Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як вибрати професію, яка найкраще підійде саме вам?

Як вибрати професію, яка найкраще підійде саме вам?
 

Безсумнівно, всі ми мріємо про роботу, яка була б в задоволення і приносила б хороший дохід. Обираючи професію, ми сподіваємося саме на це. Але враховуючи, що у всіх нас різні навички, інтереси, досвід і очікування, як зробити цей нелегкий вибір? Як прийняти правильне рішення?



Приймаючи настільки важливе рішення – вибираючи професію, в якій ви збираєтеся будувати кар'єру, враховуйте не лише власні інтереси, бажання та очікування. Задумайтесь серйозно про наступні речі...

Які ваші таланти від природи?

Ми всі обдаровані від природи – це завдання, які нам даються простіше за інші. Коли ми користуємося своїми талантами, час летить непомітно, ми отримуємо задоволення від цієї дії, а ще й залишаємося винагороджені за це (принаймні, похвалою). Знання своїх талантів відіграє ключову роль у виборі правильної професії. Що вам зазвичай подобається робити, і як ці навички та здібності можна застосувати в роботі?

Який ваш стиль роботи?

У кожного з нас є улюблений стиль роботи, навіть якщо ми цього не усвідомлюємо. Іноді цей стиль може конфліктувати з обраною професією. Наприклад, ви можете працювати вдома або в колективі, мати жорсткий або плаваючий робочий графік, строго встановлені терміни здачі «роботи» або більш вільні, суворе начальство або свободу в самодисципліні і т.д. Що вам більше підходить? В якому середовищі ви працюєте ефективніше?

Де вам подобається працювати?

Це може бути абсолютно будь-яке місце: маленький офіс або центральне відділення величезної компанії, магазин одягу або готель, і навіть робота на дому. А можливо, ви хотіли б, щоб подорожі були частиною вашої роботи?

Чи подобається вам спілкуватися з людьми?

Чи хотіли б ви працювати в команді з іншими людьми, або ж ви хочете мати можливість самостійно вирішувати власні завдання? Можливо, ви соромитеся взаємодіяти з людьми, а може бути і так, що ви без них відчуваєте себе погано. Врахуйте свої соціальні потреби при виборі професії.

Наскільки важливий для вас баланс «робота-дім»?

Якщо ви хочете кожен день повертатися додому до теплої вечері, а по вихідних відпочивати всією сім'єю, вибирайте професію, яка дасть вам таку можливість. Шукайте роботу з чітко встановленим графіком і без вимог до понаднормової роботи або роботи на вихідних.

Чи комфортно вам на публіці?

Для деяких професій важливо, щоб працівники були публічними особами. Як ви це сприймаєте: як можливість чи обов'язок? Врахуйте це при виборі кар'єри.

Як добре ви справляєтеся зі стресом?

Деяким людям подобається відповідальність – стислі терміни для роботи, великі й дуже важливі проекти... Вони як клей, на якому все тримається. Можливо, вам подобається, що люди вам довіряють і чекають від вас, що ви знайдете рішення будь-якої проблеми і все одно витримаєте весь цей тиск. Звичайно, у всіх нас різний поріг стресу, тому постарайтеся знайти роботу, що не перетне ваш поріг.

Як зробити вибір?

Якщо вам все ще здається, що вибрати професію занадто складно, дайте відповідь на перераховані вище питання і знайдіть роботу, яка зараз вам здається найбільш підходящою. У майбутньому ви зрозумієте, чи це те, що вам потрібно, і якщо ні, то будете знати, що потрібно змінити.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас