Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Інтимне життя після пологів: коли можна його починати?

Інтимне життя після пологів: коли можна його починати?
 

Народження дитини – подія, яка приносить стільки змін в сімейний устрій, складно навіть назвати сферу життя новоспечених батьків, на яку б не вплинула поява дитини. Сексуальне життя – не виключення. Причин тут достатньо: по перше, відбуваються гормональні зміни в організмі жінки, що народила, не вникаючи в деталі, простими словами можна охарактеризувати це наступним чином: жінка починає ідентифікувати себе в першу чергу як мама, а вже потім – як дружина, кохана...



Додайте до цього зміну звичного устрою життя, зміни у зовнішності, через які жінка може комплексувати, додаткові обов'язки, що виснажують новоспечену матусю (особливо на початку, коли досвіду мінімум та й сили після пологів ще не відновилися), можливий і страх болю, особливо, якщо жінка пережила епізіотомію (розсічення промежини) чи були інші травми. Здавалося б, про який секс тут може бути мова? Чоловік в момент поповнення сім'ї також почувається дещо розгубленим, навіть якщо вже давно мріяв стати батьком і вважав себе повністю готовим до такої почесної ролі. Ось вам цілий перелік фактів і нюансів, які аж ніяк не сприяють розквіту сексуального життя подружжя.

Коли вже можна?..

Отже, повертаючись до основної теми статті, ще раз хочеться підкреслити, що всі ці нюанси, які пов'язані з гормональними та емоційними змінами, є тимчасовими. Природа просто дає час жінці відпочити та відновитися після виснажливої вагітності і пологів.

Щодо більш точних показів до початку статевого життя після пологів, вони є наступними: якщо пологи були фізіологічними, перші інтимні стосунки можливі не раніше ніж за два місяці після пологів; якщо жінка народжувала шляхом кесаревого розтину, близькість можлива через два з половиною місяці. Якщо почати інтимне життя раніше, Ви ризикуєте інфікувати ще незагоєні шрами (після кесаревого розтину), тріщини чи розриви. Також, за більш короткий термін, матка не встигає повернутися в допологову форму, слизові оболонки не приходять у свій звичний стан, мають, також, відновитися внутрішні ушкодження, тому можливі неприємні відчуття під час статевого контакту (якщо він відбудеться раніше вказаних вище термінів).

Подружжя може мінімізувати усі перелічені негативні сторони впливу перехідного періоду, що наступив, на їхнє сексуальне життя, головне – взаєморозуміння та підтримка, які потрібні обом. Допоможіть одне одному ввійти в нову роль, опанувати її, вже зовсім скоро все повернеться на свої місця!

Автор: Марта Павлюк
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас