Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Коштовні подарунки по-львівськи

Коштовні подарунки по-львівськи


Коштовності є чудовими подарунками для дітей, жінок і чоловіків до дня народження, будь-якого ювілею, Нового року, 8 Березня, Дня матері, річниці весілля чи знайомства. Та ювелірні вироби у Львові заведено дарувати ще й на такі події.

Майже львівські традиції

У п’ять років дівчинці дарують перші сережки-цвяшки чи маленькі кільця. За традицією це має зробити саме батько. У підлітковому віці дівчаткам заведено дарувати комплекти зі срібла. Зазвичай це тоненькі шийні ланцюжки та невеличкі кулони, переважно із вставками з бірюзою. Вважається, що цей камінь покровительствує дітям і підліткам. До закінчення школи приурочують дарування першої каблучки з дорогоцінними каменями:
  • цирконієм,
  • смарагдом,
  • сапфіром,
  • гранатом.
Якщо раніше закоханий парубок дарував своїй дівчині простецьке намисто, то зараз юнаки купують витончені ювелірні набори, які складаються з ланцюжка та підвіски.

Весільні звичаї

Останнім часом в Україні почали розрізняти заручальні каблучки й весільні обручки. Перші – найчастіше з великим каменем або поєднанням камінців – чоловік дарує під час заручин, тобто цієї миті, коли він робить пропозицію руки й серця. Весільні обручки, зазвичай срібні без каменів або з камінцями, що заглиблені в метал. На внутрішній стороні цих виробів часто наносять гравірування. Наприклад, дату весілля, слова любові, ініціали подружжя. Цими прикрасами наречений і наречена обмінюються на церемонії реєстрації шлюбу або під час вінчання в церкві. Якщо наречена має заручальну каблучку, то на весіллі її треба зняти, а потім одягти знову вже поверх весільної.

Що дарувати на річницю?

Щорічниці чоловік має подарувати дружині прикраси зі срібла. На 3-ю річницю належить купувати жінці коштовні комплекти з перлами, на 5-у – із сапфірами, на 10-у – із діамантами (останнім часом – із цирконієм), на 20-у – зі смарагдами. 25-річний ювілей традиційно вважається повністю срібним, а 50-річний – золотим.

Запозичені приводи для дарування прикрас

А ще у Львові прижилася чудова італійська традиція: Коли чоловік чимось засмучував свою кохану, то в якості знаку примирення дарував ювелірний виріб. Намисто з бурштину в Україні та й у багатьох країнах світу є сильним оберегом для вагітних. Не менш відомим закордонним звичаєм, який прижився у Львові, є привітання жінки, яка вже стала мамою. Батько, дякуючи за появу первістка, підносить дружині коштовну прикрасу. Після появи на світ кожної наступної дитини такі подарунки матуся отримуватиме не лише від чоловіка, але і від його найближчих родичів. Янтар, покладений в ліжечко немовляти, даруватиме йому здоров'я й силу.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас