Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Перша менструація в житті дівчинки: 5 порад мамам

Перша менструація в житті дівчинки: 5 порад мамам
 

Поява перших місячних – обов'язковий етап статевого дозрівання і важлива подія в житті кожної дівчинки. Чи стане вона довгоочікуваною і радісною або ж принесе з собою неприємні відчуття і стрес – це залежить від того, наскільки дитина буде до нього підготовлена.



Гінекологи і педіатри стверджують: краще, якщо перші уроки статевого виховання дитина отримає від тих людей, яким вона найбільше довіряє – тобто від батьків. Ось кілька порад мамам, які допоможуть сформувати у їхніх дочок правильне ставлення до такого невід'ємного «попутника» дорослішання жіночого організму, як місячні.

Порада 1: Заздалегідь розкажіть дитині про те, що таке менструація

Не чекайте, коли у дочки настануть перші місячні, щоб розповісти їй про суть цього явища: в найважливіший момент вас може не виявитися поруч. Не розуміючи, що з нею відбувається, дівчинка злякається, а може, навіть отримає справжній шок. Щоб уберегти дочку від сильних негативних переживань, поговоріть з нею про це заздалегідь – наприклад, коли помітите провісники першої менструації: збільшення молочних залоз, посилення росту волосся в області пахв і лобка.

Порада 2: Дівчинка повинна знати про перші симптомах наближення місячних

Прояв передменструального синдрому у дівчинки може початися за кілька місяців до настання перших місячних. Він може виражатися в безпричинних головних болях, різкій зміні настрою (плаксивість, занепад сил), болях у нижній частині живота або попереку. Поясніть дівчинці, про що говорять ці «сигнали».

Порада 3: Підберіть для дочки якісні засоби інтимної гігієни

За рядом причин в якості перших засобів інтимної гігієни гінекологи рекомендують віддавати перевагу прокладкам – в тому числі й тому, що користуватися ними дівчаткам-підліткам буде простіше, ніж тампонами.

«Мама повинна підібрати для дочки прокладки, що володіють хорошими показниками поглинання і виготовлені з натуральних, м'яких матеріалів. Важливо, щоб вони були непомітні під одягом – як Helen Harper Wings Ultra Top Dry або Soft Normal: це допоможе дівчинці уникнути почуття дискомфорту і непотрібного збентеження», - говорить лікар, експерт ТМ Helen Harper Наталія Гейко.

Дівчинка повинна не тільки знати, що таке прокладки, а й вміти ними користуватися. Більш того, після появи перших провісників місячних, засоби інтимної гігієни у неї повинні бути з собою.

Порада 4: Розкажіть про особливості перших циклів

Перший час, поки менструальний цикл не встановиться, місячні можуть бути нерегулярними, хворобливими, тривалими або, навпаки, короткими. Розкажіть доньці про ці особливості і поясніть, що нічого аномального в цьому немає. Підберіть для дівчинки ліки, які в разі потреби допоможуть уникнути хворобливих відчуттів.

Порада 5: Приділіть увагу важливості особливої гігієни в ці дні

Менструальна кров – ідеальне місце для активного розмноження бактерій. Поясніть дівчинці про необхідність міняти прокладки не рідше одного разу на 3-4 години і приймати душ 2-3 рази на день. Також розкажіть їй, що в ці дні небажано приймати ванну, а також купатися в басейні і відкритих водоймах.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас