Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

5 помилок батьків, через які малюки погано сплять

5 помилок батьків, через які малюки погано сплять
 

Стикаючись з порушеннями сну у малюка, батьки часто шукають причину проблеми в самій дитині, не замислюючись про те, що негативно на сон малюка можуть впливати саме їхні дії.



Повноцінний, міцний сон дуже важливий для психічного та фізичного здоров'я малюка. Уві сні дитина не тільки впорядковує отримані за час неспання знання про світ, а й зростає: в цей час соматотропин (гормон росту) секретується організмом в найбільш значних кількостях. Поліпшити якість сну дитини ви зможете, якщо перестанете здійснювати наступні помилки.

Помилка 1: Порушення режиму сну дитини

Активний ритм життя сучасної людини позначається і на дітях: через зайнятість батьків діти рідко коли лягають спати в один і той самий час. Порушення режиму часто стає причиною проблем зі сном у малюка.

Рішення. Не чекайте, поки малюк почне позіхати і терти очі, щоб укласти його в ліжечко. Робіть це щодня в один і той самий час: закінчити свої справи ви зможете після того, як малюк засне.

Помилка 2: Малюк часто спить в русі

Ви помітили, що малюк швидко засинає, якщо його качати в колисці або колясці, і тепер активно використовуєте це знання, щоб укласти його спати вдень або навіть вночі? Лікарі дуже скептично ставляться до такої тактики. «Сон малюка під час руху – будь то погойдування в колисці, в колясці або на задньому сидінні автомобіля – це поверхневий сон: щоб зрозуміти, про що я говорю, згадайте якість свого сну в літаку», - відзначає педіатр, експерт ТМ Helen Harper Наталія Гейко. Такий сон не дозволяє організму повноцінно відпочити, відновитися.

Рішення. Заколисування використовуйте лише для того, щоб заспокоїти дитину. Коли малюк засне, заколисування потрібно припинити.

Помилка 3: Навколо малюка багато відволікаючих чинників

Укладаючи дитину спати, батьки часто залишають включеним нічник або кладуть у ліжечко якусь іграшку – музичну, яскраву або ж іграшку з різнокольоровими вогниками. Не варто дивуватися, що малюк в такому випадку погано засинає: подібні іграшки відволікають його увагу.

Рішення. З народження привчайте малюка спати в темній кімнаті. Відмовтеся від наклейок-зірочок на стінах і стелі, включеного телевізора, комп'ютера – розваги під час сну малюкові не потрібні.

Помилка 4: Малюкові некомфортно в підгузку

Мокрі або незручні підгузники викликають дискомфорт у малюка. В результаті дитина перевертається уві сні, часто прокидається.

Рішення. Вибирайте для малюка якісні засоби особистої гігієни, які не тільки добре вбирають і надійно утримують рідину всередині, але і забезпечують комфортні відчуття. Так, анатомічна форма ультрам'яких чотиришарових підгузників нової лінійки Helen Harper Baby забезпечує малюкові захист від протікань, супереластичні боковинки не сковують рухів, а дихаючий верхній шар дарує свіжість і комфорт.

Помилка 5: Не дотримується ритуал відходу до сну

Або ж такий ритуал просто відсутній, так як батьки не вважають його необхідним. Тим часом він все ж таки потрібен: щоденне чітке дотримання послідовних кроків допомагають дитині заспокоїтися і налаштуватися на сон.

Рішення. Придумайте і дотримуйтесь ритуалу відходу малюка до сну. Для немовлят це може бути одягання в нічний костюмчик, обійми мами і колискова; для діток постарше – прийняття ванни і читання казки.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас