поки що не говорив знову. Ось так випадково першим словом виявилося «мама».

Зараз він вже бігає, з кожним днем набираючи швидкість))) Іноді дуже складно за ним встигнути. Вміє правильно злазити з ліжка, намагається сам їсти ложечкою, знає, як одягатися, просмикує ручки і ніжки сам, ділиться частуваннями, намагається повторювати пісеньки, які ми наспівуємо, допомагає прибирати... І ще багато всього. Навчається щодня)

11. Чи з'явилися у вас свої сімейні традиції, які вас об'єднують?

Навіть не знаю... Ми і без традицій єдині! Часто всією сім'єю гуляємо, виїжджаємо в Конча-Заспу, там дуже хороше повітря, а заодно набираємо воду з бювету.

12. До кого найбільше прислухаєтеся в питанні материнства? До кого звертаєтеся за порадою?

Моя мама виховала трьох дітей, а Ромка у неї вже третій онук. Як ви думаєте, у кого я буду питати поради? Звичайно ж, у мами) Ну і без власної інтуїції я теж не обходжуся. Жінка, яка стала матір'ю, краще, ніж будь-хто, відчуває, що потрібно її дитині!

13. Ви казали, що не вдаєтеся до допомоги нянь, вам активно допомагають бабусі. Чи плануєте щось змінювати в цьому питанні?

Ще будучи на дев'ятому місяці вагітності, я подивилася одну програму про нянь, після якої твердо вирішила, що чужі люди не будуть виховувати мою дитину. Тому що чужа людина не може любити її так, як рідні. Саме тому головними помічницями у вихованні сина є наші з Тарасом мами. Їм я можу сміливо залишити Рому і не переживати, що вони дозволять собі вдарити дитину, якщо вона буде плакати чи вередувати, як це було в тій програмі. Поки що мене такий порядок влаштовує. І бабусі раді допомагати, вони шалено люблять свого внука!

14. Як ви вважаєте, на чому не можна економити, коли мова йде про дітей?

Однозначно на харчуванні. Тільки здорові продукти, найкорисніші, найсвіжіші. У такому віці, коли організм активно росте і розвивається, дуже важливо правильно годувати малюків. Також ми намагаємося не економити на засобах по догляду: шампунях, милах, кремчиках і іншому. І, звичайно ж, завжди намагаємося підібрати якісний, надійний підгузник і серветки. На цьому теж не економимо. Можна заощадити на одязі, так як гардероб малюка повністю оновлюється кожні три місяці – модником стати він ще встигне!

15. Без яких сучасних речей для дітей не змогли б обійтися і дня?

На першому місці, звичайно, підгузники, хоча... вдома він часто бігає в трусиках) Але до того, як дитина стане на ноги, звичайно, підгузники дуже рятують! Мабуть, це найголовніша річ, без якої не обійтися й дня)))

16. На що звертаєте увагу при виборі підгузника?

Довіряю світовим брендам, тому що розумію: такі компанії несуть відповідальність за свою продукцію й дорожать своїми клієнтами. Обираю підгузники, в яких синові зручно, які надійно утримують і не пропускають вологу. Може, це не найголовніше, але також звертаю увагу на дизайн. Дуже подобаються підгузники з картинками, які веселять і малюків, і батьків.

17. Ким ви бачите свою дитину в майбутньому? Ви помічаєте у неї схильність до чого-небудь? Чи плануєте віддавати його на заняття мистецтвом або спортивні секції? Можливо, на спів? З якого віку?

Ми будемо дивитися, наскільки він готовий до чогось. Змушувати дитину насильно чимось займатися ніхто не буде! Я думаю, з трьох років ми запропонуємо Ромці якісь розвиваючі гуртки, а поки у нас вдома дуже багато дитячих книжок, мама Тараса викладач, і вона з ним періодично займається.

18. Рома народився в музичній сім'ї, адже його мама і тато співаки. Швидше за все, музика оточує його з утроби. Ви співали малюкові, коли були вагітні? Якщо так, що саме?

До 7-го місяця вагітності включно він брав участь у всіх моїх концертах, а їх було чимало. Потім стало спокійніше, і я вже співала йому колискові, різні інші пісні, але більш повільні, так як він ще в животику виявляв свою непосидючість, намагалася його заспокоювати.

19. Чи виявляє Рома інтерес до музики? Чи намагається танцювати чи, можливо, підспівувати мамі з татом?

У це складно повірити, але зараз, коли він ще не розмовляє, він уже співає! Наспівує собі щось під ніс весь час. А ще він дуже уважно слухає. Ніколи не засне під колискову – буде слухати від початку до кінця, і тільки потім засне.

20. Чи хотіли б ви, щоб він пішов по ваших з чоловіком стопах і став артистом?

Ми з Тарасом не будемо тиснути на сина і до чогось підштовхувати. Він сам повинен вибрати свій шлях, а ми зі свого боку будемо сприяти, щоб у нього все вийшло на обраному шляху. Для нас головне, щоб він виріс щасливою, доброю і розуміючою людиною, щоб умів нести світло, а ким він буде: артистом, економістом або пожежником – питання друге.

21. Є мами, які не просто поєднують роботу і виховання малюка, вони беруть дитину з собою. Чи берете ви Рому з собою на концерти? Зараз Рома вже підріс, не думали брати його з собою на гастролі, якщо буде необхідність?

Поки такої необхідності не було. Та й бажання, чесно кажучи, теж. Син ще зовсім маленький. Поки хочеться його максимально відгородити від шоу-бізнесового не найсприятливішого середовища. Впевнена, у нього при бажанні ще буде багато можливостей зануритися в цей світ.

22. Зараз все більше мам не бажають обмежувати свою мобільність і з перших місяців подорожують зі своїм чадом. З якого віку ви плануєте брати малюка з собою на відпочинок або поки про це не думали?

Поки що у нас з Тарасом не було часу як слід відпочити, тому питання про те, брати з собою дитину чи ні, не стояло. Але, я думаю, що незабаром ми зможемо виїжджати у відпустку всією сім'єю, включаючи найменшого.

23. Чи легко вам дається материнство? Чи замислюєтеся вже про другу дитину?

Замислююся. Не хочу, щоб у Роми з сестричкою або братиком була велика різниця у віці. Але також розумію, що все складеться так, як повинно. Потрібно, щоб пройшло трохи часу і син трохи підріс. Мені подобається роль мами. Мені подобається віддавати свою любов і тепло цьому маленькому комочку радості. Я розумію, наскільки для нього це важливо, і мене просто переповнює почуття щастя! Відчувати себе мамою – це велика честь, за яку я щодня дякую цьому світові.

24. Якою найціннішою порадою, яку ви коли-небудь отримували відносно сім'ї та материнства, ви б хотіли поділитися?

Ніколи не ігноруйте своє дитя! Немає кращого заспокоєння і ліків від усіх недуг, ніж мамині руки і любов! Не думайте, що дитина звикне бути постійно на руках або спати тільки з вами, адже все будується на вашому сприйнятті цих звичок! Якщо ви для себе усвідомите, що для дитини це зараз необхідно, що це перехідний етап на іншу вікову сходинку, то і дитина це відчуватиме і нормально підлаштується разом з вами. Мама і дитя – єдине ціле! Не розривайте цей зв'язок! Адже він дуже важливий для вашої дитини!
_______________________________________________________________________________________

підгузники Pampers Active Baby-Dry

Для того, щоб сон малюка був повноцінним, а ранок бадьорим підійдуть підгузники Pampers Active Baby-Dry, які забезпечують до 12 годин сухості!

Вони мають:

• Новий рельєфний поглинаючий шар

• Унікальну основу, що надійно утримує вологу всередині до 12 годин

• М'які еластичні боковинки для комфорту малюка

• Новий веселий дизайн

вологі серветки Pampers Sensitive

А для ніжного очищення шкіри малюка при меншому терті підійдуть вологі серветки Pampers Sensitive. Їхні особливості:

• Унікальна текстура SoftGrip

• Тепер на 15% щільніші* із суперм'якою текстурою

• Не містять ароматів, пройшли дерматологічні тестування

• М'якість дотику до шкіри доведена клінічно

* у порівнянні з попередніми вологими серветками Pampers

РЕКЛАМА МЕДИЧНОГО ВИРОБУ. НЕОБХІДНО ПРОКОНСУЛЬТУВАТИСЯ З ЛІКАРЕМ ПЕРЕД ЗАСТОСУВАННЯМ МЕДИЧНОГО ВИРОБУ.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас