Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Діти та комп´ютери – новий погляд досвідченого психолога

Діти та комп´ютери – новий погляд досвідченого психолога
 

Ноутбуки, планшети, комп'ютери, смартфони – ці речі є у кожної дорослої людини і зовсім не дивно, що дитина з самого раннього віку тягнеться до них. Як на це реагувати? Одні батьки вважають, що всі ці технології позбавляють дитину нормального спілкування і намагаються максимально захистити своє чадо від цього, інші ж навпаки, не бачачи нічого поганого, дозволяють годинами грати. Сьогодні хочемо познайомити вас з незвичайним поглядом досвідченого психолога Юлії Гіппенрейтер на це питання.



Комп'ютери – це погано чи добре для дитини?

Варто розуміти, що сьогодні ми живемо у вік комп'ютерних технологій, і, на жаль, від комп'ютерів ви нікуди не дінетеся, рівно як і ваша дитина. Питання скоріше в іншому – що саме дитина робить з комп'ютером? Подивіться уважно, чим займається ваш малюк і поступово спробуйте включитися в цей процес. Спільний процес спілкування з технікою зблизить вас і, таким чином, граючи разом або вивчаючи щось нове і цікаве, ви зможете поступово спрямувати діяльність дитини в корисне русло.

Не пускайте спілкування дитини з комп'ютером на самоплив. При контролі ваш домашній ноутбук або планшет зможе стати відмінним джерелом знань для вашої дитини, в іншому випадку різноманітні комп'ютерні ігри теж володіють елементом навчання. Але ви впевнені, що хочете, щоб вашу дитину вчила комп'ютерна гра замість Вас ?!

Дитина проводить багато часу за комп'ютером, як себе вести?

Ви повинні розуміти, що сам по собі комп'ютер нічого не значить, він не володіє живими емоціями, на відміну від однолітків і батьків, але він здатний викликати їх, конкуруючи з обмеженим колом інтересів тих же однолітків і батьків, явно не на користь останніх. Що робити? Розвивайтеся! Розвивайтеся самі, збагачуйте свій словниковий запас і коло інтересів. Ви ж теж можете викликати емоції у дитини і зацікавити її реальними речами. Нове хобі, театри, музеї, кіно, книги, класичні ігри (шахи, шашки), мистецтво, класична музика, тварини, природа, парки – в світі так багато цікавого, що може змусити будь-яку дитини забути про комп'ютер надовго. Все в ваших руках! Зробіть так, щоб вашій дитині було набагато цікавіше спілкуватися з вами, ніж з машиною.

Проте і зовсім обмежувати її від техніки – теж не вихід, адже сьогодні навіть навчання в школах вже щільно пов'язане з використанням комп'ютерних технологій. Нормально, якщо дитина в добу проводить за комп'ютером не більше 1-2 годин, досягти такого результату можна за допомогою дисципліни. Згадайте самі, як у дитинстві готові були цілий день пропадати на вулиці, граючи в козаків-розбійників, але, тим не менш, батьки жорстко обмежували вас, привчаючи приділяти час не тільки іграм, а й навчанню, прибиранню, спорту та іншим корисним речам.

Якщо ви хочете, щоб ваша дитина не просиджувала годинами за монітором, тоді просто постарайтеся зробити її середовище максимально насиченим і збагаченим самими різними кольорами, формами, запахами, смаками, ідеями, загалом, всім, чим сповнений наш світ.

Автор: Сальнікова Катерина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас